Dieta według Kuchni Pięciu Przemian nie jest łatwa do opanowania, ma wiele niuansów i nieoczywistości, ale raz nabyte umiejętności mogą otworzyć drogę do nieograniczonych eksperymentów kulinarnych, które przeprowadzone zostaną z korzyścią dla organizmu.
Pięć żywiołów szaleje w garnku
Pięć Przemian to według chińskiej filozofii pięć żywiołów – drzewo, ogień, ziemia, metal i woda. Żywiołom odpowiadają pory roku, przy czym w Kuchni Pięciu Przemian jest ich... pięć – wiośnie patronuje drzewo, lato to ogień, babie lato – ziemia, jesieni przyporządkowano metal, a zimie wodę. Podobnie – każdy z produktów spożywczych przypisany jest do jednego z żywiołów, który odpowiada również smakom. I tak drzewo to smak kwaśny, ogień to smak gorzki, ziemia to smak słodki, metal – ostry, a woda – słony. Co więcej poszczególnym żywiołom przyporządkowano również ważne organy człowieka – ziemia przypisana jest śledzionie, woda odpowiada nerkom, ogień to serce, drzewo to domena wątroby, a metal skojarzony jest z płucami.
Dowiedz się: Właściwości różnych rodzajów oleju jadalnego
Cały proces przygotowywania potraw musi być przeprowadzony tak, by wszystkie żywioły wzięły w nim udział. To właśnie z tego – o ile w ogóle – znana jest Kuchnia Pięciu Przemian – czynności w kuchni mają swój ustalony rytm, a dodawanie poszczególnych składników do potraw musi uwzględniać kolejność występowania po sobie żywiołów. Chodzi o to, by pokarmy wzmacniały poszczególne narządy, a w konsekwencji utrzymywały człowieka w dobrym zdrowiu. Z drugiej jednak strony między żywiołami musi być zachowana harmonia, bo jakiekolwiek przesunięcie w kierunku jednego z nich będzie miało negatywny wpływ na poszczególne narządy, osłabiając je, co może oznaczać kłopoty zdrowotne.
Kuchnia Pięciu Przemian od strony „technicznej"
Każda potrawa musi być przygotowana według stałego rytuału. Zwykle gotowanie zaczyna się od żywiołu drzewa, po którym następuje ogień, ziemia, metal i woda. Istotne jest to, że nie można dowolnie mieszać żywiołów i zmieniać kolejności dodawania składników. Jeśli uznamy, że zupa nie jest dostatecznie słona, aby ją dosolić (żywioł wody) trzeba będzie przebrnąć przez wcześniejsze żywioły, aby dotrzeć do tego właściwego. Dość łatwo można to osiągnąć, dodając do potrawy wcześniejsze składniki w minimalnych ilościach. Co ważne, od tego, jaki składnik ostatni tworzyć będzie potrawę zależy to, na jaki wewnętrzny organ będzie ona oddziaływać najsilniej.
Zobacz wideo: Przepisy na dania wzmacniające odporność organizmu
Po co te kuchenne komplikacje?
– Dla zdrowia i życiowej energii – tak przynajmniej zapewniają ci, którzy Kuchnią Pięciu Przemian się zainteresowali. Potrawy gotowane zgodnie ze sztuką posiadają niewiele soli i tłuszczu, są dobrze przyswajalne przez organizm co ucieszy tych, którzy mają problemy gastryczne. Dzięki diecie organizm – zwłaszcza jesienią i zimą – jest odpowiednio dogrzany, co chroni przed przeziębieniami. Kuchnia Pięciu Przemian dostosowuje się do pór roku, zakładając korzystanie z tych produktów, które aktualnie oferuje przyroda. Inaczej dieta wyglądać będzie latem, kiedy potrzeba nam sporo energii, a inaczej zimą, która jest czasem odpoczynku dla ludzi i przyrody. Pozytywnie zaskoczone będą osoby z nadciśnieniem tętniczym, bo dieta ta ma wpływ na jego obniżenie, a zdrowe węglowodany nie tylko dadzą energię, ale pomogą w starciu z chorobą cukrzykom.
Przeczytaj poradnik: Jak wybrać dobry nóż kuchenny
Dieta prowadzona według Kuchni Pięciu Przemian wydaje się skomplikowana i najeżona filozofią, która może być trudna do zrozumienia przez osoby, które wcześniej nie stykały się z kulturą Dalekiego Wschodu. Oczywiście, można pominąć wątki filozoficzne, pozostawiając w diecie tylko aspekty praktyczne. A wtedy okaże się, że Kuchnia Pięciu Przemian jest odpowiedzią na choroby najczęściej dotykające cywilizację Zachodu. Jako, że jest lekkostrawna, oparta na składnikach roślinnych pomaga walczyć z otyłością czy chorobami krążenia. Przy tym, po wejściu w jej zawiłe arkana, może stać się polem do naprawdę ciekawych, kulinarnych doświadczeń. Chińczycy mieli prawie 3 tysiące lat, by doskonalić Kuchnię Pięciu Przemian i po tym czasie stwierdzić można, że doprowadzili ją do perfekcji.
