Surówka i sałatka z kapusty pekińskiej – przepisy. Jakie wartości odżywcze ma kapusta pekińska?

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Kapusta pekińska100 gramów kapusty pekińskiej to tylko 17 kcal, dlatego jest to znakomita pozycja w jadłospisie osób odchudzających się i dbających o zdrowie.
Kapusta pekińska100 gramów kapusty pekińskiej to tylko 17 kcal, dlatego jest to znakomita pozycja w jadłospisie osób odchudzających się i dbających o zdrowie. johennlee (Pixabay.com)
Kapusta pekińska – z nazwy kapusta, a w smaku połączenie sałaty z kapustą. Przywędrowała do nas z północnych terenów Chin. Zadomowiła się w Polsce i coraz częściej pojawia się w różnorodnych wersjach na stołach. Podajemy przepisy na surówki i sałatki z kapustą pekińską w roli głównej.

Kapusta pekińska, potocznie nazywana pekinką (Pekin – stolica Chińskiej Republiki Ludowej ), jest tania. Kilogram kapusty pekińskiej kosztuje już od 2,50 złotych, a główka tej kapusty waży przeciętnie około kilograma. Do tego jest łatwo dostępna, delikatna i chrupiąca w smaku, no i zdrowa. Co więcej, jej pocięte liście nie tracą na objętości, co da się zauważyć choćby w przypadku zwykłej kapusty czy sałaty.

Wartości odżywcze kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska zawiera dużą dawkę potasu, ważnego dla prawidłowej pracy serca i układu krwionośnego. Ponadto kryje w sobie sporo wapnia, dzięki któremu nasze kości i zęby stają się mocniejsze, oraz fosforu, który też odpowiada za zdrowe zęby i mocne kości. W „pekince" sporo również witaminy A, wspomagającej gojenie się ran oraz poprawiającej nasz wzrok. W tym jasnozielonym warzywie jest także m.in. witamina C, która podwyższa naszą odporność i wspiera układ krążenia.

Polecamy też: Sałatowe ABC, czyli najsmaczniejsze odmiany sałat 

Z tych m.in. względów warto zaprosić kapustę pekińską na stałe do naszej kuchni. Serwujemy przepisy na surówkę i sałatkę z kapusty pekińskiej. Ich przygotowanie zajmuje najwyżej pół godziny.

Tradycyjna surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska,
  • 2 jabłka,
  • 2 marchewki,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • sól, pieprz i szczypta cukru do smaku.

Opłukać kapustę pekińską i oderwać (jeśli są brzydkie) jej wierzchnie liście. Kapustę pokroić drobno w poprzek. Obrać jabłka i marchew, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do poszatkowanej kapusty pekińskiej. Dodać natkę pietruszki, jogurt naturalny i majonez. Dodać sok z cytryny, doprawić wszystko solą, pieprzem i cukrem. Całość wymieszać. Surówka jest gotowa do spożycia, ale równie dobrze można włożyć ją do lodówki i potem po nią sięgnąć.

Podpowiadamy: Jak uprawiać kapustę pekińską w ogrodzie

Surówka z pekińskiej do obiadu

  • 1 kapusta pekińska,
  • 1 marchew,
  • 1 jabłko,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 por (biała część),
  • 5 łyżek majonezu,
  • 1 śmietana (opakowanie 200 g), najlepiej 12-procentowa,
  • 1 pęczek zielonej pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Kapustę pekińską poszatkować i posolić. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę, paprykę i por pokroić w kostkę, a pietruszkę posiekać. Jabłko i warzywa dodać do kapusty, następnie majonez i śmietanę. Doprawić pieprzem i wymieszać wszystko.

Polecamy poradnik: Czym jest kimchi  i jak je zrobić?  

Sałatka z kapusty pekińskiej ziemniaczana

  • pół kapusty pekińskiej,
  • 1 świeży ogórek,
  • 1 pęczek rzodkiewek (6-8 sztuk),
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 6 ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 5 łyżek śmietany (np. 18-procentowej).

Obrać, ugotować i pokroić ziemniaki w kostkę. Dodać je do poszatkowanej kapusty pekińskiej. Ogórka, pokrojonego w plastry, cebulę, pokrojoną w pióra, oraz posiekaną rzodkiewkę i szczypior też dodać do kapusty. Dosypać soli i pieprzu do smaku, dołączyć śmietanę. Całość wymieszać z cebulą.

Sałatka z pekińskiej z jajkiem i kukurydzą

  • 1 kapusta pekińska,
  • 3 jajka,
  • 1 mała puszka kukurydzy (170 g),
  • 1 papryka czerwona,
  • pęczek szczypiorku,
  • 4 łyżki majonezu,
  • pieczarki konserwowe – 5-6 sztuk,
  • sól i pieprz do smaku, szczypta majeranku.

Do poszatkowanej kapusty pekińskiej dodać jajka, ugotowane na twardo, pokrojone. Pokroić paprykę w kostkę i razem z odcedzoną kukurydzą dodać do kapusty i jajek. Dodać posiekany szczypiorek i marynowane przekrojone na pół pieczarki. Do sałatki dodać majonez, odrobinę soli, pieprzu i majeranku, wymieszać.

Gołąbki z kapusty pekińskiej

  • 2 główki kapusty pekińskiej,
  • 700 g mięsa mielonego (najlepiej z łopatki),
  • 2 woreczki białego ryżu (1 woreczek ma standardowo 100 g),
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 szklanki wody,
  • sól, pieprz i majeranek do smaku,
  • tłuszcz (np. olej) do smażenia.

Zmielone mięso doprawić solą i pieprzem oraz majerankiem. Cebulę, pokrojoną w kostkę, podsmażyć i dodać do mielonego. Czosnek przecisnąć przez praskę i tak samo dodać do mięsa. Ryż włożyć do osolonej wody i ugotować, ale nie na miękko (najlepszy do gołąbków będzie ryż na pół twardo), dodać go do mięsa i całość wyrobić. Od kapusty po kolei oddzielić liście i je blanszować, tzn. zanurzyć we wrzątku na 2-3 minuty, żeby trochę zmiękły, następnie spłukać pod zimną wodą. Mięsny farsz poporcjować i każdą taką porcję zawinąć ciasno w liść kapusty. Gołąbki ułożyć w dużym garnku, ciasno jeden przy drugim. Do garnka wlać wodę i od momentu zagotowania dusić gołąbki przez około 1 godzinę. Można podawać np. z sosem pomidorowym.

Warto poczytać także: Rukola, jej uprawa w ogrodzie, właściwości i wartości odżywcze 

Kapusta pekińska – na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Główka „pekinki" może być jasnozielona, natomiast nie powinna być biała. W sklepach i na bazarach można dostać ponadto czerwoną kapustę pekińską. Ta odmiana prezentuje się jeszcze bardziej efektownie na talerzu. Liście pekinki powinny być zwarte, a nie luźne czy odchodzące od środka. Jeżeli kapusta pekińska posiada brązowe plamki na liściach, to znak, że jest nieświeża i zaczyna się psuć. Prawdopodobnie środek jest jeszcze bardziej brązowy, lecz go liście zakrywają. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy warto kupować dzisiaj mieszkanie?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom