Przepisy na dania makaronowe z okazji Światowego Dnia Makaronu (WIDEO)

redakcja.regiodom
Dania z makaronuDania z makaronu należą do najbardziej popularnych dań na świecie.
Dania z makaronuDania z makaronu należą do najbardziej popularnych dań na świecie. Dzień Dobry TVN/x-news
Światowy Dzień Makaronu przypada 25 października. Z tej okazji polecamy przepisy na pyszne pełnowartościowe posiłki z makaronu.

Żyjemy coraz szybciej, więc często brakuje nam czasu, by przygotowywać pełnowartościowe posiłki. Wtedy warto sięgnąć po makaron. Prostota wykonania dań makaronowych wraz z krótkim czasem gotowania to idealne połączenie, które sprawdzi się w kuchni stale „zabieganych" osób. 

 Po pierwsze makaron może być pełnowartościowym posiłkiem, a po drugie ma bardzo niski indeks glikemiczny. A im niższy indeks glikemiczny ma nasze pożywienie, tym łatwiej schudnąć. W kuchni "Dzień Dobry TVN" do Andrzeja Polana dołączyła aktorka Joanna Orleańska, żeby w ramach Światowego Dnia Makaronu przygotować swoje ulubione dania makaronowe.

 Polecamy wideoFakty i mity na temat jedzenia makaronu

Na stole w programie pojawiły się takie dania jak: makaron z pesto z marchewki i orzechów, makaron z burakiem, kapustą czerwoną i szynką dojrzewającą oraz grzybowy makaron z kurczakiem. 

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

 Dowiedz sięKtóre MAKARONY kupować, a których unikać 

Przepis na parpadelle z kaczką i grzybami 

Dania z makaronem w roli głównej sprawdzą się również u osób, które uwielbiają spędzać czas na gotowaniu i eksperymentować ze smakami. Odpowiednio skomponowane dodatki pozwalają wykreować wykwintne dania. Z tej kategorii dań polecamy pappardelle z kaczką i grzybami. To pomysł na połączenie wykwintnego mięsa z jesiennymi darami lasu. Świetnym uzupełnieniem tej potrawy jest jałowiec – tradycyjna słowiańska przyprawa. Nadaje on intensywnego aromatu oraz uwydatnia smak dodatków. 

 

Przepis na parpadelle z kaczką i grzybami opracował Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.
Przepis na parpadelle z kaczką i grzybami opracował Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella. Fot. Lubella 

 

Czas przygotowania tej łatwej potrawy to tylko 20 minut. Przedstawiamy produkty na przygotowanie 4 porcji dania.

Składniki na pappardelle z kaczką i grzybami:

  • makaron pappardelle, opakowanie 400 g
  • 1 cebula
  • 1 pierś z kaczki
  • sezonowe grzyby, np. podgrzybki 350 g
  • 150 ml śmietana 36%
  • 6 ziarenek jałowca
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie

Makaron gotujemy według zaleceń producenta. Z piersi kaczki ściągamy skórę i kroimy w grubsze paski. Cebulę siekamy w kostkę, a grzyby w talarki. Wszystko razem przesmażamy zaczynając od kaczki, a następnie dodając kolejno cebulę i ulubione grzyby. Zalewamy śmietaną i dodajemy jałowiec.
Makaron odcedzamy i łączymy z gęstym sosem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Danie dekorujemy listkami natki pietruszki i cieniutkimi plasterkami surowych grzybów. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

SIM Zagłębie inwestycje pow. zawierciański

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom