Nie ma chyba domu, w którym nie byłoby choćby kilku słoików przetworów własnej roboty. Ale niestety, ta piękna tradycja przygotowywania domowej roboty dżemów, konfitur, kompotów czy powideł – po prostu zanika. Wiele jednak tracimy kupując przetwory gotowe, bo nie ma to, jak np. własnej roboty aromatyczna masa jabłkowa do szarlotek!
Zobacz także: Jak przechowywać owoce w domu, by cieszyć się ich smakiem
Jeśli masz trochę czasu oraz własne warzywa czy owoce, wykorzystaj je na przetwory, a Twoje potrawy nabiorą prawdziwego smaku. Jeśli nie wiesz, jak się do tego zabrać. Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów, zebranych wśród kilku gospodyń domowych, które od lat własnoręcznie przetwarzają owoce.
Kompot z gruszek, jabłek, śliwek lub brzoskwiń
Składniki:
- 1 kg wypestkowanych owoców (w przypadku jabłek i gruszek usuwamy gniazda nasienne)
- 1 litr wody
- 20 dag cukru
- Kilka goździków
- Skórka z wyparzonej cytryny
- Do kompotów dodać możemy także owoce z czarnej porzeczki. Wystarczy kilka sztuk, by kompot był bogatszy w witaminy. Witamina C zawarta w owocach czarnej porzeczki przechodzi do zalewy.
Przygotowanie:
Owoce obieramy i wkładamy do zimnej wody, lekko zakwaszonej octem. W tym czasie gotujemy wodę z cukrem i wkładamy do niej pozbawione gniazd nasiennych lub pestek owoce. Gotujemy na słabym ogniu aż będą miękkie. Gotowy, gorący kompot wlewamy do równie gorących, wyparzonych słoików. Słoiki wstawiamy do kotła z gorącą wodą i pasteryzujemy na małym ogniu przez około 25-30 minut. Przechowujemy w ciemnym miejscu.
Dżem truskawkowy niskocukrowy
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 300 gram cukru
Przygotowanie:
Truskawki rozgrzewamy w rondlu, dodajemy cukier i mieszamy, gotując przez około 30 minut. Po tym czasie gorący dżem wkładamy do wcześniej przygotowanych słoików, zamykamy je i ustawiamy w garnku. Następnie zalewamy dość ciepłą wodą i pasteryzujemy prze około 15 minut. Napełnione słoiki można również ustawić do góry dnem, owinąć na przykład kołdrą i wyjąć po około dobie.
Przecier z jabłek lub moreli
Składniki:
- 1 kg owoców (przecier zmieści się w słoiku litrowym)
- 10 dag cukru
Przygotowanie:
Przecier przygotować możemy z owoców zebranych z ziemi, z tzw. spadów. Najpierw rozmiękczamy jabłka czy morele w piekarniku lub garnku z wrzątkiem. Gdy owoce będą miękkie, przecieramy je przez sito. Najlepiej sito umieścić na garnku, by swobodnie móc pracować. Tak przygotowany przecier słodzimy i napełniamy nim słoiki, po czym pasteryzujemy podobnie jak kompot, ale o kilkanaście minut dłużej, a więc około 40 minut. Przeciery wykorzystujemy podobnie jak dżemy. Dobrze smakują z makronem czy naleśnikami.
Przeczytaj: Jak przechować zimowe zapasy: przetwory, warzywa, owoce
**Przecier pomidorowy**
**Składniki:**
- 3 kilogramy pomidorów
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w ćwiartki i rozmiękczamy w rondlu, mieszając cały czas. Następnie przygotowaną masę przecieramy przez sito i prawie gotowy przecier wlewamy do garnka. I dopiero teraz przyprawiamy. Tak przygotowaną masę pomidorową wlewamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 30 minut.
Kalafior w przecierze pomidorowym
Składniki:
- 1 kg kalafiorów
- Około 1 kg pomidorów na przecier
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy przecier pomidorowy według przepisu jak powyżej. Następnie kalafiory dzielimy na małe części i gotujemy 4 minuty. Lekko rozmiękczone układamy w słoikach i zalewamy przecierem pomidorowym, oczywiście gorącym. Pasteryzujemy około 1 godziny. Tak przygotowany kalafior dodawać możemy do zupy.
Przecier na szarlotkę
Składniki:
- 3 kg jabłek
- 1 szklanka wody
- 60 dag cukru
Przygotowanie:
By przecier szarlotkowy wyszedł dobrze, powinniśmy wykorzystać do niego jabłka lekko kwaśnie, mogą być spady. Jabłka umyte, nieobrane, pokrojone wkładamy do rondla, wlewamy szklankę wody i gotujemy tyle czasu, by owoce były miękkie. Gorące owoce przecieramy przez sito. Do przecieru dodajmy cukier i wanilię. Tak przygotowaną masę gotujemy około 10 minut. Gotowy przecier wkładamy do słoików i postępujemy tak, jak w przypadku kompotów.
Warto zajrzeć tutaj: Suszone owoce i warzywa: w suszarce, piekarniku i na słońcu
Suszone jabłka, morele, śliwki
Mało popularne w Polsce jest domowe suszenie owoców. A szkoda, bo mimo iż pozbawia ono owoców witaminy C, to jednak pozwala na przechowywanie darów jesieni i wykorzystanie ich np. zimą. Suszone owoce są smaczne i mogą być z powodzeniem wykorzystywane do wielu potraw. Wykonuje się z nich kompoty i dodaje np. do zup.
Aby dobrze ususzyć jabłka najlepiej pokroić je w talarki i pozbawić gniazd nasiennych, zanim jednak ułożymy je do suszenia, przetrzymajmy je w sitku nad parą ok. 20 minut lub zalejmy wrzątkiem a dopiero potem włóżmy do piekarnika i zacznijmy suszyć owoce w temp. 50°C. Drzwiczki do piekarnika powinny być uchylone. Nie sugerujmy się jednak czasem suszenia a jedynie sprawdzajmy stan talarków.
