Jabłka to jedne z najtańszych owoców (ceny za kilogram zaczynają się latem przeważnie od 2 złotych, a jesienią jeszcze spadają). To owoce, w których lubują się ci, którzy chcą się odchudzać. Jabłka sycą, ale nie tuczą. Jedno średnie jabłko ma około 90 kcal. Najlepiej jeść te owoce ze skórką, ponieważ to w niej znajduje się najwięcej cennego błonnika. W kuchni też się sprawdzą. Podajemy wypróbowane przepisy z jabłkami.
Warto przeczytać poradnik: Przepisy na zdrowe desery, w których królują jabłka
Jurorka programu "MasterChef"
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Polecamy: Przepis na placki z jabłkami
Jabłecznik
Kruche ciasto na jabłecznik:
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 kostka masła
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 łyżka zimnej wody
Nadzienie:
- 7 jabłek
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mąki
Najpierw trzeba wyrobić ciasto. Mąkę zmieszać z cukrem pudrem i dodać drobno pokrojone masło. Gdy stanie się kruche, dodać jajka i wodę. Ugniatać ciasto w kulę, aż zrobi się jednolite. Podzielić ciasto na dwie części, rozwałkować obie, tworząc placki i włożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie obrać jabłka i wykroić z nich gniazda nasienne. Pokroić jabłka w kostkę. Dodać cukier i mąkę. Całość wymieszać. Najlepsza jest blacha jak forma do tarty. Najpierw wyłożyć jedną część ciasta, na nią nadzienie, a na wierzch – drugą część placka. Piec przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu, gdy jabłecznik ostygnie, posypać cukrem pudrem. Miłośnikom ciast polecamy przepis na klasyczną szarlotkę na kruchym cieście lub szarlotkę z budyniem.
Kompot z jabłek
- 1 kg jabłek
- 1 l wody
- 5–7 łyżek cukru
- kilka gałązek mięty, ewentualnie skórka z cytryny
Obrać jabłka i wykroić z nich gniazda. Jabłka zagotować w wodzie, dodając cukier i miętę lub skórkę z cytryny. Gotować całość przez około 12 minut, aż jabłka zmiękną. Latem podawać schłodzony kompot.
Zobacz także:Przepis na tartę z jabłkami
Dżem jabłkowy
- 3 kilogramy jabłek
- 1,5 szklanki cukru
Obrać jabłka ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić jabłka w grubsze kostki. Wsypać do większego garnka i gotować na małym ogniu. Gdy jabłka zaczną robić się miękkie, dodać cukier i dalej gotować, aż zrobi się gęsty mus. Gorący dżem przełożyć do małych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Zobacz wideo: Przepisy na jabłka na słodko i słono
Naleśniki z jabłkami
- 3-4 jabłka
- 1,5 szklanki mąki (najlepiej pszennej albo kukurydzianej)
- 2 jajka
- łyżka oleju
- pół szklanki mleka
- pół szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- sól do smaku
Mleko z wodą i jajkami roztrzepać trzepaczką. Dodać mąkę i całość wymieszać, aż ciasto będzie gładkie. Usmażyć na patelni na oleju na złocisty kolor z obu stron. Farsz będzie jabłkowy. Zetrzeć jabłka razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka łącznie z sokiem, które puściły, włożyć do garnka, dodać cukier i zagotować, aż powstanie mus. Posmarować naleśniki musem, złożyć je na ćwiartki albo zrolować. Podawać na zimno lub ciepło.
Dowiedz się: Jakie korzyści wynikają z jedzenia jabłek
Ryż zapiekany z jabłkami
- 4 jabłka
- 2 woreczki ryżu (może być brązowy)
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- sól i cynamon do smaku
- na sos: ¾ szklanki śmietany (najlepiej 18-procentowej), pół szklanki rodzynek, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki cukru pudru
Zagotować mleko z solą. Wsypać surowy ryż i ugotować go w mleku. Po ugotowaniu, trzymać ryż przez pół godziny pod przykrywką. W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Masło rozpuścić na patelni i wsypać jabłka oraz cukier. Prażyć przez parę minut, dodając trochę soli i cynamonu w proszku. W osobnej misce wymieszać śmietanę, cukier waniliowy i cukier puder oraz rodzynki. Na wysmarowanej masłem lub innym tłuszczem blasze lub naczyniu do zapiekania wyłożyć połowę ryżu, rozłożyć na powierzchni jabłka i przykryć je drugą warstwą ryżu. Całość polać przygotowanym sosem. Piec przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Czy warto kupować dzisiaj mieszkanie?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?