Tradycyjne rogale świętomarcińskie są pieczone przez poznańskich cukierników. Nie zaszkodzi, żebyś sam spróbował je upiec. Będziesz mógł poczęstować nimi domowników i gości. Święto Świętego Marcina przypada 11 listopada. W ten właśnie dzień jest tradycja jedzenia rogali świętomarcińkich i gęsiny.
Zobacz również: Legenda o gęsinie na Świętego Marcina
Przepis na Rogale świętomarcińskie
Składniki do wyrobienia ciasta:
- szklanka podgrzanego mleka,
- łyżka drożdży,
- jajko,
- 3,5 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru białego,
- 225 g masła w temperaturze pokojowej,
- szczypta soli.
Składniki do masy makowej:
- 300 g białego maku (może być niebieski mak),
- 100 g masy marcepanowej,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- łyżka miodu,
- 100 g orzechów włoskich,
- 100 g migdałów,
- skórka pomarańczowa,
- olejek migdałowy.
Jak przygotować rogale świętomarcińskie w domu
Najpierw zabieramy się za przygotowanie ciasta. – Łączymy mąkę z rozpuszczonymi w mleku drożdżami, dodajemy jajko, cukier i masło oraz szczyptę soli – mówi Marlena Szczęsna, współwłaścicielka sieci piekarni i cukierni Stan-Mar w Czarżu pod Bydgoszczą. – Wyrabiamy ciasto w misce. Potem je schładzamy. Wstawiamy do lodówki na około 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie do rogali marcińskich, czyli masę makową. Tradycyjny rogal świętomarciński ma w środku biały mak. Nie każdy jednak lubi jego smak. Jeżeli nie jesteśmy amatorami białego maku, możemy zastąpić go niebieskim makiem. – Płuczemy i zaparzamy mak, potem go odsączamy go – tłumaczy dalej Szczęsna. – Mak mielimy dwukrotnie w maszynce. Dodajemy miód. Smażymy wszystko przez chwilę na patelni. Masę marcepanową trzeba zmiskować z cukrem pudrem. Dodajemy też orzechy, migdały, skórkę pomarańczową i olejek migdałowy.
Polecamy: Relaks w domu, czyli ciastoterapia
Wyjmujemy ciasto z lodówki. – Wałkujemy je na stole i tniemy na prostokąty, z których wycinamy trójkąty – kontynuuje Marlena Szczęsna. – W trójkąty te wkładamy masę i zawijamy w kształt rogala. Rogaliki należy formować, zaczynając od najszerszego boku do wierzchołka. Czekamy około pół godziny, aż ciasto wyrośnie. Gdy rogale wyrosną, można je z wierzchu posmarować jajkiem, które trzepaczką zmieszamy z kilkoma łyżkami mleka.
Uformowane rogale marcińskie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Trzeba je piec około 20 minut, zależnie od tego, jak mocno rogale mają być zarumienione.
Pomorskie Targi Mieszkaniowe "Dom Mieszkanie Wnętrze" w Gdyni
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?