Przepisy na świąteczne dania z karpiem

Sławomir Bobbe
Sławomir Bobbe
Karp króluje na wigilijnych stołach u większości Polaków. Serwujemy przepisy z tą rybą od święta.

Karp to jedna z „obowiązkowych" 12 potraw na świątecznym stole. Nie tylko smażony jest pyszny. Podajemy przepisy na karpia.

 Warto przeczytaćWłaściwości odżywcze karpia i ciekawostki na temat tej ryby

Karp smażony

  • 1 duży karp lub 2 małe karpie
  • 2 cytryny
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • garść migdałów i posiekanych orzechów włoskich
  • olej do smażenia

Oczyszczonego karpia kroimy i dzielimy na dzwonka. Wyciskamy sok z cytryny, rozcieńczamy z wodą i zamaczamy w nim kawałki karpia. Czekamy pół godziny i po odsączeniu ryby obtaczamy ją w mące i bułce tartej. Solimy i pieprzymy, smażymy z obu stron. Podajemy posypanego migdałami i orzechami.

Karp w trzech odsłonach według przepisów Andrzeja Polana

Kucharz Andrzej Polan przygotowuje dania z karpiem w roli głównej. W menu znalazły się: pasztet z karpia, karp pieczony z grzybami, ogórkami i śliwkami oraz kwaśnica z chrupiącym karpiem.

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Mamy jeszcze kilka propozycji podania wigilijnego karpia.

Karp z piekarnika

  • 1 duży karp albo 2 małe karpie
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz i majeranek do smaku
  • natka pietruszki

Oczyszczonego i pokrojonego karpia moczymy przez godzinę w zimnym mleku. Potem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Obsypujemy solą, pieprzem, majerankiem i okładamy natką pietruszki. Skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny. Kroimy cebulę w plasterki i układamy ją na wierzchu ryby. Podobnie robimy z marchewkami. Pieczemy 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Karp w galarecie

  • 1 duży karp albo 2 małe karpie
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • 2 marchewki
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki żelatyny
  • łyżeczka cukru
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Oczyszczonego karpia kroimy w dzwonka. W dużym garnku gotujemy wodę (około 2 litrów). Solimy ją, wsypujemy wszystkie inne przyprawy. Wkładamy karpia i gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Odcedzamy wywar, dodajemy do niego rozpuszczoną żelatynę orz wyciśnięty sok z cytryny. Wkładamy kawałki karpia, a między nie układamy pokrojoną w plasterki cytrynę i ugotowane, pokrojone w talarki marchewki. Chłodzimy w lodówce.

 Zobacz wideo: Nakrycie stołu wigilijnego 

Sałatka z karpiem

  • filet z jednego karpia
  • 1 woreczek ryżu
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • puszka groszku
  • 1 papryka (najlepiej czerwona)
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • garść rodzynek
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju

Gotujemy filet z karpia w osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu. Po ostudzeniu, kroimy go na kawałki. Gotujemy ryż i studzimy. Gotujemy marchew, pietruszkę i seler. Gdy ostygną, kroimy na kawałki. Delikatnie mieszkamy kawałki karpia z ryżem i warzywami, dosypujemy kukurydzę i groszek oraz rodzynki. Dodajemy paprykę pokrojoną w plastry. Doprawiamy solą i pieprzem oraz olejem lub oliwą. Chłodzimy w lodówce.

Zupa rybna z karpia

  • 1 głowa karpia
  • 1 ogon karpia
  • wykrojone kawałki mięsa obok skrzeli karpia
  • 4 szklanki wody
  • pół kubka śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • pokrojony koperek
  • sól i pieprz do smaku
  • pół paczki (200 g) ugotowanego makaronu, np. świderki, wstążeczki, kolanka

Oczyszczamy głowę karpia z krwi, usuwamy oczy. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu i warzyw przez 40 minut na małym gazie. Przecedzamy i do wywaru dodajemy mięso obrane ze łba karpia, ogona i skrzeli. Rozrabiamy mąkę z wodą i wlewamy do zupy, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy śmietanę. Zupę podajemy z makaronem. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy ocenili rząd Tuska. Zaskakujące wyniki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom