Spis treści
Najlepszy przepis na botwinkę. Jej przyrządzenie jest łatwiejsze, niż myślisz
Przygotowanie pysznej zupy z młodych liści oraz buraków jest niezwykle proste i wcale nie trzeba być mistrzem sztuki kulinarnej, żeby sobie z tym poradzić. Gotowanie tej kultowej wiosennej potrawy zajmie nam zaledwie ok. godziny, a efekt na pewno przerośnie nasze oczekiwania.
Przydadzą nam się następujące akcesoria:
- deska do krojenia,
- ostry nóż,
- duża miska,
- 3 litrowy garnek,
- drewniana łyżka.
Niezbędne składniki na tradycyjną botwinkę z młodych buraków:
- dwa dorodne pęczki świeżej botwinki z buraczkami,
- 3 ziemniaki (najlepiej młode),
- pęczek koperku,
- 2 młode marchewki,
- 2 łyżki oleju lub klarowanego masła,
- ok. 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru,
- 3 listki laurowe,
- 4-5 ziaren ziela angielskiego,
- 3 łyżki śmietanki do zup (18 lub 30%),
- świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku.
Podpowiadamy, jak pokroić botwinkę krok po kroku
- Najpierw pozbywamy się mocno zwiędniętych i pożółkłych liści.
- W kolejnym kroku dokładnie myjemy pęczki świeżej botwinki, żeby na liściach i burakach nie pozostał drobny piasek.
- Buraczki oddzielamy od łodyg i kroimy na desce na niewielkie kawałki.
- Liście wraz z łodygami również drobno szatkujemy.
- Całość przekładamy do dużej miski.
- Botwinka do przygotowania barszczu już gotowa!
Jak ugotować botwinkę? Sprawdzony i błyskawiczny sposób na pyszny barszcz z młodych buraków
Marchewkę oraz ziemniaki obieramy, a następnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku na oliwie lub klarowanym maśle podsmażamy przez kilka minut pokrojone wcześniej ziemniaki. Następnie zalewamy ziemniaki przygotowanym wcześniej bulionem i całość gotujemy przez ok. 5. minut. Po tym czasie wrzucamy do wywaru marchewkę, młode buraczki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, cukier i sok z cytryny. Całość gotujemy przez ok. 10 minut. W ostatniej fazie dodajmy pokrojone liście oraz łodyżki i całość gotujemy przez kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy śmietankę i gotowe. Smacznego!
Wskazówka: żeby wzbogacić smak botwinki, warto do miski z barszczem z młodych buraków dodać jajko w ćwiartkach ugotowane na twardo, drobno posiekany koperek i aromatyczne grzanki.
Kupuj artykuły do sprzątania taniej
