Makarony - które kupować, a których unikać?

Studio Active / TVN Meteo Active/x-news
Makarony - które kupować, a których unikać?W naszych sklepach dostępne są przeważnie dwa, podstawowe rodzaje makaronu: jajeczny oraz makaron z semoliny. Czym się różnią? Cechą charakterystyczną makaronu jajecznego jest jego intensywniejsza niż w makaronie z semoliny żółta barwa. Ponadto makaron jajeczny produkuje się z miękkiej mąki pszennej i bardzo trudno ugotować go „al dente" (szybko zaczyna się kleić).
Makarony - które kupować, a których unikać?W naszych sklepach dostępne są przeważnie dwa, podstawowe rodzaje makaronu: jajeczny oraz makaron z semoliny. Czym się różnią? Cechą charakterystyczną makaronu jajecznego jest jego intensywniejsza niż w makaronie z semoliny żółta barwa. Ponadto makaron jajeczny produkuje się z miękkiej mąki pszennej i bardzo trudno ugotować go „al dente" (szybko zaczyna się kleić). 123RF
O tym, które makarony powinniśmy kupować, a których unikać mówi Magdalena Siuba-Strzelińska, dietetyk kliniczny Instytutu Żywności i Żywienia.

Coraz częściej zastanawiamy się nad ty, czy spożywane posiłki są dla nas zdrowe. A jak te sprawy mają się podczas spożywania dań z makaronem? Warto wiedzieć, czy makaron rzeczywiście tuczy i co decyduje o jego jakości. 

 Polecamy wideoPrzepisy na dania makaronowe 

Czy makaron tuczy?

– Czytajmy etykiety, bo tam znajdziemy wszystko, tzn. informacje o tym, co znajduje się w makaronie, a po drugie zobaczymy, jaką wartość odżywczą i kaloryczną ma dany makaron –  radzi Magdalena Siuba-Strzelińska, dietetyk kliniczny Instytutu Żywności i Żywienia.  – Makarony nie są tuczące. Spokojnie można kupować makarony bez jaj, bo one podnoszą ich kaloryczność i zawartość tłuszczu – dodaje. Liczba kalorii rośnie wraz z liczbą jajek dodanych do kilograma mąki. Warto też pamiętać, że często do produkcji makaronów jajecznych, używa się nie świeżych jajek, a sproszkowanych.  

Do produkcji makaronów bez jajek używa się mąki o nazwie semolina. Semolinę otrzymuje się z twardej pszenicy durum. Po ugotowaniu tego makaronu nie trzeba go hartować (zalewać zimną wodą). Warto też wiedzieć, ze dobrej jakości makaron z semoliny nie klei się.

Zobacz też: Keczupy - co zawierają i które są zdrowe? 

Studio Active / TVN Meteo Active/x-news 

Warto wiedzieć! 200 gramów suchego makaronu (czyli przed ugotowaniem) ma około 700 kcal. Jednak masa 200 gramów surowego makaronu po ugotowaniu pęcznieje do około 400–500. Tymczasem taka porcja starcza dwóm dorosłym osobom. Dlatego dietetycy przekonują, że to nie makaron tuczy, a dodatki i sosy, które do niego stosujemy.

Makaron to przede wszystkim źródło węglowodanów (to ok. 70 proc. masy). Ponadto zawiera on również białko, tłuszcze i witaminy z grupy B (B1, B6 i PP).

Warto przeczytać: Z czym podawać różne rodzaje włoskich makaronów

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najem krótkoterminowy - czy zmienią się zasady?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom