Piernik można upiec już nawet na początku grudnia i jeśli będzie leżał w chłodnym, ale suchym miejscu, to na gwiazdkę będzie w sam raz. Ta zasada dotyczy piernikowych ciasteczek. Zwykle jednak piernik (jako placek, a nie ciasteczka-pierniczki) przygotowuje się na kilka dni przed świętami. Podajemy przepisy na domowe pierniki.
Zobacz: Jak zrobić pierniczki na choinkę
Piernik tradycyjny – przepis
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka naparu kawowego (kawa „zaparzana" wodą w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka płynnego miodu
- 3/4 szklanki oleju
- przyprawa korzenna do piernika (opakowanie ma 20 g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżka migdałów
- tłuszcz do wysmarowania formy
Żółtka oddzielić od białek. Ubić pianę z białek. Żółtka utrzeć w drugiej misce z cukrem i miodem aż do powstania puszystej masy. Do masy miodowej dodawać powoli napar z kawy, olej, mąkę, przyprawę korzenną i sodę. Całość energicznie wymieszać, a przy użyciu miksera, ucierać na wolnych obrotach. Dodać pianę z białek, posiekane orzechy, posiekane migdały i ponownie wymieszać. Wysmarować tłuszczem dwie formy keksowe (ewentualnie jedną większą blachę, odpowiadającą rozmiarem dwóm keksówkom). Przełożyć ciasto do obu keksówek. Piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Gdy piernik ostygnie, można polać go rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Piernik staropolski – przepis
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru pudru
- 2 opakowania cukru wanilinowego (każde po 16 g)
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 2 łyżeczki kakao
- 1 opakowanie przyprawy do piernika (40 g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1,5 szklanki powideł
- 3/4 kostki masła
- łyżka migdałów
- garść rodzynek
Połączyć mąkę, cukier pudrowy, kakao, sodę, przyprawę piernikową i cukier wanilinowy.
W drugiej misce ubić jajka (nie oddzielając żółtek od białek) do powstania piany. Roztopić masło. W trzeciej misce zmieszać powidła z mlekiem, miodem i roztopionym masłem. Do masy z powidłami dodać zawartość pierwszej miski, czyli suche składniki. Mieszać do połączenia w jednolitą masę. Następnie dodać pianę z jajek i znowu wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach. Na koniec dodać sparzone rodzynki i posiekane migdały. Ciasto przelać do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godzinę 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Piernik przekładany – przepis
- 1,5 szklanki mąki
- ¾ kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1,5 szklanki powideł
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- szczypta imbiru, kardamonu
- tłuszcz do wysmarowania formy
Miękkie (ale nie roztopione na patelni) masło utrzeć z cukrem, aż powstanie masa. Dodawać po jednym jajku, nie przestając mieszać. Do masy dodać miód i połowę powideł (¾ szklanki). W drugiej misce zmieszać sypkie składniki, czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawy. Połączyć zawartości obu misek. Przełożyć ciasto na blachę, wysmarowaną tłuszczem. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni i piec około 1 godzinę 10 minut. Upieczone, ostudzone ciasto 2-krotnie przekroić poziomo - powstaną 3 części. Przesmarować powidłami wierzch dwóch części (nie na samym wierzchu ciasta) i położyć warstwy kolejno na sobie.
(123RF)
Piernik bez miodu – przepis
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przypraw (imbir, cynamon, kardamon albo gotowa przyprawa piernikowa)
- 2 łyżki kakao
- ¾ szklanki powideł
Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do powstania masy. Miksując masę na wolnych obrotach, dodać olej, następnie stopniowo, na przemian, mąkę i mleko, potem przyprawę piernikową, kakao i sodę. Na koniec dodać powidła i znowu wymieszać. Ciasto przelać do keksówki. Piec około godziny w temperaturze około 180 stopni.
Muffinki piernikowe
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- pół szklanki maślanki
- pół szklanki mleka
- pół szklanki płynnego miodu
- ¼ szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 1 tabliczka czekolady
- 1 jabłko
W pierwszym naczyniu wymieszać sypkie składniki, a więc mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, przyprawę do piernika, imbir i sól. W drugiej misce wymieszać jajko (wcześniej trzeba je roztrzepać), mleko, maślankę, olej oraz miód. Wymieszać zawartości obu mis. Dodać posiekaną czekoladę i starte jabłko. Blachę do muffinek (12 sztuk) wyłożyć papierowymi tzw. papilotkami. Przelać ciasto do każdej z nich. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni i piec około 25 minut.
(Pixabay.com)
Kolejne przepisy: Makowiec zwijany i na kruchym cieście oraz inne makowce
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?