Piernik nie tylko od święta – przepisy na domowe wypieki

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Domowy piernikPiernik warto zrobić kilka dni przed świętami. Gdy nadejdzie gwiazdka, ciasto będzie smakowało najlepiej.
Domowy piernikPiernik warto zrobić kilka dni przed świętami. Gdy nadejdzie gwiazdka, ciasto będzie smakowało najlepiej. nancy20 (Pixabay.com)
Bez piernika, pachnącego imbirem i cynamonem, przełożonego marmoladą świąt nie będzie. Ciasto nie jest wcale trudne do przygotowania. Podajemy przepisy na piernik – i ten tradycyjny, i ten nowoczesny.

Piernik można upiec już nawet na początku grudnia i jeśli będzie leżał w chłodnym, ale suchym miejscu, to na gwiazdkę będzie w sam raz. Ta zasada dotyczy piernikowych ciasteczek. Zwykle jednak piernik (jako placek, a nie ciasteczka-pierniczki) przygotowuje się na kilka dni przed świętami. Podajemy przepisy na domowe pierniki. 

ZobaczJak zrobić pierniczki na choinkę 

Piernik tradycyjny – przepis

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka naparu kawowego (kawa „zaparzana" wodą w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 3/4 szklanki oleju
  • przyprawa korzenna do piernika (opakowanie ma 20 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka migdałów
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Żółtka oddzielić od białek. Ubić pianę z białek. Żółtka utrzeć w drugiej misce z cukrem i miodem aż do powstania puszystej masy. Do masy miodowej dodawać powoli napar z kawy, olej, mąkę, przyprawę korzenną i sodę. Całość energicznie wymieszać, a przy użyciu miksera, ucierać na wolnych obrotach. Dodać pianę z białek, posiekane orzechy, posiekane migdały i ponownie wymieszać. Wysmarować tłuszczem dwie formy keksowe (ewentualnie jedną większą blachę, odpowiadającą rozmiarem dwóm keksówkom). Przełożyć ciasto do obu keksówek. Piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Gdy piernik ostygnie, można polać go rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Piernik staropolski – przepis

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego (każde po 16 g)
  • 1 szklanka mleka 
  • 3 jajka 
  • 2  łyżeczki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika (40 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  •  2 łyżki płynnego miodu
  • 1,5 szklanki powideł 
  • 3/4 kostki masła
  • łyżka migdałów
  • garść rodzynek

Połączyć mąkę, cukier pudrowy, kakao, sodę, przyprawę piernikową i cukier wanilinowy.
W drugiej misce ubić jajka (nie oddzielając żółtek od białek) do powstania piany. Roztopić masło. W trzeciej misce zmieszać powidła z mlekiem, miodem i roztopionym masłem. Do masy z powidłami dodać zawartość pierwszej miski, czyli suche składniki. Mieszać do połączenia w jednolitą masę. Następnie dodać pianę z jajek i znowu wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach. Na koniec dodać sparzone rodzynki i posiekane migdały. Ciasto przelać do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godzinę 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Piernik przekładany – przepis

  • 1,5 szklanki mąki
  • ¾ kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki powideł
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • szczypta imbiru, kardamonu
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Miękkie (ale nie roztopione na patelni) masło utrzeć z cukrem, aż powstanie masa. Dodawać po jednym jajku, nie przestając mieszać. Do masy dodać miód i połowę powideł (¾ szklanki). W drugiej misce zmieszać sypkie składniki, czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawy. Połączyć zawartości obu misek. Przełożyć ciasto na blachę, wysmarowaną tłuszczem. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni i piec około 1 godzinę 10 minut. Upieczone, ostudzone ciasto 2-krotnie przekroić poziomo - powstaną 3 części. Przesmarować powidłami wierzch dwóch części (nie na samym wierzchu ciasta) i położyć warstwy kolejno na sobie.

Gdy piernik ostygnie, kroimy go na 3 blaty i przekładamy powidłami. Następnie owijamy ciasto folią i odstawiamy na 2–3 dni. Z każdym dniem piernik będzie
Gdy piernik ostygnie, kroimy go na 3 blaty i przekładamy powidłami. Następnie owijamy ciasto folią i odstawiamy na 2–3 dni. Z każdym dniem piernik będzie coraz smaczniejszy. Przed pokrojeniem piernika warto go udekorować czekoladą lub lukrem. Fot. teresaterra 

(123RF)

Piernik bez miodu – przepis

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka mleka 
  • pół szklanki oleju 
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przypraw (imbir, cynamon, kardamon albo gotowa przyprawa piernikowa)
  • 2 łyżki kakao
  • ¾ szklanki powideł

Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do powstania masy. Miksując masę na wolnych obrotach, dodać olej, następnie stopniowo, na przemian, mąkę i mleko, potem przyprawę piernikową, kakao i sodę. Na koniec dodać powidła i znowu wymieszać. Ciasto przelać do keksówki. Piec około godziny w temperaturze około 180 stopni.

Muffinki piernikowe

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki maślanki
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki płynnego miodu
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 1 tabliczka czekolady
  • 1 jabłko

W pierwszym naczyniu wymieszać sypkie składniki, a więc mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, przyprawę do piernika, imbir i sól. W drugiej misce wymieszać jajko (wcześniej trzeba je roztrzepać), mleko, maślankę, olej oraz miód. Wymieszać zawartości obu mis. Dodać posiekaną czekoladę i starte jabłko. Blachę do muffinek (12 sztuk) wyłożyć papierowymi tzw. papilotkami. Przelać ciasto do każdej z nich. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni i piec około 25 minut. 

Muffiny wypiekane z przyprawą korzenną nie tylko smakują, ale ładnie ubrane w świąteczne słodkie ozdoby, cieszą oko biesiadników.
Muffiny wypiekane z przyprawą korzenną nie tylko smakują, ale ładnie ubrane w świąteczne słodkie ozdoby, cieszą oko biesiadników. Fot. kaboompics 

(Pixabay.com)

Kolejne przepisy: Makowiec zwijany i na kruchym cieście oraz inne makowce 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wyższy podatek od nieruchomości od 2023 roku - video flesz

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom
Dodaj ogłoszenie