Odkryj nietypowe warzywa w kuchni polskiej (PRZEPISY)

Ewa Wieczorska, Kikkoman oraz TABASCO
Zobacz nietypowe warzywa w kuchni polskiej Odkryj nietypowe warzywa w kuchni polskiej (PRZEPISY)
Zobacz nietypowe warzywa w kuchni polskiej Odkryj nietypowe warzywa w kuchni polskiej (PRZEPISY) Kikkoman oraz TABASCO®
Topinambur, jarmuż, skorzonera... to warzywa, które nie są popularne w rodzimej kuchni. Warto odkryć nowe smaki i wzbogacić swoje potrawy o składniki, które posiadają wiele walorów odżywczych.

W okresie przejściowym - pomiędzy latem i jesienią jesteśmy narażeni na przeziębienia i liczne infekcje. Ważne jest, abyśmy w tym czasie zadbali o swoją odporność. Nie zapominajmy, by nasza dieta była wzbogacona o substancje odżywcze, których nie brakuje w warzywach, zwłaszcza tych, które rzadko, lub prawie w ogóle nie stosujemy w naszej kuchni.

Zobacz równieżJakie warzywa już wkrótce wysiejemy w ogródku? 

Wielu zdrowych składników nie brakuje w warzywach takich jak topinambur, jarmuż czy skorzonera. Z tymi nietypowymi warzywami przygotować można wiele ciekawych, a przede wszystkim smacznych potraw.

Sałatka z jarmużu i brukselek z sosem miodowo-musztardowym

Składniki, które będą potrzebne nam do stworzenia tej zdrowej sałatki to: kilka liści jarmużu, jedna marchewka pomarańczowa, jedna marchewka fioletowa, kilka brukselek, kawałek korzenia topinamburu
2-3 łyżki prażonych pestek ze słonecznika, kilka listków natki pietruszki, szczypta cukru i szczypta soli. Do wykonania sosu potrzebujemy: dwie łyżki musztardy francuskiej, dwie łyżki miodu, dwie łyżki sosu sojowego Kikkoman, 10 łyżek oliwy, dwie łyżki soku z cytryny, szczypta pieprzu, Tabasco czosnkowe.

Następnym krokiem jest wykonanie. Musztardę i miód należy wymieszać z sokiem z cytryny i sosem sojowym. Powoli dolewać olej, cały czas mieszając, aż sos uzyska gęstą kremową konsystencję. Następnie doprawić do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i dla nadania ostrości kilkoma kroplami Tabasco z czosnkiem. Wszystkie warzywa trzeba dokładnie umyć. Liście jarmużu rwiemy na mniejsze kawałki.

To też cię zainteresuje: Przetwory z owoców i warzyw. Jak je sporządzić? 

Brukselkę rozdzielamy na pojedyncze listki. Blanszujemy jarmuż i brukselkę w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Następnie studzimy warzywa, a marchewki i topinambur obieramy. Przy pomocy obieraczki z marchewek ścinamy cienkie długie paski. Topinambur kroimy w bardzo cienkie płatki. Marchew i topinambur wrzucamy na kilka minut do wody z lodem, dzięki temu będą bardziej chrupiące. Odcedzamy, lekko osuszamy i mieszamy razem z pozostałymi składnikami. Sałatkę polewamy sosem i obsypujemy obficie prażonymi pestkami słonecznika oraz drobno posiekaną natką pietruszki. 

Sałatka ze skorzonery z marynowanymi grzybami

Składniki, których potrzebujemy do wykonania kolejnej sałatki to: garść skorzonery ok. 10 korzonków, kilka marynowanych borowików lub podgrzybków, kilka suszonych pomidorów, jedna cebula, łyżka majonezu, cztery łyżki koziego jogurtu, ząbek czosnku, kilka gałązek natki pietruszki, łyżeczka dobrej oliwy, sos sojowy Kikkoman, Tabasco garlic, czarny pieprz, oraz płatki migdałów do posypania.

PolecamySuszone owoce i warzywa – w suszarce, piekarniku i na słońcu 

Po uzyskaniu wszystkich produktów należy wyszorowaną skorzonerę gotować al dente około 10 minut, najlepiej w wodzie z solą, cukrem, odrobiną mleka i masła. Następnie należy pokroić ją w dwu centymetrowe kawałki i skroplić cytryną. Cebulę siekamy w drobną kostkę, kroimy natkę. Borowiki i suszone pomidory dzielimy na drobne części. Składniki mieszamy. Dodajemy jogurt, majonez, oliwę i sos sojowy do smaku . Przed podaniem posypujemy prażonymi migdałami i dla dodania ostrości skrapiamy kilkoma kroplami Tabasco garlic. Można również przygotować chrupki ze skorzonery i ułożyć je na wierzchu potrawy. Obieraczką do warzyw strugamy cienkie paski skorzonery. Smażymy je w głębokim oleju i osuszamy. Dobrym dodatkiem do sałatki będą także grzanki czosnkowe. 

Krem z Topinambura

Do przygotowania potrawy potrzebujemy dwie łyżki klarowanego masła, 600 g bulw topinambura, dwie szklanki wywaru warzywnego lub mleka, 150 ml słodkiej śmietanki, 1–2 ziemniaki (opcjonalnie), sos sojowy Kikkoman, gałka muszkatołowa, prażone orzechy laskowe, kiełki ciecierzycy, dobra oliwa oraz Tabasco green.

Warto przeczytać: Jak uprawiać i wykorzystywać topinambur

Następnie obrany i pokrojony topinambur zeszklić na maśle (opcjonalnie można zrobić to razem z ziemniakami). Po ok. 5 minutach podlać gorącym wywarem lub mlekiem i gotować do miękkości. Miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę, doprawiamy gałką muszkatołową i kilkoma kroplami sosu sojowego. Podajemy z prażonymi orzechami laskowymi, kiełkami ciecierzycy i oliwą. Aby nadać ostrości skrapiamy Tabasco Green. 

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom