Rabarbar w kuchni – przepisy nie tylko na ciasto

Sławomir Bobbe
Sławomir Bobbe
Rabarbar jest smaczny i zdrowy, dlatego często spotyka się go w letnich daniach.
Rabarbar jest smaczny i zdrowy, dlatego często spotyka się go w letnich daniach. Fotolia
Placek drożdżowy z rabarbarem, kompot lub dżem rabarbarowy, zupa czy sałatka z rabarbarem najbardziej smakują latem. I łatwo je zrobić. Zobacz, jak wykorzystać rabarbar w kuchni.

Rabarbar jest bogaty w witaminy A, C, E, zawiera kwas foliowy, potas, sód, żelazo, fosfor, magnez, betakaroten. Jest też niskokaloryczny – w 100 gramach mieści się tylko 120 kcal. Wykazuje też właściwości antyrakowe. Wpływa korzystnie na wygląd skóry. Ułatwia trawienie. Trzeba jednak uważać, ponieważ rabarbar zawiera kwas szczawiowy, a ten szkodzi osobom chorym na nerki i cierpiącym na reumatyzm. W kuchni rabarbar ma szerokie zastosowanie. Im bardziej czerwony jego kolor, tym słodszy. Przyda się nie tylko do ciast.

Dowiedz się również: Dlaczego warto jeść rabarbar i jakie właściwości ma to warzywo!

Oto nasze wybrane ze smakiem przepisy z rabarbarem.

Ciasto z rabarbarem

  • 8 łodyg rabarbaru
  • 8 jajek
  • 1,5 szklanki cukru białego
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka oleju

Umyj i pokrój rabarbar. Zmiksuj jajka z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym, aż powstanie biała piana. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dosypuj do piany stopniowo i powoli mąkę z proszkiem, nie przestając mieszać. Nadal miksując, wlej powoli olej i dalej wyrabiaj ciasto, aż składniki się połączą. Przelej masę na blachę, a na wierzch ułóż rabarbar. Piecz około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

Kompot z rabarbaru

  • 7 łodyg rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 litry wody

Umyj rabarbar i pokrój go na mniejsze kawałki. Zagotuj wodę i wrzuć rabarbar. Gotuj przez około 15 minut, aż rabarbar będzie miękki, ale nie zrobi się z niego papka. Na koniec dodaj cukier i miód. Kompot po ostygnięciu przelej do dzbanka.

Dżem z rabarbaru

  • 1,5 kg rabarbaru
  • 0,5 kg cukru białego
  • 100 g cukru żelującego 3:1

Umyj rabarbar i pokrój go w 1-centymetrowe kostki. Przesyp je na rozgrzaną, dużą patelnię posmarowaną delikatnie tłuszczem albo smaż w garnku z grubszym dnem. Dodaj cukier biały i nadal mieszaj, aż zacznie wrzeć. Na mniejszym ogniu dalej smaż i mieszaj. Po zebraniu piany z wierzchu dodaj cukier żelujący i gotuj jeszcze 20 minut. Dżem przełóż do przyszykowanych wcześniej, wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i postaw do góry dnem.

Zupa rabarbarowa

  • 0,5 kg rabarbaru
  • 1 ¼ wody
  • ¾ szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek śmietany (najlepiej 18-procentowej)
  • 3 łyżki soku malinowego albo truskawkowego

Umyj rabarbar i pokrój go na kawałki. Zagotuj i wsyp cukier. Dodaj wody z mąką, nadal gotując. Dolej soku i śmietany, wszystko mieszając. Podawaj z wcześniej ugotowanym, przestudzonym makaronem, np. typu kolanka albo muszelki.

Sałatka z rabarbarem

  • 3 łodygi rabarbaru
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 pomidory
  • łyżeczka płynnego miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z wyciśniętej połówki cytryny
  • majeranek, sól i pieprz do smaku

Pokrój rabarbar na cienkie plasterki (tzw. szable) albo w kostkę. Rzodkiewki i pomidory też pokrój. Miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy zmieszaj, aż powstanie sos. Wymieszaj rabarbar, rzodkiewki i pomidory, a całość polej sosem. Odstaw do lodówki na 20 minut. 

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom