Początek lata to dla niektórych – zwłaszcza pań – ostatnia chwila, żeby zacząć się odchudzać. Przedstawiamy owoce i warzywa, które orzeźwiają, smakują, są bogate w witaminy, a do tego w kilka tygodni pozwolą nam zrzucić wagę.
Truskawki
Jak przełom wiosny i lata, to truskawki. To także dobra pora na rozpoczęcie odchudzania. Można obie te rzeczy połączyć i zastosować dietę truskawkową. 100 gramów truskawek (duża garść) to około 30 kalorii. Świeże truskawki, jedzone przy skromnym tradycyjnym śniadaniu, obiedzie i kolacji, pomogą schudnąć około 1,5 kilograma w ciągu 4–5 dni. Warto jednak urozmaicić truskawkową dietę. Można choćby jeść truskawki z płatkami owsianymi i otrębami pszennymi albo ugotować zupę truskawkową z makaronem. Trzeba uważać: truskawki z bitą śmietaną czy cukrem na pewno nie odejmą nam kilogramów, najwyżej ich dodadzą.
Zobacz wideo: Truskawki w naszej diecie
Maliny
Garść malin waży 70 gramów i zawiera około 36 kalorii. Te owoce zawierają swoisty spalacz tłuszczu. Wpływają dobroczynnie na pracę układu trawiennego oraz pomagają przy zaparciach, co jest ważne w przypadku stosowania diet odchudzających. Kto zje przynajmniej pół szklanki malin lub ich małą miseczkę dziennie, powinien pozbyć się około 1-2 kilogramów w ciągu 2 tygodni.
Porzeczki
Porzeczki kojarzą się przede wszystkim z dużą zawartością witaminy C. Tymczasem one również pomogą nam zgubić kilogramy i utrzymać ładną sylwetkę. Garść czerwonych lub czarnych porzeczek waży średnio 40 gramów i zawiera 14 kalorii. Kto będzie pił po pół szklanki soku ze świeżo wyciśniętej porzeczki, usprawni trawienie, a tym samym powinien zgubić 1-2 kilogramy w ciągu 2 tygodni.
Grejpfruty
Jeden grejpfrut waży około 260 gramów i ma około 100 kalorii. Pobudza spalanie tłuszczu, a tym samym reguluje przemianę materii i działa korzystnie na pracę jelit. Najlepiej jest pić szklankę soku ze świeżo wyciśniętego grejpfruta dziennie, oczywiście bez dodatku cukru. Zamiast tego, można jeść połówkę grejpfruta do każdego posiłku, a efekt powinien być jednakowy: utrata nawet 4 kilogramów w ciągu 10-12 dni.
Pomidory
Średniej wielkości pomidor waży 170 gramów i ma 34 kalorii. Do popularnych diet należy 10-dniowa dieta pomidorowa. Opiera się na jedzeniu świeżych pomidorów, które stanowią podstawowy składnik każdego posiłku (np. plastry pomidora, naturalny sok pomidorowy). W ten sposób można stracić 1,5-2 kilogramy w ciągu wspomnianych 10 dni.
Warto przeczytać: Jakie właściwości mają pomidory
Ogórki
I świeże, i kiszone, i konserwowe ogórki, pomagają pozbyć się nadmiaru kilogramów. Duży świeży ogórek (ten do kanapek) waży 180 gramów i zawiera 25 kalorii. O wiele mniejszy ogórek gruntowy waży 35 gramów i zawiera 5 kalorii. Średniej wielkości ogórek kiszony waży natomiast 60 gramów i liczy 7 kalorii. Średni ogórek konserwowy ma 10 gramów i zawiera 2 kalorie. Dieta z przewagą ogórków w składzie pozwala schudnąć około 1 kilograma w ciągu tygodnia.
Kapusta
Główka świeżej białej kapusty waży 4500 gramów i zawiera 1305 kalorii. Dla porównania: w szklance zmieści się około 110 gramów kapusty kiszonej - to 22 kalorii. Kto zamierza szybko i dużo stracić na wadze, powinien rozpocząć dietę kapuścianą. Dieta kapuściana pozwala bowiem schudnąć nawet 5 kilogramów w tydzień (to dlatego nazywana jest dietą cud). Podstawą diety jest tutaj zupa na bazie kapusty. Wadą diety jest konieczność zjadania codziennie tej samej zupy, co sprawia, że wreszcie przestaje ona smakować.
Polecamy przepisy: Dania z cukinią w roli głównej
Cukinia
Średniej wielkości cukinia ma 250 gramów i około 43 kalorii. Dieta z cukinią nie jest monotonna. Nie ma mowy o jedzeniu tylko cukinii przez tydzień czy nawet cały miesiąc. Jest ona jedynie dodatkiem do diety odchudzającej. Można ją serwować na różne sposoby: zupa-krem z cukinii, sałatka ze świeżej cukinii, cukinia delikatnie zapiekana, cukinia duszona. Trzeba jednak pamiętać o tym, żeby potrawy z cukinią w roli głównej zawierały jak najmniej tłuszczu.
