Wigilijny barszcz – bardziej i mniej tradycyjne przepisy

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Wigilijny barszczWigilijny barszcz już pysznie pachnie podczas przygotowywania. Jego smak jest jeszcze lepszy.
Wigilijny barszczWigilijny barszcz już pysznie pachnie podczas przygotowywania. Jego smak jest jeszcze lepszy. Janusz Wójtowicz (Polska Press)
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Wiele zup gotuje się na mięsie. Wigilijny barszcz pod tym względem stanowi wyjątek. Podajemy przepisy na barszcz, który jest jednym z niemal obowiązkowych dań na wigilijnym stole.

Nie tylko karp króluje na wigilijnym stole. Wśród lubianych i popularnych dań są też zupy, a wśród nich barszcz. Oto nasze przepisy na wigilijny barszcz w bardziej i mniej tradycyjnej wersji.

Tradycyjny barszcz wigilijny

Zakwas buraczany:

  • 1 kilogram czerwonych buraków,
  • 1,5 litra wody
  • kilka (np. 6-8) sztuk ziela angielskiego,
  • kilka sztuk liścia laurowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli;

Składniki na tradycyjny barszcz:

  • pół litra zakwasu buraczanego,
  • 5 świeżych buraczków ćwikłowych,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki (korzeń),
  • 1 seler,
  • pół pora,
  • garść suszonych grzybów (np. borowików),
  • kilka sztuk ziela angielskiego,
  • kilka sztuk liścia laurowego,
  • pół cytryny,
  • 1 kieliszek wina, najlepiej czerwonego,
  • sól i pieprz do smaku.

Najpierw należy przyszykować zakwas buraczany. Najlepiej zrobić go 1,5 tygodnia przed planowanym gotowaniem wigilijnego barszczu (chociaż niektórzy przygotowują go nawet z 3-tygodniowym wyprzedzeniem). Umyte i obrane buraczki kroimy w większe plastry (ewentualnie w kostkę). Plastry układamy w naczyniu, np. w dużym kamiennym rondlu, wysokim garnku lub w naczyniu żaroodpornym. Między rozłożone buraczki wtykamy ziele angielskie i pokruszone liście laurowe. Wodę gotujemy i gdy przestygnie (będzie prawie chłodna), solimy ją i tym roztworem zalewamy plastry buraczków. Garnek czy naczynie żaroodporne przykrywamy bawełnianym ręczniczkiem i odstawiamy w suche, dosyć ciepłe miejsce na wspomniany tydzień. Im cieplejsze będzie to miejsce, tym szybciej zakwas buraczany powinien być gotowy. Gdy minie 1,5 tygodnia, zakwas powinien być gotowy.

Gotowanie wigilijnego barszczu – tego zasadniczego – warto zacząć wieczorem. To znaczy: kto chce zabrać się za gotowanie tej zupy, niech właśnie wieczorem zaleje te suszone grzyby chłodną wodą tak, aby zakrywała całość grzybów, ale nie pełen garnek. Chodzi o to, aby grzyby zmiękły i napęczniały. Niektóre grzyby, przykładowo prawdziwki, powinny zmięknąć już po około 2 godzinach, natomiast większość z nich potrzebuje więcej czasu, aż staną się miękkie, więc cała noc moczenia grzybów w tym przypadku będzie optymalna. Wybrane gospodynie radzą moczyć grzyby nie w wodzie, ale w mleku, nawet lekko osolonym. Rano namoczone grzyby trzeba gotować przez jakieś 30-45 minut i odcedzić, ale wody po grzybach nie wylewamy. Obieramy i kroimy buraczki oraz włoszczyznę. Wodę z wywaru z grzybów gotujemy, dodajemy do niej buraczki i włoszczyznę oraz zakwas buraczany, wcześniej przygotowany. Całość gotujemy, doprawiając przyprawami, winem i sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Po ugotowaniu, a przed podaniem, przelewamy wigilijny barszcz przez sito.

