Gdy zioła stały się jego pasją, Michał Dewódzki postanowił zrobić kolekcję, jakiej jeszcze nie było w Polsce. Wszystko zaczęło się 5–6 lat temu od kilkunastu odmian ziół. Obecnie w ziołowym ogrodzie jest ponad 300 odmian roślin. – Oczywiście nie uważam, żeby to było zakończone – podkreśla kolekcjoner. Dewódzkiego cieszy fakt, że ludzie zaczynają rozumieć, czym różnią się suszone zioła sprzedawane w torebkach od takich prawdziwych, świeżych ziół.
Zobacz kolekcję ziół, w której są m.in. odmiany wykorzystywane do produkcji ekskluzywnych perfum
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Warto przeczytać: Polskie zioła lecznicze
Wśród ponad 300 roślinnych okazów kolekcjoner ziół ma kilkadziesiąt odmian mięty. To właśnie miętę uczynił tematem przewodnim swoich kulinarnych propozycji. Zobacz, jak przygotowuje kawę z mlekiem i miętą izraelską, marokańską zupę miętową, doddapatre tambuli oraz filet z łososia z sosem miętowym.
Polecamy kuchnię pachnącą miętą
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
