Kutia, czyli deser na Boże Narodzenie – skąd się wzięła, przepisy

Sławomir Bobbe
KutiaKutia to wigilijny deser. Chociaż wysoce kaloryczny, zdobył rzesze smakoszy.
KutiaKutia to wigilijny deser. Chociaż wysoce kaloryczny, zdobył rzesze smakoszy. Lidl
Przed laty kutia była specjałem kuchni wschodniej, przede wszystkim ukraińskiej i białoruskiej. Obecnie coraz częściej pojawia się na polskich stołach w Wigilię. Podajemy przepisy na kutię w wydaniu tradycyjnym i nowoczesnym.

Kutia, pochodząca z dawnej kuchni kresowej, zwana jest bożonarodzeniowym deserem. To jedno z 12 wigilijnych dań. W jej składzie znajdują się tradycyjnie mak oraz pszenica, stanowiące symbole dobrobytu i bogactwa. Kto posmakuje kutię, ma je mieć zapewnione przez następny rok. Kutię jada się pod koniec uroczystej kolacji wigilijnej. Najsmaczniejsza jest schłodzona. To jednak bomba kaloryczna, 250-gramowy kawałek ma około 540 kalorii, zależnie od składników. I tak jednak kutia zdobyła rzesze zwolenników, tym bardziej od święta. Jej przygotowanie nie jest trudne. Oto wybrane przez nas przepisy.

 Polecamy: **

Przepis na pyszny sernik

**

Kutia tradycyjna

  • 1 szklanka niebieskiego maku
  • 1 szklanka łuskanej pszenicy
  • pół szklanki miodu w płynie
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • garść migdałów
  • kilka suszonych śliwek
  • skórka pomarańczowa
  • olejek wanilinowy lub waniliowy

Wypłukaną pszenicę moczymy w zimnej wodzie przez przynajmniej 6 godzin (może być przez całą noc). Po tym czasie zrobi się miękka. Zalewamy ziarna wrzątkiem i gotujemy je około godzinę lub półtorej, zależy jak miękkie chcemy uzyskać. Mak też należy wypłukać i zalać wrzątkiem. Po odcedzeniu i odsączeniu, trzeba go zemleć minimum 2-krotnie w maszynce do mielenia. Przepłukane rodzynki zalewamy gorącą wodą i trzymamy je w niej 25 minut. Orzechy najlepiej jest podprażyć przez kilkanaście minut w piekarniku, a migdały – sparzyć wrzątkiem. Teraz wszystkie składniki mieszamy, dodając miód i olejek waniliowy. Kutię można ozdobić mandarynkami.

 Zobacz: Czym zastąpić cukier w świątecznych potrawach

Kutia z makaronem

  • 1,5 szklanki pszenicy bez łusek
  • 1 szklanka niebieskiego maku
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki płynnego miodu
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki innych bakalii (ewentualnie kandyzowane owoce)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół paczki (200 g) makaronu, najlepiej typu łazanki lub wstążeczki

Pszenicę i mak przygotowujemy tak, jak podaliśmy w pierwszym przepisie. Ugotowany makaron mieszamy z makiem i pszenicą, dodając mleko, miód, rodzynki, inne bakalie oraz cynamon.

Zobacz poradnik: Jak zaserwować wigilijne potrawy 

Kutia z kaszy jaglanej

  • 1 szklanka maku
  • 1 opakowanie kaszy jaglanej
  • garść rodzynek
  • garść migdałów
  • garść orzechów
  • pół szklanki miodu w płynie
  • skórka pomarańczowa

Mak przygotowujemy tak, jak podaliśmy w pierwszym przepisie. Gotujemy kaszę, a rodzynki zalewamy wrzątkiem. Potem dodajemy je do maku, kaszy, dosypujemy bakalii, skórkę pomarańczową, wlewamy miód i całość mieszamy.

Dietetyczna kutia

  • pół paczki (200 g) makaronu razowego
  • 1 opakowanie twarożku typu grani albo jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżka miodu
  • garść rodzynek i inne bakalie według uznania

Ugotowany makaron łączymy z twarożkiem, makiem, miodem i bakaliami. Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom