Równiutkie rządki weków z dżemami i ogórkami, skrzynki z owocami i aromatyczny ziołowy susz cieszą oko. Łatwo jednak mogą się popsuć. Przyjrzyjmy się sposobom i warunkom przechowywania zimowych zapasów.
Warto przeczytać:Co może grozić nam ze strony domowych przetworów robionych nie tylko na zimę
Warzywa i owoce
- Warzywa jak marchew, pietruszka, buraki, ziemniaki, czy cebula oraz nadające się do przechowania owoce, jak późne jabłka najlepiej przechowywać w odpowiednio przygotowanej piwnicy.
- Optymalna temperatura w piwnicy powinna utrzymywać się na poziomie ok 3–5°C.
- Piwnica powinna mieć sprawny system wentylacji, możliwość wietrzenia oraz winna być zaopatrzona w sztuczne oświetlenie.
- Przed złożeniem zapasów pomieszczenie warto nie tylko posprzątać, ale wybielić wapnem i wysiarkować, co odkazi je i zniszczy ewentualne szkodniki.
- Ogrzewana piwnica w bloku, na ogół z ograniczonymi możliwościami wietrzenia może pełnić rolę piwniczki na zapasy, ale w ograniczonym czasowo zakresie – w takich warunkach warzywa i owoce zepsują się szybciej.
- Ziemniaki i buraki najlepiej trzymać w drewnianej skrzynce, marchew, pietruszkę umieszczamy w skrzyni wypełnionej piaskiem, cebulę w koszach lub siatkowych workach podwieszonych u sufitu, kapustę zaś, kabaczki i owoce układamy na półkach z drewnianych listewek.
- Warzywa i owoce można też przechować w nieogrzewanej spiżarni w szafkach, które należy w takim przypadku wyposażyć w otwory wentylacyjne.
Warto wiedzieć: Jak przechowywać owoce w domu, by cieszyć się ich smakiem
Przetwory w wekach i kiszonki
- Hermetycznie zamknięte słoiki i butelki z warzywnymi i owocowymi przetworami najlepiej przechowywać w piwnicy, choć nada się do tego i chłodna spiżarnia. Pomieszczenie w każdym razie powinno być raczej ciemne i chłodne. Światło w takim pomieszczeniu powinno się włączać na jak najkrótsze chwile.
- Przetwory nie poddane procesowi pasteryzacji, jak np. powidła, dobrze jest trzymać w spiżarni.
Wybierając lokalizację na spiżarnię, szukamy pomieszczenia umiejscowionego z północnej lub wschodniej strony budynku z dala od wszelkich przewodów kominowych i instalacji grzewczych. - Najprostsze umeblowanie spiżarni stanowią regały i szafki, a podłogę dobrze jest wyłożyć ułatwiającą utrzymanie czystości glazurą lub innym materiałem o podobnych właściwościach.
- Jeśli ktoś pokusi się o ukiszenie i przechowywanie np. kapusty i ogórków w beczkach zamiast w wekach, pamiętajmy, że najlepszym dla nich miejscem jest czysta, sucha i wietrzona piwnica.
Zioła i susz warzywny
- By uchronić aromatyczne zioła i suszone warzywa oraz grzyby przed zwietrzeniem, zamykamy je w szczelnych i ciemnych puszkach lub słojach, które umieszczamy w suchym i przewiewnym miejscu, np. na regale w spiżarni.
- W podobnych warunkach warto przechowywać cukier, mąkę, kasze i makarony, jeśli mamy ich więcej niż na bieżące zużycie. Pamiętajmy, że do zamkniętego w szklanym słoju słonecznika czy kaszy nie dostaną się mole spożywcze, dla których foliowa torebka nie jest żadną przeszkodą.
- I na koniec jedna generalna uwaga: jeśli przetwory się psują, warto przyjrzeć się samemu pomieszczeniu. Jeden słoik nie musi być powodem do paniki, ale jeśli zdarza się ich więcej i z różnych przetworów, może to oznaczać, że w pomieszczeniu namnożyły się szkodliwe drobnoustroje. Pomóc może: Selekcja przetworów i wyrzucenie zepsutych, następnie,
posprzątanie pomieszczenia, na koniec zaś bielenie ścian lub tzw. siarkowanie.
W przypadku siarkowania i bielenia, przed rozpoczęciem zabiegów wynosimy wszystkie zapasy, a po – zamykamy pomieszczenie na 12 godzin, a następnie starannie wietrzymy, a półki szorujemy i osuszamy przed ponownym wniesieniem żywności.
Zobacz również: Sposoby na przechowywanie żywności. Nie marnuj jedzenia

Wideo
Dom i nieruchomości
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera