Akcesoria używane przez barmanów dobrze mieć we własnym domu – gospodarzowi ułatwią przygotowanie kolorowych koktajli, a gości wprawią w zachwyt profesjonalnie przygotowane drinki i pomysłowe sposoby na przypilnowanie własnych kieliszków. Warto mieć też zawsze pod ręką składniki do kilku wypróbowanych przepisów.
Korki – do wyboru profesjonalne, z wysokogatunkowej stali nierdzewnej albo z korka połączonego z tworzywem w przeróżnych kształtach: ludzików albo kryształów. Są także korki z termometrem, dzięki któremu można na bieżąco sprawdzać, czy temperatura trunku nalewanego gościom jest wciąż odpowiednia oraz połączone z nożykiem do odcinania folii z butelki.
Pompki – dla przedłużenia świeżości i bezpiecznego przechowywania napoczętych trunków. Pompka działa na zasadzie ponownego zasysania powietrza z butelki i wytwarzania próżni, by zachować smak i aromat alkoholu do ponownego otwarcia butelki.
Nalewaki – ułatwiają nalewanie alkoholi. W zależności od gatunku, można nalewać napój do kieliszka po wszystkich jego ściankach, po jednej albo tak, by napój nie dotknął naczynia (np. przy likierach). Nalewak z zatyczką zastąpi też korek.
Korkociąg – najlepiej mieć profesjonalny, kelnerski, połączony z nożykiem do obcinania folii. Dzięki niemu każdy alkohol uda się otworzyć szybko i elegancko, a zawartość butelki pozostanie nienaruszona fragmentami pokruszonego korka.
Pierścienie na butelkę – temperaturę wina można też mierzyć za pomocą opaski z termometrem zakładanej na butelkę.
Kubełki na lód – dzięki nim goście w każdej chwili mogą dorzucać kostki lodu do napojów – zarówno podczas imprezy, jak i w upalne dni. Specjalnie skonstruowane pojemniki na długo zachowają zimno, a lód się w nich nie rozpuści. Szczypce ułatwią wyjmowanie lodowych kostek z pojemnika.
Coolery – wykonane ze stali, o pogrubionych ściankach, służą do schładzania alkoholi. Butelka z alkoholem postawiona na stoliku w salonie, w coolerze nie ogrzeje się zbyt szybko i dzięki temu podawany alkohol będzie miał odpowiednią temperaturę.
Shakery – na zewnętrznej stronie najczęściej są umieszczone przepisy na najbardziej popularne drinki, co znacznie ułatwi stawianie pierwszych kroków w tej dziedzinie początkującym gospodarzom i nie pozwoli pomylić składników wprawionym barmanom nawet podczas najgorętszej imprezy.
Mieszadełka – wykonane z tworzywa sztucznego. Najczęściej używane do koktajli, ucieszą też najmłodszych gości, ponieważ są w wielu kolorach i kształtach, np. zwierzątek.
Nakładki na kieliszki – w formie klipsów zakładanych na nóżki albo przyssawek, które przyczepimy także do większych naczyń, jak kufle do piwa. Wykonane z tworzywa, różnokolorowe, dla oznaczenia alkoholi.
Miarka do alkoholu – i nie ma problemu, ile nalać alkoholu, by napój był w sam raz wyskokowy. Bardzo praktyczne są miarki dwustronne, w formie klepsydry: z jednaj strony 20 ml, a po odwróceniu do góry nogami – 40 ml.
Kruszarka do lodu – doskonała do drinków na bazie lodu, jak mojito. Działa jak młynek, a stalowe ostrze mieli lód na drobne kawałki. Można zastąpić tłuczkiem do lodu.