Coraz częściej zastanawiamy się nad ty, czy spożywane posiłki są dla nas zdrowe. A jak te sprawy mają się podczas spożywania dań z makaronem? Warto wiedzieć, czy makaron rzeczywiście tuczy i co decyduje o jego jakości.
Polecamy wideo: Przepisy na dania makaronowe
Czy makaron tuczy?
– Czytajmy etykiety, bo tam znajdziemy wszystko, tzn. informacje o tym, co znajduje się w makaronie, a po drugie zobaczymy, jaką wartość odżywczą i kaloryczną ma dany makaron – radzi Magdalena Siuba-Strzelińska, dietetyk kliniczny Instytutu Żywności i Żywienia. – Makarony nie są tuczące. Spokojnie można kupować makarony bez jaj, bo one podnoszą ich kaloryczność i zawartość tłuszczu – dodaje. Liczba kalorii rośnie wraz z liczbą jajek dodanych do kilograma mąki. Warto też pamiętać, że często do produkcji makaronów jajecznych, używa się nie świeżych jajek, a sproszkowanych.
Do produkcji makaronów bez jajek używa się mąki o nazwie semolina. Semolinę otrzymuje się z twardej pszenicy durum. Po ugotowaniu tego makaronu nie trzeba go hartować (zalewać zimną wodą). Warto też wiedzieć, ze dobrej jakości makaron z semoliny nie klei się.
Zobacz też: Keczupy - co zawierają i które są zdrowe?
Studio Active / TVN Meteo Active/x-news
Warto wiedzieć! 200 gramów suchego makaronu (czyli przed ugotowaniem) ma około 700 kcal. Jednak masa 200 gramów surowego makaronu po ugotowaniu pęcznieje do około 400–500. Tymczasem taka porcja starcza dwóm dorosłym osobom. Dlatego dietetycy przekonują, że to nie makaron tuczy, a dodatki i sosy, które do niego stosujemy.
Makaron to przede wszystkim źródło węglowodanów (to ok. 70 proc. masy). Ponadto zawiera on również białko, tłuszcze i witaminy z grupy B (B1, B6 i PP).
Warto przeczytać: Z czym podawać różne rodzaje włoskich makaronów
Najem krótkoterminowy - czy zmienią się zasady?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?