Jak ugotować botwinkę na obiad? Babciny przepis na tradycyjny czerwony barszcz z młodych buraków. Poznaj najlepszy sposób na botwinkę

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Młode buraczki z liśćmi to świetny składnik do zrobienia letniej zupy na dla całej rodziny. Sprawdź nasz najlepszy babciny przepis na pyszną wiosenną botwinkę.
Młode buraczki z liśćmi to świetny składnik do zrobienia letniej zupy na dla całej rodziny. Sprawdź nasz najlepszy babciny przepis na pyszną wiosenną botwinkę. dar1930/123RF.com
Pyszna botwinka to kulinarny symbol wiosny i świetny pomysł na obiad. Na straganach możemy teraz znaleźć dorodne pęczki młodych buraków z zielonymi listkami, z których możemy ugotować tę smaczną zupę. Sprawdź, jak łatwo możesz przygotować botwinkę na obiad. Zobacz, co się przyda, żeby przyrządzić to szybkie wiosenne danie.

Spis treści

Najlepszy przepis na botwinkę. Jej przyrządzenie jest łatwiejsze, niż myślisz

Przygotowanie pysznej zupy z młodych liści oraz buraków jest niezwykle proste i wcale nie trzeba być mistrzem sztuki kulinarnej, żeby sobie z tym poradzić. Gotowanie tej kultowej wiosennej potrawy zajmie nam zaledwie ok. godziny, a efekt na pewno przerośnie nasze oczekiwania.

Przydadzą nam się następujące akcesoria:

  • deska do krojenia,
  • ostry nóż,
  • duża miska,
  • 3 litrowy garnek,
  • drewniana łyżka.

Niezbędne składniki na tradycyjną botwinkę z młodych buraków:

  • dwa dorodne pęczki świeżej botwinki z buraczkami,
  • 3 ziemniaki (najlepiej młode),
  • pęczek koperku,
  • 2 młode marchewki,
  • 2 łyżki oleju lub klarowanego masła,
  • ok. 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3 listki laurowe,
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 łyżki śmietanki do zup (18 lub 30%),
  • świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku.

Podpowiadamy, jak pokroić botwinkę krok po kroku

  1. Najpierw pozbywamy się mocno zwiędniętych i pożółkłych liści.
  2. W kolejnym kroku dokładnie myjemy pęczki świeżej botwinki, żeby na liściach i burakach nie pozostał drobny piasek.
  3. Buraczki oddzielamy od łodyg i kroimy na desce na niewielkie kawałki.
  4. Liście wraz z łodygami również drobno szatkujemy.
  5. Całość przekładamy do dużej miski.
  6. Botwinka do przygotowania barszczu już gotowa!

Jak ugotować botwinkę? Sprawdzony i błyskawiczny sposób na pyszny barszcz z młodych buraków

Marchewkę oraz ziemniaki obieramy, a następnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku na oliwie lub klarowanym maśle podsmażamy przez kilka minut pokrojone wcześniej ziemniaki. Następnie zalewamy ziemniaki przygotowanym wcześniej bulionem i całość gotujemy przez ok. 5. minut. Po tym czasie wrzucamy do wywaru marchewkę, młode buraczki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, cukier i sok z cytryny. Całość gotujemy przez ok. 10 minut. W ostatniej fazie dodajmy pokrojone liście oraz łodyżki i całość gotujemy przez kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy śmietankę i gotowe. Smacznego!

Wskazówka: żeby wzbogacić smak botwinki, warto do miski z barszczem z młodych buraków dodać jajko w ćwiartkach ugotowane na twardo, drobno posiekany koperek i aromatyczne grzanki.

Kupuj artykuły do sprzątania taniej

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy warto kupować dzisiaj mieszkanie?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na regiodom.pl RegioDom