Kordiał – tak niegdyś nasze prababcie nazywały nalewki domowej roboty. Trunki te smakowały i pachniały podobnie, jak wino. Wzmacniały serce, rozgrzewały, no i poprawiały humor. Oto nasze wybrane przepisy na nalewki z jesiennych owoców. Mimo, że przygotowanie jest rozłożone w czasie, należy do prostych. Zimą, w długie wieczory, te swojego rodzaju rozgrzewańce, choć serwowane na zimno, będą smakowały najlepiej.
Dowiedz się:Jak warzyć piwo w domu
Nalewka z pigwy
- 1 kg owoców pigwy
- 1 kg cukru
- 0,7 l wódki (najlepiej żytniej)
- 0,2 l spirytusu
- ewentualnie 0,5 l wody
Umyte owoce pigwy pokrój na ćwiartki, usuwając z nich gniazda nasienne. Wrzuć do dużego słoika i zasyp cukrem. Przykryj gazą, ewentualnie lnianym ręczniczkiem kuchennym, ale nie zakręcaj słoika. Odstaw na 2 tygodnie. W tym czasie pigwa puści sok. Zlej syrop do oddzielnego naczynia, dodaj spirytusu. Po 2 miesiącach nalewka jest prawie gotowa. Jeżeli ktoś będzie uważał, że trunek będzie za mocny, może dodać do niego 0,5 litra (lub mniej) wody.
Nalewka z gruszek
- 1,5 kg gruszek
- 1 litr czystej wódki
- 2 szklanki cukru
- kilka goździków
- sok z połówki cytryny
Obrane ze skórki gruszki kroimy na ćwiartki lub ósemki, nie zapominając o wykrojeniu gniazd. Wsypujemy do większego garnka. Dodajemy cukier i goździki oraz sok z cytryny. Całość mieszamy. Przykrywamy gazą i czekamy 3 dni, aż puści sok. Odcedzamy go do osobnego naczynia i zalewamy wódką. Dzban czy waza powinny stać przez 1,5 miesiąca w zacienionym, najlepiej chłodnym miejscu. Po tym czasie przelewamy płynną zawartość przez sitko lub przez gazę i wlewamy do butelek, które zakręcamy.
Warto przeczytać: Grzaniec, czyli trunek na rozgrzewkę
Nalewka z winogron
- 1 kg ciemnych winogron
- 0,7 l spirytusu
- 2 szklanki cukru
- pół szklanki wody
- goździki do posypania
Umyte winogrona lekko zgniatamy w większym rondlu. Zasypujemy cukrem, przykrywamy gazą i odstawiamy na 5–7 dni, najlepiej w słoneczne, ciepłe miejsce. W tym czasie owoce puszczą sok. Odcedzamy go do innego naczynia, dolewamy spirytusu, wody i dodajemy goździki. Zamykamy słój i tym razem odstawiamy go w ciemne, chłodne miejsce na 3–4 tygodnie.
Nalewka z jabłek
- 1 kg jabłek
- 0,7 l spirytusu
- 1 szklanka wody
- 1,5 szklanki cukru
- 1 laska cynamonu
- garść goździków do posypania
Pokrojone w ćwiartki lub ósemki jabłka (razem ze skórką, ale bez gniazd) wrzucamy do garnka. Dodajemy cukier, goździki i cynamon. Łączymy z cukrem. Zalewamy wodą ze spirytusem. Odstawiamy w chłodne, zacienione miejsce na minimum miesiąc. Po tym czasie przelewamy przez sitko do buteleczek albo słoiczków.
Polecamy też: Akcesoria do alkoholu na każdą okazję
Nalewka ze śliwek
- 1 kg węgierek
- 0,5 l wódki czystej
- 0,5 l spirytusu
- 2 szklanki cukru
- listki mięty
Umyte śliwki kroimy na pół, usuwając pestki i ogonki. Wsypujemy do dużego słoja i zalewamy wódką ze spirytusem, dodajemy miętę. Szczelnie zamykamy. Zostawiamy na miesiąc w ciemnym, chłodnym miejscu. Po tym czasie puści sok. Przecedzamy go do nowego naczynia i słodzimy. Po tygodniu nalewka będzie gotowa.
