Relaks w domu: ciastoterapia

redakcja.regiodom, Candy Hoover Polska
Pieczenie ciasta z dzieckiemDomowe pieczenie daje nam i dziecku dużo satysfakcji z samodzielnego przygotowania smakołyków. Własnoręczne wypieki mają domowy smak, a w trakcie ich przygotowywania kuszący zapach unosi się w całym domu. Dodatkowo, zyskujemy pewność świeżości użytych składników. Jest ono nie tylko smaczne, ale i zdrowe, bez konserwantów, które sztucznie przedłużają termin przydatności do spożycia. To również sposób na przygotowanie pysznego deseru dla dziecka, które jest alergikiem pokarmowym.
Pieczenie ciasta z dzieckiemDomowe pieczenie daje nam i dziecku dużo satysfakcji z samodzielnego przygotowania smakołyków. Własnoręczne wypieki mają domowy smak, a w trakcie ich przygotowywania kuszący zapach unosi się w całym domu. Dodatkowo, zyskujemy pewność świeżości użytych składników. Jest ono nie tylko smaczne, ale i zdrowe, bez konserwantów, które sztucznie przedłużają termin przydatności do spożycia. To również sposób na przygotowanie pysznego deseru dla dziecka, które jest alergikiem pokarmowym. Shutterstock
Zdaniem psychologów samodzielne pieczenie ciast w domu daje nam wiele korzyści. Ciepły, pachnący smakołyk wyjęty prosto z piekarnika to nie tylko uczta dla zmysłów i podniebienia.

Energia poświęcona na pieczenie ciasta pozwala rozładować napięcie, poprawia koncentrację i zdolności manualne. Ponadto wspomaga rozwój dzieci, ucząc je przez zabawę.

Ciastoterapia jest coraz popularniejsza na Zachodzie

W Polsce również powstają  pierwsze tego typu warsztaty i zajęcia. Są one skierowane głównie dla dzieci i ich rodziców. Nie potrzeba jednak do tego specjalnych umiejętności czy przyrządów. Wystarczy książka kucharska, odrobina chęci - i ciastoterapię każdy może zrobić we własnym domu.

Dla dzieci wspaniałym doświadczeniem jest współuczestniczenie w kulinarnych przygotowaniach, atmosfera oczekiwania, a następnie próbowanie gorącego jeszcze smakołyku. Małe panie domu chętnie włączają się w pomoc – mieszają galaretkę, wykrawają ciasteczka, a nawet wałkują ciasto. Wspólne pieczenie to doskonała okazja, by nauczyć dziecko prostych czynności w kuchni, umacniać więzi i budować nowe relacje. Wyrabianie i formowanie ciasta pozwala doskonalić zdolności manualne. Dzięki temu dzieci ćwiczą nadgarstki i dłonie. Zmniejsza się również ich napięcie mięśniowe. Pieczenie to także nauka organizacji i planowania poszczególnych czynności.

Przyjemność i frajda z dekorowania wypieków

Od naszej fantazji i wyobraźni zależy, czy ciasto polane będzie czekoladą, posypane cukrem pudrem czy przystrojone kolorowym lukrem (np. wyciskanym ze specjalnych piasków) i oprószone kokosem lub migdałami. Co więcej, pozostałą po dekoracji polewę, bitą śmietanę czy krem można bezkarnie spałaszować.

Należy zadbać o bezpieczeństwo małych kucharzy

Włączając dzieci do przygotowywania kulinarnych smakołyków, trzeba pamiętać, by zatroszczyć się o ich bezpieczeństwo. Pomogą w tym specjalne zabezpieczenia spotykane w sprzęcie AGD.

Warto przeczytać: AGD do kuchni bezpieczne dla dziecka 

Najczęściej maluchy nie mogą się doczekać, kiedy wreszcie ciasto będzie już upieczone. Wystarczy chwila nieuwagi i rączki ciekawskiego mogą zawędrować do włączonego piekarnika. Dlatego ucz swoje dziecko, że samodzielnie nie może zbliżać się do piekarnika.

Jeżeli zamierzasz zmienić kuchenkę, warto zobaczyć te wyposażone w piekarnik z systemem zimnych drzwi. Wykorzystuje on właściwości izolacyjne szyb termo-refleksyjnych. Wówczas drzwi piekarnika są zawsze chłodne, nawet gdy piekarnik jest rozgrzany do maksimum.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom