Rabarbar jest bogaty w witaminy A, C, E, zawiera kwas foliowy, potas, sód, żelazo, fosfor, magnez, betakaroten. Jest też niskokaloryczny – w 100 gramach mieści się tylko 120 kcal. Wykazuje też właściwości antyrakowe. Wpływa korzystnie na wygląd skóry. Ułatwia trawienie. Trzeba jednak uważać, ponieważ rabarbar zawiera kwas szczawiowy, a ten szkodzi osobom chorym na nerki i cierpiącym na reumatyzm. W kuchni rabarbar ma szerokie zastosowanie. Im bardziej czerwony jego kolor, tym słodszy. Przyda się nie tylko do ciast.
Dowiedz się również: Dlaczego warto jeść rabarbar i jakie właściwości ma to warzywo!
Oto nasze wybrane ze smakiem przepisy z rabarbarem.
Ciasto z rabarbarem
- 8 łodyg rabarbaru
- 8 jajek
- 1,5 szklanki cukru białego
- opakowanie cukru waniliowego
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka oleju
Umyj i pokrój rabarbar. Zmiksuj jajka z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym, aż powstanie biała piana. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dosypuj do piany stopniowo i powoli mąkę z proszkiem, nie przestając mieszać. Nadal miksując, wlej powoli olej i dalej wyrabiaj ciasto, aż składniki się połączą. Przelej masę na blachę, a na wierzch ułóż rabarbar. Piecz około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Kompot z rabarbaru
- 7 łodyg rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- 2 litry wody
Umyj rabarbar i pokrój go na mniejsze kawałki. Zagotuj wodę i wrzuć rabarbar. Gotuj przez około 15 minut, aż rabarbar będzie miękki, ale nie zrobi się z niego papka. Na koniec dodaj cukier i miód. Kompot po ostygnięciu przelej do dzbanka.
Dżem z rabarbaru
- 1,5 kg rabarbaru
- 0,5 kg cukru białego
- 100 g cukru żelującego 3:1
Umyj rabarbar i pokrój go w 1-centymetrowe kostki. Przesyp je na rozgrzaną, dużą patelnię posmarowaną delikatnie tłuszczem albo smaż w garnku z grubszym dnem. Dodaj cukier biały i nadal mieszaj, aż zacznie wrzeć. Na mniejszym ogniu dalej smaż i mieszaj. Po zebraniu piany z wierzchu dodaj cukier żelujący i gotuj jeszcze 20 minut. Dżem przełóż do przyszykowanych wcześniej, wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i postaw do góry dnem.
Zupa rabarbarowa
- 0,5 kg rabarbaru
- 1 ¼ wody
- ¾ szklanki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek śmietany (najlepiej 18-procentowej)
- 3 łyżki soku malinowego albo truskawkowego
Umyj rabarbar i pokrój go na kawałki. Zagotuj i wsyp cukier. Dodaj wody z mąką, nadal gotując. Dolej soku i śmietany, wszystko mieszając. Podawaj z wcześniej ugotowanym, przestudzonym makaronem, np. typu kolanka albo muszelki.
Sałatka z rabarbarem
- 3 łodygi rabarbaru
- pęczek rzodkiewek
- 2 pomidory
- łyżeczka płynnego miodu
- 2 łyżki oliwy
- sok z wyciśniętej połówki cytryny
- majeranek, sól i pieprz do smaku
Pokrój rabarbar na cienkie plasterki (tzw. szable) albo w kostkę. Rzodkiewki i pomidory też pokrój. Miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy zmieszaj, aż powstanie sos. Wymieszaj rabarbar, rzodkiewki i pomidory, a całość polej sosem. Odstaw do lodówki na 20 minut.
