Owoce dyni można spożywać gotowane, na surowo, a także przechowywać (jednak ze zbiorem musimy zdążyć przed pierwszym przymrozkiem, bo nawet lekko przymrożona dynia nie nadaje się do przechowywania). Niektóre odmiany dyni mają także jadalne nasiona. Powinniśmy pamiętać, że pestki dyni to najbardziej przystępne źródło organicznego i łatwo przyswajalnego cynku.
Zobacz również: Przepis na zupę ziemniaczaną
My polecamy dzisiaj smaczną zupę dyniową idealną na jesienne dni.
Przygotuj składniki:
- dynię – ok. 1,5 kg,
- 2 średnie cebule,
- łyżkę kaparów z zalewy,
- ¼ łyżeczki płatków chilli,
- opakowanie makaronu nitki,
- 3 łyżki oleju,
- 100 ml słodkiej śmietanki,
- wodę,
- sól do smaku.
Zrób zupę z dyni
Obieramy cebulę oraz dynię. Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Całość podlewamy wodą, tak aby przykryła ona dynię. Dodajemy płatki chilli, sól i gotujemy do miękkości, uważając przy tym, aby dynia się nie rozgotowała. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią dyni. Na koniec dodajemy kapary, całość gotujemy. Podajemy z makaronem, który wcześniej gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pamiętajmy, by po odcedzeniu makaronu zahartować go zimną wodą.
Polecamy:Inne sposoby na wykorzystanie dyni