Wigilijny barszcz to danie obowiązkowe niemal w każdym polskim domu.
Wigilijny barszcz to danie obowiązkowe niemal w każdym polskim domu. Fot. teresaterra 

(123RF)

Warto przeczytać: 6 świątecznych sposobów, jak tanio przygotować potrawy wigilijne 

Staropolski barszcz wigilijny

  • 2 kilogramy czerwonych buraczków,
  • 2 szklanki zakwasu buraczanego (zrobionego choćby według przepisu wyżej albo gotowego, ze sklepu),
  • garść suszonych grzybków (np. borowików, prawdziwków),
  • 2 litry wody,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 jabłka,
  • pół selera,
  • po kilka sztuk ziela angielskiego, pieprzu czarnego, liścia laurowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki octu,
  • szczypta cynamonu i majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Wlewamy pół litra wody do garnka i wsypujemy do niej suszone grzyby. Nieobraną cebulę i czosnek opalamy nad kuchenką, kroimy na pół i dodajemy do wody z grzybkami. Gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny. Podczas gotowania dosypujemy pokruszone liście laurowe, ziele angielskie i pieprz czarny. Obieramy buraczki, seler i jabłka (bez gniazd), ścieramy je na tarce o największych oczkach. Starte buraczki, seler i jabłka wkładamy do dużego rondla, zalewamy 1,5 litrem wody i wywarem z grzybkami. Gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut. Dodajemy cynamon, majeranek i ocet. Ugotowany barszcz wigilijny odstawiamy na godzinę, po czym doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem przecedzamy barszcz przez sitko.

Barszcz czerwony na bulionie

  • 5 buraczków czerwonych,
  • 3 kostki bulionu warzywnego,
  • 1,5 litra wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • po kilka sztuk ziela angielskiego, liścia laurowego, goździków i pieprzu czarnego,
  • pół szklanki (120 mililitrów) soku z granatu,
  • sól i pieprz do smaku.

Obrane buraki wkładamy (bez krojenia) do piekarnika i pieczemy przez około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W tym czasie w garnku przygotowujemy bulion z kostki (jedna kostka przypada na około pół litra wody). Do zagotowanego bulionu dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, goździki i pieprz czarny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Upieczone buraczki po ostygnięciu kroimy w szersze plastry i dodajemy do bulionu. Mieszamy i gotujemy przez mniej więcej 15 minut. Ugotowaną zupę odstawiamy na 2-3 godziny. Zagrzewamy i dodajemy sól, pieprz i sok z granatu. Tuż przed podaniem przecedzamy.

Barszcz czerwony na maślance

  • 3 buraczki czerwone,
  • pół litra maślanki,
  • 1,5 litra wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 kostka rosołowa,
  • po kilka sztuk ziela angielskiego, liścia laurowego i pieprzu czarnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka świeżej pietruszki,

do zagęszczenia barszczu:

  • 4 łyżki wody,
  • 3 łyżki śmietany (np. 18-procentowej),
  • 1 łyżka mąki (najlepiej pszennej).

Obieramy buraczki i kroimy w kostkę lub plastry. Do garnka z wodą dodajemy maślankę, następnie buraczki. Gotujemy przez około 20 minut. Buraczki jeszcze nie zdążą całkowicie zmięknąć, ale je wyjmujemy, gdy „puszczą" kolor. Dodajemy wszystkie przyprawy, łącznie z solą i pieprzem oraz kostkę rosołową. W innym, małym naczyniu rozrabiamy 4 łyżki wody ze śmietanką i mąką. Gdy barszcz się zagotuje, stopniowo dodajemy zawiesinę i mieszamy, zupa zgęstnieje. Całość trzeba jeszcze zagotować i odstawić na godzinę. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Można podawać z gotowanymi, krojonymi ziemniakami.

Lubisz czy nie?Zupa rybna z karpia 

Błyskawiczny barszcz wigilijny

  • 2 litry wody,
  • 4 buraczki czerwone,
  • 4 kostki bulionu warzywnego,
  • garść suszonych grzybów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • po kilka sztuk ziela angielskiego, liścia laurowego, pieprzu czarnego i majeranku,
  • 2 łyżki octu,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Obrane buraczki kroimy w plastry. Gotujemy bulion na kostkach (jedna kostka przypada na mniej więcej pół litra wody). Do gotującego się bulionu dodajemy buraczki w plastrach, suszone grzybki, przeciśnięty przez praskę czosnek, razem z octem i sokiem z cytryny. Dodajemy inne przyprawy, oprócz cukru, soli i pieprzu z pieprzniczki. Gotujemy zupę na małym palniku przez około godzinę. Gdy ostygnie, odstawiamy na przynajmniej godzinę. Potem zagrzewamy, słodzimy, solimy i dodajemy pieprzu. Przed podaniem należy przecedzić barszcz.

Z czym podawać barszcz wigilijny

Barszcz, który króluje na bożonarodzeniowym stole, smakuje sam w sobie. Są jednak tacy, którzy tę zupę podają z uszkami, makaronem, ryżem, grochem, grzankami albo gotowanymi, pokrojonymi ziemniakami. 

Rządowa tarcza antyinflacyjna

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie