Przepisy na świąteczne dania z karpiem

Sławomir Bobbe
Karp króluje na wigilijnych stołach u większości Polaków. Serwujemy przepisy z tą rybą od święta.

Karp to jedna z „obowiązkowych" 12 potraw na świątecznym stole. Nie tylko smażony jest pyszny. Podajemy przepisy na karpia.

 Warto przeczytaćWłaściwości odżywcze karpia i ciekawostki na temat tej ryby

Karp smażony

  • 1 duży karp lub 2 małe karpie
  • 2 cytryny
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • garść migdałów i posiekanych orzechów włoskich
  • olej do smażenia

Oczyszczonego karpia kroimy i dzielimy na dzwonka. Wyciskamy sok z cytryny, rozcieńczamy z wodą i zamaczamy w nim kawałki karpia. Czekamy pół godziny i po odsączeniu ryby obtaczamy ją w mące i bułce tartej. Solimy i pieprzymy, smażymy z obu stron. Podajemy posypanego migdałami i orzechami.

Karp w trzech odsłonach według przepisów Andrzeja Polana

Kucharz Andrzej Polan przygotowuje dania z karpiem w roli głównej. W menu znalazły się: pasztet z karpia, karp pieczony z grzybami, ogórkami i śliwkami oraz kwaśnica z chrupiącym karpiem.

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Mamy jeszcze kilka propozycji podania wigilijnego karpia.

Karp z piekarnika

  • 1 duży karp albo 2 małe karpie
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz i majeranek do smaku
  • natka pietruszki

Oczyszczonego i pokrojonego karpia moczymy przez godzinę w zimnym mleku. Potem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Obsypujemy solą, pieprzem, majerankiem i okładamy natką pietruszki. Skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny. Kroimy cebulę w plasterki i układamy ją na wierzchu ryby. Podobnie robimy z marchewkami. Pieczemy 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Karp w galarecie

  • 1 duży karp albo 2 małe karpie
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • 2 marchewki
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki żelatyny
  • łyżeczka cukru
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Oczyszczonego karpia kroimy w dzwonka. W dużym garnku gotujemy wodę (około 2 litrów). Solimy ją, wsypujemy wszystkie inne przyprawy. Wkładamy karpia i gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Odcedzamy wywar, dodajemy do niego rozpuszczoną żelatynę orz wyciśnięty sok z cytryny. Wkładamy kawałki karpia, a między nie układamy pokrojoną w plasterki cytrynę i ugotowane, pokrojone w talarki marchewki. Chłodzimy w lodówce.

 Zobacz wideo: Nakrycie stołu wigilijnego 

Sałatka z karpiem

  • filet z jednego karpia
  • 1 woreczek ryżu
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • puszka groszku
  • 1 papryka (najlepiej czerwona)
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • garść rodzynek
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju

Gotujemy filet z karpia w osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu. Po ostudzeniu, kroimy go na kawałki. Gotujemy ryż i studzimy. Gotujemy marchew, pietruszkę i seler. Gdy ostygną, kroimy na kawałki. Delikatnie mieszkamy kawałki karpia z ryżem i warzywami, dosypujemy kukurydzę i groszek oraz rodzynki. Dodajemy paprykę pokrojoną w plastry. Doprawiamy solą i pieprzem oraz olejem lub oliwą. Chłodzimy w lodówce.

Zupa rybna z karpia

  • 1 głowa karpia
  • 1 ogon karpia
  • wykrojone kawałki mięsa obok skrzeli karpia
  • 4 szklanki wody
  • pół kubka śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • pokrojony koperek
  • sól i pieprz do smaku
  • pół paczki (200 g) ugotowanego makaronu, np. świderki, wstążeczki, kolanka

Oczyszczamy głowę karpia z krwi, usuwamy oczy. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu i warzyw przez 40 minut na małym gazie. Przecedzamy i do wywaru dodajemy mięso obrane ze łba karpia, ogona i skrzeli. Rozrabiamy mąkę z wodą i wlewamy do zupy, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy śmietanę. Zupę podajemy z makaronem. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom