Żyjemy coraz szybciej, więc często brakuje nam czasu, by przygotowywać pełnowartościowe posiłki. Wtedy warto sięgnąć po makaron. Prostota wykonania dań makaronowych wraz z krótkim czasem gotowania to idealne połączenie, które sprawdzi się w kuchni stale „zabieganych" osób.
Po pierwsze makaron może być pełnowartościowym posiłkiem, a po drugie ma bardzo niski indeks glikemiczny. A im niższy indeks glikemiczny ma nasze pożywienie, tym łatwiej schudnąć. W kuchni "Dzień Dobry TVN" do Andrzeja Polana dołączyła aktorka Joanna Orleańska, żeby w ramach Światowego Dnia Makaronu przygotować swoje ulubione dania makaronowe.
Polecamy wideo: Fakty i mity na temat jedzenia makaronu
Na stole w programie pojawiły się takie dania jak: makaron z pesto z marchewki i orzechów, makaron z burakiem, kapustą czerwoną i szynką dojrzewającą oraz grzybowy makaron z kurczakiem.
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Dowiedz się: Które MAKARONY kupować, a których unikać
Przepis na parpadelle z kaczką i grzybami
Dania z makaronem w roli głównej sprawdzą się również u osób, które uwielbiają spędzać czas na gotowaniu i eksperymentować ze smakami. Odpowiednio skomponowane dodatki pozwalają wykreować wykwintne dania. Z tej kategorii dań polecamy pappardelle z kaczką i grzybami. To pomysł na połączenie wykwintnego mięsa z jesiennymi darami lasu. Świetnym uzupełnieniem tej potrawy jest jałowiec – tradycyjna słowiańska przyprawa. Nadaje on intensywnego aromatu oraz uwydatnia smak dodatków.

Czas przygotowania tej łatwej potrawy to tylko 20 minut. Przedstawiamy produkty na przygotowanie 4 porcji dania.
Składniki na pappardelle z kaczką i grzybami:
- makaron pappardelle, opakowanie 400 g
- 1 cebula
- 1 pierś z kaczki
- sezonowe grzyby, np. podgrzybki 350 g
- 150 ml śmietana 36%
- 6 ziarenek jałowca
- natka pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy według zaleceń producenta. Z piersi kaczki ściągamy skórę i kroimy w grubsze paski. Cebulę siekamy w kostkę, a grzyby w talarki. Wszystko razem przesmażamy zaczynając od kaczki, a następnie dodając kolejno cebulę i ulubione grzyby. Zalewamy śmietaną i dodajemy jałowiec.
Makaron odcedzamy i łączymy z gęstym sosem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Danie dekorujemy listkami natki pietruszki i cieniutkimi plasterkami surowych grzybów.
