Przepisy na domowe nalewki owocowe

Sławomir Bobbe
Sławomir Bobbe
Nalewka owocowaNalewka serwowana na zimno rozgrzeje niejedno gardło w zimowe wieczory.
Nalewka owocowaNalewka serwowana na zimno rozgrzeje niejedno gardło w zimowe wieczory. 123RF (123rfaurinko)
Nalewki z jesiennych owoców to jakby dwa w jednym: z przyjemnością je się przygotowuje, a potem z taką samą przyjemnością – pije. Mówimy, jak zrobić domowe nalewki z owoców.

Kordiał – tak niegdyś nasze prababcie nazywały nalewki domowej roboty. Trunki te smakowały i pachniały podobnie, jak wino. Wzmacniały serce, rozgrzewały, no i poprawiały humor. Oto nasze wybrane przepisy na nalewki z jesiennych owoców. Mimo, że przygotowanie jest rozłożone w czasie, należy do prostych. Zimą, w długie wieczory, te swojego rodzaju rozgrzewańce, choć serwowane na zimno, będą smakowały najlepiej.

 Dowiedz się:Jak warzyć piwo w domu

Nalewka z pigwy

  • 1 kg owoców pigwy
  • 1 kg cukru
  • 0,7 l wódki (najlepiej żytniej)
  • 0,2 l spirytusu
  • ewentualnie 0,5 l wody

Umyte owoce pigwy pokrój na ćwiartki, usuwając z nich gniazda nasienne. Wrzuć do dużego słoika i zasyp cukrem. Przykryj gazą, ewentualnie lnianym ręczniczkiem kuchennym, ale nie zakręcaj słoika. Odstaw na 2 tygodnie. W tym czasie pigwa puści sok. Zlej syrop do oddzielnego naczynia, dodaj spirytusu. Po 2 miesiącach nalewka jest prawie gotowa. Jeżeli ktoś będzie uważał, że trunek będzie za mocny, może dodać do niego 0,5 litra (lub mniej) wody.

Nalewka z gruszek

  • 1,5 kg gruszek
  • 1 litr czystej wódki
  • 2 szklanki cukru
  • kilka goździków
  • sok z połówki cytryny

Obrane ze skórki gruszki kroimy na ćwiartki lub ósemki, nie zapominając o wykrojeniu gniazd. Wsypujemy do większego garnka. Dodajemy cukier i goździki oraz sok z cytryny. Całość mieszamy. Przykrywamy gazą i czekamy 3 dni, aż puści sok. Odcedzamy go do osobnego naczynia i zalewamy wódką. Dzban czy waza powinny stać przez 1,5 miesiąca w zacienionym, najlepiej chłodnym miejscu. Po tym czasie przelewamy płynną zawartość przez sitko lub przez gazę i wlewamy do butelek, które zakręcamy.

 Warto przeczytać: Grzaniec, czyli trunek na rozgrzewkę 

Nalewka z winogron

  • 1 kg ciemnych winogron
  • 0,7 l spirytusu
  • 2 szklanki cukru
  • pół szklanki wody
  • goździki do posypania

Umyte winogrona lekko zgniatamy w większym rondlu. Zasypujemy cukrem, przykrywamy gazą i odstawiamy na 5–7 dni, najlepiej w słoneczne, ciepłe miejsce. W tym czasie owoce puszczą sok. Odcedzamy go do innego naczynia, dolewamy spirytusu, wody i dodajemy goździki. Zamykamy słój i tym razem odstawiamy go w ciemne, chłodne miejsce na 3–4 tygodnie.

Nalewka z jabłek

  • 1 kg jabłek
  • 0,7 l spirytusu
  • 1 szklanka wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 laska cynamonu
  • garść goździków do posypania

Pokrojone w ćwiartki lub ósemki jabłka (razem ze skórką, ale bez gniazd) wrzucamy do garnka. Dodajemy cukier, goździki i cynamon. Łączymy z cukrem. Zalewamy wodą ze spirytusem. Odstawiamy w chłodne, zacienione miejsce na minimum miesiąc. Po tym czasie przelewamy przez sitko do buteleczek albo słoiczków.

 Polecamy też: Akcesoria do alkoholu na każdą okazję 

Nalewka ze śliwek

  • 1 kg węgierek
  • 0,5 l wódki czystej
  • 0,5 l spirytusu
  • 2 szklanki cukru
  • listki mięty

Umyte śliwki kroimy na pół, usuwając pestki i ogonki. Wsypujemy do dużego słoja i zalewamy wódką ze spirytusem, dodajemy miętę. Szczelnie zamykamy. Zostawiamy na miesiąc w ciemnym, chłodnym miejscu. Po tym czasie puści sok. Przecedzamy go do nowego naczynia i słodzimy. Po tygodniu nalewka będzie gotowa. 

 PoznajPrzepisy ze śliwką w roli głównej 

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom