Najszybciej psują się owoce uszkodzone – nawet drobne pęknięcie czy zgniecenie może być furtką do wnikania i rozwoju drobnoustrojów. Zwracajmy zatem uwagę na jakość owoców przy zakupie. Po przyjściu ze sklepu lub targu na blacie kuchennym warto zostawić tylko te owoce, które planujemy zjeść od razu. Zbyt wysoka temperatura przyspiesza bowiem ich dojrzewanie. Ponadto kilka soczystych brzoskwiń, śliwek czy gruszek pozostawionych przez kilka dni może być przyczyną pojawienia się muszek owocówek.
Dowiedz się: Jak pozbyć się muszek owocówek
Gdzie przechowywać owoce?
Większość owoców i warzyw należy przechowywać w temp. ok. 10°C. Jeśli nie mamy dostępu do piwniczki, to trzymamy owoce w lodówce. W chłodziarkach są szuflady do przechowywania warzyw i owoców. Umieszczone są one w miejscu, gdzie temperatura we wnętrzu lodówki jest najbardziej odpowiednia.
Przed umieszczeniem owoców w lodówce nie należy ich myć. Wilgoć sprzyja bowiem tworzeniu się pleśni. Należy je także wyjąć z opakowań foliowych, aby zapewnić właściwy dopływ powietrza. Szufladę z owocami warto wyłożyć ręcznikami papierowymi. Będą one chłonąć nadmiar wilgoci.
Jednak nie wszystkie owoce należy przechowywać w lodówce. Należą do nich np. banany, dla których optymalna temperatura przechowywania to 12°C. Dlatego lepiej trzymać je na kuchennym blacie niż w chłodziarce. Natomiast owoce jagodowe (truskawki, jagody, maliny, poziomki, jeżyny) są nietrwałe. Można je przechowywać w lodówce najwyżej 1–2 dni.
Zobacz również: Jak przechowywać żywność, by nie marnować jedzenia
Jest jednak sposób, by cieszyć się smakiem tych letnich owoców także jesienią i zimą. Wystarczy je zamrozić. W niskiej temperaturze zachowane zostają składniki odżywcze oraz smak. Przed zamrożeniem owoce należy dokładnie umyć, osuszyć i jeśli mają szypułki, oczyścić je z nich. Aby zachować kształt delikatnych owoców (np. malin), można je najpierw włożyć do zamrażarki luzem na tacy, a gdy już się zamrożą, przełożyć do właściwego pojemnika do dłuższego przechowywania w zamrażarce.
Banany w lodówce niekoniecznie, ale w zamrażalce - tak
Zamrażalnik jest również sprzymierzeńcem, gdy chcemy zrobić zapasy z bananów. Aby cieszyć się smakiem mrożonych bananów musimy obrać je ze skórki przed umieszczeniem ich w zamrażarce. To konieczne, ponieważ po tygodniach w ujemnej temperaturze zamrożonego owocu nie można oddzielić od skóry. A rozmrożony banan nie jest już taki zwarty i sprężysty.
Przed mrożeniem banany warto pokroić według własnych preferencji. Następnie umieszczamy je w plastikowym woreczku. Tak przygotowany owoc nie traci wartości odżywcze. Ponadto zamrożony banan idealnie pasuje do przygotowania koktajlu lub jako dodatek do lodów i deserów.
Dlaczego warto jeść banany
O bananach często mówi się, że są kaloryczne. Zapominamy jednak o ich cudownych właściwościach.
Źródło: Agencja TVN/x-news
