Kutia, pochodząca z dawnej kuchni kresowej, zwana jest bożonarodzeniowym deserem. To jedno z 12 wigilijnych dań. W jej składzie znajdują się tradycyjnie mak oraz pszenica, stanowiące symbole dobrobytu i bogactwa. Kto posmakuje kutię, ma je mieć zapewnione przez następny rok. Kutię jada się pod koniec uroczystej kolacji wigilijnej. Najsmaczniejsza jest schłodzona. To jednak bomba kaloryczna, 250-gramowy kawałek ma około 540 kalorii, zależnie od składników. I tak jednak kutia zdobyła rzesze zwolenników, tym bardziej od święta. Jej przygotowanie nie jest trudne. Oto wybrane przez nas przepisy.
Polecamy: **
Przepis na pyszny sernik**
Kutia tradycyjna
- 1 szklanka niebieskiego maku
- 1 szklanka łuskanej pszenicy
- pół szklanki miodu w płynie
- garść orzechów włoskich
- garść rodzynek
- garść migdałów
- kilka suszonych śliwek
- skórka pomarańczowa
- olejek wanilinowy lub waniliowy
Wypłukaną pszenicę moczymy w zimnej wodzie przez przynajmniej 6 godzin (może być przez całą noc). Po tym czasie zrobi się miękka. Zalewamy ziarna wrzątkiem i gotujemy je około godzinę lub półtorej, zależy jak miękkie chcemy uzyskać. Mak też należy wypłukać i zalać wrzątkiem. Po odcedzeniu i odsączeniu, trzeba go zemleć minimum 2-krotnie w maszynce do mielenia. Przepłukane rodzynki zalewamy gorącą wodą i trzymamy je w niej 25 minut. Orzechy najlepiej jest podprażyć przez kilkanaście minut w piekarniku, a migdały – sparzyć wrzątkiem. Teraz wszystkie składniki mieszamy, dodając miód i olejek waniliowy. Kutię można ozdobić mandarynkami.
Zobacz: Czym zastąpić cukier w świątecznych potrawach
Kutia z makaronem
- 1,5 szklanki pszenicy bez łusek
- 1 szklanka niebieskiego maku
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki płynnego miodu
- pół szklanki rodzynek
- pół szklanki innych bakalii (ewentualnie kandyzowane owoce)
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół paczki (200 g) makaronu, najlepiej typu łazanki lub wstążeczki
Pszenicę i mak przygotowujemy tak, jak podaliśmy w pierwszym przepisie. Ugotowany makaron mieszamy z makiem i pszenicą, dodając mleko, miód, rodzynki, inne bakalie oraz cynamon.
Zobacz poradnik: Jak zaserwować wigilijne potrawy
Kutia z kaszy jaglanej
- 1 szklanka maku
- 1 opakowanie kaszy jaglanej
- garść rodzynek
- garść migdałów
- garść orzechów
- pół szklanki miodu w płynie
- skórka pomarańczowa
Mak przygotowujemy tak, jak podaliśmy w pierwszym przepisie. Gotujemy kaszę, a rodzynki zalewamy wrzątkiem. Potem dodajemy je do maku, kaszy, dosypujemy bakalii, skórkę pomarańczową, wlewamy miód i całość mieszamy.
Dietetyczna kutia
- pół paczki (200 g) makaronu razowego
- 1 opakowanie twarożku typu grani albo jogurtu naturalnego
- 2 łyżki maku
- 1 łyżka miodu
- garść rodzynek i inne bakalie według uznania
Ugotowany makaron łączymy z twarożkiem, makiem, miodem i bakaliami. Smacznego!
