Musztarda wspomaga układy: krążenia i trawienny. Usprawnia też pracę mózgu. Pomaga na bóle stawów czy po kontuzjach oraz bóle reumatyczne. Działa przeciwzapalnie. Okłady z musztardy stosowane były już dziesiątki lat temu. Nasze babcie używały ich na trudno gojące się rany i liszaje.
Polecamy przepis: Zupa z dyni
Musztardę można kupić, ale równie dobrze można ją zrobić samemu. Oto nasze przepisy na musztardę domowej roboty. Ilość wody można zmieniać, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję musztardy.
Musztarda tradycyjna
- 6 łyżek stołowych gorczycy (białej, żółtej albo czarnej)
- 6 łyżek octu
- 1/3 szklanki wody
- szczypta soli
- szczypta cukru
Gorczycę przelaną wrzątkiem zalej octem i połową wody, którą przygotowaliśmy. Przykryj folią spożywczą lub bawełnianym ręcznikiem i odstaw na minimum kilka albo kilkanaście godzin (może być na noc) w chłodne miejsce. W tym czasie gorczyca napęcznieje. Przesyp ją do miksera i dodaj resztę wody ze szklanki oraz sól i cukier. Miksuj, aż konsystencja będzie jednolita. Przełóż do słoiczka i zamknij. Wstaw do lodówki.
Musztarda domowa
- 6 łyżek gorczycy
- 6 łyżek octu
- ¾ szklanki wody
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru pudru
Sok z cytryny wymieszaj z wodą i gorczycą. Odstaw pod przykryciem na minimum 6 godzin. Po tym czasie wlej całość do miksera, dodając mąkę, ocet, sól i cukier puder. Miksuj około 3 minuty. Włóż zawartość do słoiczka, a słoiczek – do lodówki.
Musztarda miodowa
- 6 łyżek gorczycy
- 6 łyżek octu
- 3 łyżki cukru
- pół szklanki wody
- 3 łyżki miodu
- szczypta soli
Gorczycę zalej wodą z octem. Odstaw przykrytą na dobę. Zmiksuj i dodaj miód, cukier oraz sól. Przełóż do słoiczka.
Warto przeczytać: Połączenia smakowe z wykorzystaniem przypraw
Musztarda koperkowa
- 6 łyżek gorczycy
- 6 łyżek octu
- pół szklanki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki posiekanego koperku (najlepiej świeżego)
- sól do smaku
Gorczycę z wodą i octem odstaw pod przykryciem na 6-10 godzin. Gdy napęcznieje, wsyp do miksera i blenduj, dodając koperek, sok z cytryny i sól. Przechowuj w lodówce.
Musztarda chrzanowa
- 6 łyżek gorczycy
- 6 łyżek octu
- 2 łyżki startego chrzanu (może być ze słoiczka)
- 1 łyżka mąki
- pół szklanki wody
- sól do smaku
Gorczycę zalej wodą i octem. Odczekaj 8 godzin. Wsyp zawartość do miksera i miksuj, dosypując chrzan, mąkę i sól. Przełóż do słoiczka i zamknij. Przechowuj w lodówce.
Zobacz wideo: Przepisy na dania, które kosztują mniej niż 10 złotych
