Tradycyjne rogale świętomarcińskie są pieczone przez poznańskich cukierników. Nie zaszkodzi, żebyś sam spróbował je upiec. Będziesz mógł poczęstować nimi domowników i gości. Święto Świętego Marcina przypada 11 listopada. W ten właśnie dzień jest tradycja jedzenia rogali świętomarcińkich i gęsiny.
Zobacz również: Legenda o gęsinie na Świętego Marcina
Przepis na Rogale świętomarcińskie
Składniki do wyrobienia ciasta:
- szklanka podgrzanego mleka,
- łyżka drożdży,
- jajko,
- 3,5 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru białego,
- 225 g masła w temperaturze pokojowej,
- szczypta soli.
Składniki do masy makowej:
- 300 g białego maku (może być niebieski mak),
- 100 g masy marcepanowej,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- łyżka miodu,
- 100 g orzechów włoskich,
- 100 g migdałów,
- skórka pomarańczowa,
- olejek migdałowy.
Jak przygotować rogale świętomarcińskie w domu
Najpierw zabieramy się za przygotowanie ciasta. – Łączymy mąkę z rozpuszczonymi w mleku drożdżami, dodajemy jajko, cukier i masło oraz szczyptę soli – mówi Marlena Szczęsna, współwłaścicielka sieci piekarni i cukierni Stan-Mar w Czarżu pod Bydgoszczą. – Wyrabiamy ciasto w misce. Potem je schładzamy. Wstawiamy do lodówki na około 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie do rogali marcińskich, czyli masę makową. Tradycyjny rogal świętomarciński ma w środku biały mak. Nie każdy jednak lubi jego smak. Jeżeli nie jesteśmy amatorami białego maku, możemy zastąpić go niebieskim makiem. – Płuczemy i zaparzamy mak, potem go odsączamy go – tłumaczy dalej Szczęsna. – Mak mielimy dwukrotnie w maszynce. Dodajemy miód. Smażymy wszystko przez chwilę na patelni. Masę marcepanową trzeba zmiskować z cukrem pudrem. Dodajemy też orzechy, migdały, skórkę pomarańczową i olejek migdałowy.
Polecamy: Relaks w domu, czyli ciastoterapia
Wyjmujemy ciasto z lodówki. – Wałkujemy je na stole i tniemy na prostokąty, z których wycinamy trójkąty – kontynuuje Marlena Szczęsna. – W trójkąty te wkładamy masę i zawijamy w kształt rogala. Rogaliki należy formować, zaczynając od najszerszego boku do wierzchołka. Czekamy około pół godziny, aż ciasto wyrośnie. Gdy rogale wyrosną, można je z wierzchu posmarować jajkiem, które trzepaczką zmieszamy z kilkoma łyżkami mleka.
Uformowane rogale marcińskie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Trzeba je piec około 20 minut, zależnie od tego, jak mocno rogale mają być zarumienione.
