Karp to jedna z „obowiązkowych" 12 potraw na świątecznym stole. Nie tylko smażony jest pyszny. Podajemy przepisy na karpia.
Warto przeczytać: Właściwości odżywcze karpia i ciekawostki na temat tej ryby
Karp smażony
- 1 duży karp lub 2 małe karpie
- 2 cytryny
- pół szklanki wody
- pół szklanki bułki tartej
- 3 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- garść migdałów i posiekanych orzechów włoskich
- olej do smażenia
Oczyszczonego karpia kroimy i dzielimy na dzwonka. Wyciskamy sok z cytryny, rozcieńczamy z wodą i zamaczamy w nim kawałki karpia. Czekamy pół godziny i po odsączeniu ryby obtaczamy ją w mące i bułce tartej. Solimy i pieprzymy, smażymy z obu stron. Podajemy posypanego migdałami i orzechami.
Karp w trzech odsłonach według przepisów Andrzeja Polana
Kucharz Andrzej Polan przygotowuje dania z karpiem w roli głównej. W menu znalazły się: pasztet z karpia, karp pieczony z grzybami, ogórkami i śliwkami oraz kwaśnica z chrupiącym karpiem.
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Mamy jeszcze kilka propozycji podania wigilijnego karpia.
Karp z piekarnika
- 1 duży karp albo 2 małe karpie
- 1 szklanka mleka
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 cytryna
- sól, pieprz i majeranek do smaku
- natka pietruszki
Oczyszczonego i pokrojonego karpia moczymy przez godzinę w zimnym mleku. Potem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Obsypujemy solą, pieprzem, majerankiem i okładamy natką pietruszki. Skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny. Kroimy cebulę w plasterki i układamy ją na wierzchu ryby. Podobnie robimy z marchewkami. Pieczemy 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Karp w galarecie
- 1 duży karp albo 2 małe karpie
- pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 1 cytryna
- 2 marchewki
- 4 liście laurowe
- 2 łyżki żelatyny
- łyżeczka cukru
- kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Oczyszczonego karpia kroimy w dzwonka. W dużym garnku gotujemy wodę (około 2 litrów). Solimy ją, wsypujemy wszystkie inne przyprawy. Wkładamy karpia i gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Odcedzamy wywar, dodajemy do niego rozpuszczoną żelatynę orz wyciśnięty sok z cytryny. Wkładamy kawałki karpia, a między nie układamy pokrojoną w plasterki cytrynę i ugotowane, pokrojone w talarki marchewki. Chłodzimy w lodówce.
Zobacz wideo: Nakrycie stołu wigilijnego
Sałatka z karpiem
- filet z jednego karpia
- 1 woreczek ryżu
- puszka kukurydzy konserwowej
- puszka groszku
- 1 papryka (najlepiej czerwona)
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- garść rodzynek
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy lub oleju
Gotujemy filet z karpia w osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu. Po ostudzeniu, kroimy go na kawałki. Gotujemy ryż i studzimy. Gotujemy marchew, pietruszkę i seler. Gdy ostygną, kroimy na kawałki. Delikatnie mieszkamy kawałki karpia z ryżem i warzywami, dosypujemy kukurydzę i groszek oraz rodzynki. Dodajemy paprykę pokrojoną w plastry. Doprawiamy solą i pieprzem oraz olejem lub oliwą. Chłodzimy w lodówce.
Zupa rybna z karpia
- 1 głowa karpia
- 1 ogon karpia
- wykrojone kawałki mięsa obok skrzeli karpia
- 4 szklanki wody
- pół kubka śmietany
- 2 łyżki mąki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół selera
- pokrojony koperek
- sól i pieprz do smaku
- pół paczki (200 g) ugotowanego makaronu, np. świderki, wstążeczki, kolanka
Oczyszczamy głowę karpia z krwi, usuwamy oczy. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu i warzyw przez 40 minut na małym gazie. Przecedzamy i do wywaru dodajemy mięso obrane ze łba karpia, ogona i skrzeli. Rozrabiamy mąkę z wodą i wlewamy do zupy, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy śmietanę. Zupę podajemy z makaronem.
