Spis treści
Zupa rybna jest często jednym z 12 dań na wigilijnym stole. Zgodnie z tradycją 24 grudnia wieczorem na świątecznym stole królują m.in. potrawy rybne. Zupa rybna jest jednym z nich. Podajemy sprawdzone przepisy.
Zupa rybna z karpia bez głowy – przepis
- 1 filet z karpia
- 1 litr bulionu warzywnego
- pół szklanki śmietany do zup (30-procentowej)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 1 cebula
- pół pora
- 1 łyżka masła
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki mąki
- sól i pieprz
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodając na patelnię liście laurowe i ziele angielskie. Marchew pokroić w kostkę. Dodać do cebuli trochę wywaru. Dodać pokrojoną marchew, do tego całe pietruszki i połówkę pora. Gotować przez 15 minut. Pokroić filet z karpia na większe kostki lub paski. Dodać je do garnka, gdy zupa się ugotuje. Po zmniejszeniu ognia, doprawić zupę solą, pieprzem i majerankiem. W połowie szklanki wody rozrobić mąkę. Stopniowo dodać ją do garnka, nie przerywając mieszania zupy. Gdy zupa będzie ugotowana, dodać śmietanę.
Polecamy: Przepisy na świąteczne dania z karpia
Zupa rybna z karpia z głową – przepis
- 2 filety z karpia
- 2 głowy karpia
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół selera
- pół pora
- 1 cebula
- pół cytryny
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki śmietany do zup (30-procentowej)
- 1 łyżka cukru
- sól i pieprz
Usunąć oczy z głowy ryby. Łby zalać wodą, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować przez 20 minut. Marchew, pietruszkę, cebulę, seler i por pokroić w kostkę i dodać do wywaru, wymieszać. Pokroić fileta w większe kostki i dodać do wywaru, gdy warzywa będą prawie miękkie. Gdy z kolei warzywa już zrobią się miękkie, wyjąć z wywaru głowy ryby. Do wywaru dodać sól, pieprz i cukier oraz sok z wyciśniętej połowy cytryny. W małej ilości bulionu rozmieszać mąkę ze śmietaną. Dodać do gotującej się zupy. Całość ponownie zamieszać i zagotować.
A po daniu głównym...: Kutia, czyli deser na Boże Narodzenie – przepis
Zupa rybna z dorsza
- 1 filet z dorsza
- 4 głowy innej ryby, np. karpia albo pstrąga
- 4 marchewki
- 4 pietruszki
- 2 małe cebule
- 2 selery
- 1 por
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- ¾ szklanki białego wina
- 1 kostka bulionu warzywnego
- pół cytryny
- szczypta bazylii
- szczypta majeranku
- sól i pieprz
Całe cebule opalić nad gazem. Oczyszczone, pozbawione oczu łby ryby włożyć do garnka z wodą i dodać połowę warzyw przekrojonych na pół, cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i kostkę bulionu. Gotować na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Ugotowany wywar przecedzić przez gazę. Pozostałe warzywa obrać, pokroić w kostki (trochę większe niż do sałatki jarzynowej). Wywar przelać znowu do garnka i dodać do niego drugą, ale już pokrojoną część warzyw. Gotować na wolnym ogniu, tym razem przez około 5 minut. Posolić, popieprzyć, dodać bazylię i majeranek, sok wyciśnięty z połówki cytryny oraz wino. Wymieszać całość. Filet z dorsza pokroić w kostkę. Dodać go do gotującej się zupy. Ponownie zamieszać całość i gotować jeszcze przez 3 minuty. Zupa rybna z dorsza gotowa.
Pomidorowa zupa rybna
- 1 filet z pstrąga
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta papryki ostrej, bazylii i oregano
- sól i pieprz
Cebulę pokroić w plasterki, podobnie – seler. Posiekać czosnek (można przecisnąć go przez praskę). Marchew zetrzeć na tarce. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i podsmażyć. Dodać czosnek i znowu podsmażyć. Wsypać seler i marchew, ponownie podsmażyć. Dolać niecały litr wrzącej wody (wszystko musi być solidnie przykryte). Znowu wymieszać i gotować 5 minut. Dodać sól, pieprz, obie papryki. Wlać przecier pomidorowy i gotować jeszcze 5 minut. Pstrąga pokroić na kawałki lub paski. Włożyć je do zupy, delikatnie zamieszać i gotować na wolnym ogniu jeszcze 10 minut, ale tak, żeby nie doprowadzić do bulgotania.
Dowiedz się: Symbolika wigilijnych potraw. Dania na wigilijny stół

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
