Kapusta pekińska, potocznie nazywana pekinką (Pekin – stolica Chińskiej Republiki Ludowej ), jest tania. Kilogram kapusty pekińskiej kosztuje już od 2,50 złotych, a główka tej kapusty waży przeciętnie około kilograma. Do tego jest łatwo dostępna, delikatna i chrupiąca w smaku, no i zdrowa. Co więcej, jej pocięte liście nie tracą na objętości, co da się zauważyć choćby w przypadku zwykłej kapusty czy sałaty.
Wartości odżywcze kapusty pekińskiej
Kapusta pekińska zawiera dużą dawkę potasu, ważnego dla prawidłowej pracy serca i układu krwionośnego. Ponadto kryje w sobie sporo wapnia, dzięki któremu nasze kości i zęby stają się mocniejsze, oraz fosforu, który też odpowiada za zdrowe zęby i mocne kości. W „pekince" sporo również witaminy A, wspomagającej gojenie się ran oraz poprawiającej nasz wzrok. W tym jasnozielonym warzywie jest także m.in. witamina C, która podwyższa naszą odporność i wspiera układ krążenia.
Polecamy też: Sałatowe ABC, czyli najsmaczniejsze odmiany sałat
Z tych m.in. względów warto zaprosić kapustę pekińską na stałe do naszej kuchni. Serwujemy przepisy na surówkę i sałatkę z kapusty pekińskiej. Ich przygotowanie zajmuje najwyżej pół godziny.
Tradycyjna surówka z kapusty pekińskiej
Składniki:
- 1 kapusta pekińska,
- 2 jabłka,
- 2 marchewki,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- sól, pieprz i szczypta cukru do smaku.
Opłukać kapustę pekińską i oderwać (jeśli są brzydkie) jej wierzchnie liście. Kapustę pokroić drobno w poprzek. Obrać jabłka i marchew, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do poszatkowanej kapusty pekińskiej. Dodać natkę pietruszki, jogurt naturalny i majonez. Dodać sok z cytryny, doprawić wszystko solą, pieprzem i cukrem. Całość wymieszać. Surówka jest gotowa do spożycia, ale równie dobrze można włożyć ją do lodówki i potem po nią sięgnąć.
Podpowiadamy: Jak uprawiać kapustę pekińską w ogrodzie
Surówka z pekińskiej do obiadu
- 1 kapusta pekińska,
- 1 marchew,
- 1 jabłko,
- 1 cebula,
- 1 papryka czerwona,
- 1 por (biała część),
- 5 łyżek majonezu,
- 1 śmietana (opakowanie 200 g), najlepiej 12-procentowa,
- 1 pęczek zielonej pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Kapustę pekińską poszatkować i posolić. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę, paprykę i por pokroić w kostkę, a pietruszkę posiekać. Jabłko i warzywa dodać do kapusty, następnie majonez i śmietanę. Doprawić pieprzem i wymieszać wszystko.
Polecamy poradnik: Czym jest kimchi i jak je zrobić?
Sałatka z kapusty pekińskiej ziemniaczana
- pół kapusty pekińskiej,
- 1 świeży ogórek,
- 1 pęczek rzodkiewek (6-8 sztuk),
- 1 pęczek szczypiorku,
- 6 ziemniaków,
- 1 cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- 5 łyżek śmietany (np. 18-procentowej).
Obrać, ugotować i pokroić ziemniaki w kostkę. Dodać je do poszatkowanej kapusty pekińskiej. Ogórka, pokrojonego w plastry, cebulę, pokrojoną w pióra, oraz posiekaną rzodkiewkę i szczypior też dodać do kapusty. Dosypać soli i pieprzu do smaku, dołączyć śmietanę. Całość wymieszać z cebulą.
Sałatka z pekińskiej z jajkiem i kukurydzą
- 1 kapusta pekińska,
- 3 jajka,
- 1 mała puszka kukurydzy (170 g),
- 1 papryka czerwona,
- pęczek szczypiorku,
- 4 łyżki majonezu,
- pieczarki konserwowe – 5-6 sztuk,
- sól i pieprz do smaku, szczypta majeranku.
Do poszatkowanej kapusty pekińskiej dodać jajka, ugotowane na twardo, pokrojone. Pokroić paprykę w kostkę i razem z odcedzoną kukurydzą dodać do kapusty i jajek. Dodać posiekany szczypiorek i marynowane przekrojone na pół pieczarki. Do sałatki dodać majonez, odrobinę soli, pieprzu i majeranku, wymieszać.
Gołąbki z kapusty pekińskiej
- 2 główki kapusty pekińskiej,
- 700 g mięsa mielonego (najlepiej z łopatki),
- 2 woreczki białego ryżu (1 woreczek ma standardowo 100 g),
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 szklanki wody,
- sól, pieprz i majeranek do smaku,
- tłuszcz (np. olej) do smażenia.
Zmielone mięso doprawić solą i pieprzem oraz majerankiem. Cebulę, pokrojoną w kostkę, podsmażyć i dodać do mielonego. Czosnek przecisnąć przez praskę i tak samo dodać do mięsa. Ryż włożyć do osolonej wody i ugotować, ale nie na miękko (najlepszy do gołąbków będzie ryż na pół twardo), dodać go do mięsa i całość wyrobić. Od kapusty po kolei oddzielić liście i je blanszować, tzn. zanurzyć we wrzątku na 2-3 minuty, żeby trochę zmiękły, następnie spłukać pod zimną wodą. Mięsny farsz poporcjować i każdą taką porcję zawinąć ciasno w liść kapusty. Gołąbki ułożyć w dużym garnku, ciasno jeden przy drugim. Do garnka wlać wodę i od momentu zagotowania dusić gołąbki przez około 1 godzinę. Można podawać np. z sosem pomidorowym.
Warto poczytać także: Rukola, jej uprawa w ogrodzie, właściwości i wartości odżywcze
Kapusta pekińska – na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Główka „pekinki" może być jasnozielona, natomiast nie powinna być biała. W sklepach i na bazarach można dostać ponadto czerwoną kapustę pekińską. Ta odmiana prezentuje się jeszcze bardziej efektownie na talerzu. Liście pekinki powinny być zwarte, a nie luźne czy odchodzące od środka. Jeżeli kapusta pekińska posiada brązowe plamki na liściach, to znak, że jest nieświeża i zaczyna się psuć. Prawdopodobnie środek jest jeszcze bardziej brązowy, lecz go liście zakrywają.