Przepis na musztardę domowej roboty. Właściwości musztardy

Sławomir Bobbe
Musztarda domowej robotyMusztarda własnoręcznej roboty na potrawach wygląda, jak ta ze sklepu, a smakuje lepiej i jest pozbawiona konserwantów.
Musztarda domowej robotyMusztarda własnoręcznej roboty na potrawach wygląda, jak ta ze sklepu, a smakuje lepiej i jest pozbawiona konserwantów. 123RF (yelenayemchuk)
Gorczyca, znajdująca się w musztardzie, reguluje przemianę materii. W ogóle musztarda wpływa korzystnie na nasz organizm. Poza tym jest smaczna, a ta domowa smakuje podobno najlepiej. Podajemy przepisy na musztardę.

Musztarda wspomaga układy: krążenia i trawienny. Usprawnia też pracę mózgu. Pomaga na bóle stawów czy po kontuzjach oraz bóle reumatyczne. Działa przeciwzapalnie. Okłady z musztardy stosowane były już dziesiątki lat temu. Nasze babcie używały ich na trudno gojące się rany i liszaje.

 Polecamy przepis: Zupa z dyni

Musztardę można kupić, ale równie dobrze można ją zrobić samemu. Oto nasze przepisy na musztardę domowej roboty. Ilość wody można zmieniać, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję musztardy.

Musztarda tradycyjna

  • 6 łyżek stołowych gorczycy (białej, żółtej albo czarnej)
  • 6 łyżek octu
  • 1/3 szklanki wody
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Gorczycę przelaną wrzątkiem zalej octem i połową wody, którą przygotowaliśmy. Przykryj folią spożywczą lub bawełnianym ręcznikiem i odstaw na minimum kilka albo kilkanaście godzin (może być na noc) w chłodne miejsce. W tym czasie gorczyca napęcznieje. Przesyp ją do miksera i dodaj resztę wody ze szklanki oraz sól i cukier. Miksuj, aż konsystencja będzie jednolita. Przełóż do słoiczka i zamknij. Wstaw do lodówki.

Musztarda domowa

  • 6 łyżek gorczycy
  • 6 łyżek octu
  • ¾ szklanki wody
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru pudru

Sok z cytryny wymieszaj z wodą i gorczycą. Odstaw pod przykryciem na minimum 6 godzin. Po tym czasie wlej całość do miksera, dodając mąkę, ocet, sól i cukier puder. Miksuj około 3 minuty. Włóż zawartość do słoiczka, a słoiczek – do lodówki.

Musztarda miodowa

  • 6 łyżek gorczycy
  • 6 łyżek octu
  • 3 łyżki cukru
  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta soli

Gorczycę zalej wodą z octem. Odstaw przykrytą na dobę. Zmiksuj i dodaj miód, cukier oraz sól. Przełóż do słoiczka.

 Warto przeczytać: Połączenia smakowe z wykorzystaniem przypraw 

Musztarda koperkowa

  • 6 łyżek gorczycy
  • 6 łyżek octu
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku (najlepiej świeżego)
  • sól do smaku

Gorczycę z wodą i octem odstaw pod przykryciem na 6-10 godzin. Gdy napęcznieje, wsyp do miksera i blenduj, dodając koperek, sok z cytryny i sól. Przechowuj w lodówce.

Musztarda chrzanowa

  • 6 łyżek gorczycy
  • 6 łyżek octu
  • 2 łyżki startego chrzanu (może być ze słoiczka)
  • 1 łyżka mąki
  • pół szklanki wody
  • sól do smaku

Gorczycę zalej wodą i octem. Odczekaj 8 godzin. Wsyp zawartość do miksera i miksuj, dosypując chrzan, mąkę i sól. Przełóż do słoiczka i zamknij. Przechowuj w lodówce. 

 Zobacz wideo: Przepisy na dania, które kosztują mniej niż 10 złotych 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom