Zupa rybna z karpia, dorsza i z pomidorami. Polecamy przepisy nie tylko na wigilijną zupę rybną

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Zupa rybna wywodzi się z rodzin rybackich, dlatego danie to nie jest popularne we wszystkich regionach Polski. Polecamy je wszystkim.
Zupa rybna wywodzi się z rodzin rybackich, dlatego danie to nie jest popularne we wszystkich regionach Polski. Polecamy je wszystkim. phbcz/Getty Images
Zupa rybna często budzi niechęć u osób, które nawet jej nie próbowały. Inni natomiast zachwalają się smakiem zupy rybnej. I tym pierwszym, i tym drugim, serwujemy przepisy na smaczne zupy rybne - nie tylko z karpia - i nie tylko na świąteczny stół.

Spis treści

Zupa rybna jest często jednym z 12 dań na wigilijnym stole. Zgodnie z tradycją 24 grudnia wieczorem na świątecznym stole królują m.in. potrawy rybne. Zupa rybna jest jednym z nich. Podajemy sprawdzone przepisy. 

Zupa rybna z karpia bez głowy – przepis

  • 1 filet z karpia
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • pół szklanki śmietany do zup (30-procentowej)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • pół pora
  • 1 łyżka masła
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól i pieprz

Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodając na patelnię liście laurowe i ziele angielskie. Marchew pokroić w kostkę. Dodać do cebuli trochę wywaru. Dodać pokrojoną marchew, do tego całe pietruszki i połówkę pora. Gotować przez 15 minut. Pokroić filet z karpia na większe kostki lub paski. Dodać je do garnka, gdy zupa się ugotuje. Po zmniejszeniu ognia, doprawić zupę solą, pieprzem i majerankiem. W połowie szklanki wody rozrobić mąkę. Stopniowo dodać ją do garnka, nie przerywając mieszania zupy. Gdy zupa będzie ugotowana, dodać śmietanę.

Zupa rybna z karpia z głową – przepis

  • 2 filety z karpia
  • 2 głowy karpia
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • pół pora
  • 1 cebula
  • pół cytryny
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki śmietany do zup (30-procentowej)
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz

Usunąć oczy z głowy ryby. Łby zalać wodą, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować przez 20 minut. Marchew, pietruszkę, cebulę, seler i por pokroić w kostkę i dodać do wywaru, wymieszać. Pokroić fileta w większe kostki i dodać do wywaru, gdy warzywa będą prawie miękkie. Gdy z kolei warzywa już zrobią się miękkie, wyjąć z wywaru głowy ryby. Do wywaru dodać sól, pieprz i cukier oraz sok z wyciśniętej połowy cytryny. W małej ilości bulionu rozmieszać mąkę ze śmietaną. Dodać do gotującej się zupy. Całość ponownie zamieszać i zagotować.

Zupa rybna z dorsza

  • 1 filet z dorsza
  • 4 głowy innej ryby, np. karpia albo pstrąga
  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki
  • 2 małe cebule
  • 2 selery
  • 1 por
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • ¾ szklanki białego wina
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • pół cytryny
  • szczypta bazylii
  • szczypta majeranku
  • sól i pieprz

Całe cebule opalić nad gazem. Oczyszczone, pozbawione oczu łby ryby włożyć do garnka z wodą i dodać połowę warzyw przekrojonych na pół, cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i kostkę bulionu. Gotować na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Ugotowany wywar przecedzić przez gazę. Pozostałe warzywa obrać, pokroić w kostki (trochę większe niż do sałatki jarzynowej). Wywar przelać znowu do garnka i dodać do niego drugą, ale już pokrojoną część warzyw. Gotować na wolnym ogniu, tym razem przez około 5 minut. Posolić, popieprzyć, dodać bazylię i majeranek, sok wyciśnięty z połówki cytryny oraz wino. Wymieszać całość. Filet z dorsza pokroić w kostkę. Dodać go do gotującej się zupy. Ponownie zamieszać całość i gotować jeszcze przez 3 minuty. Zupa rybna z dorsza gotowa.

Pomidorowa zupa rybna

  • 1 filet z pstrąga
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta papryki ostrej, bazylii i oregano
  • sól i pieprz

Cebulę pokroić w plasterki, podobnie – seler. Posiekać czosnek (można przecisnąć go przez praskę). Marchew zetrzeć na tarce. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i podsmażyć. Dodać czosnek i znowu podsmażyć. Wsypać seler i marchew, ponownie podsmażyć. Dolać niecały litr wrzącej wody (wszystko musi być solidnie przykryte). Znowu wymieszać i gotować 5 minut. Dodać sól, pieprz, obie papryki. Wlać przecier pomidorowy i gotować jeszcze 5 minut. Pstrąga pokroić na kawałki lub paski. Włożyć je do zupy, delikatnie zamieszać i gotować na wolnym ogniu jeszcze 10 minut, ale tak, żeby nie doprowadzić do bulgotania. 

Dowiedz sięSymbolika wigilijnych potraw. Dania na wigilijny stół

Idealną rybą na zupę jest płoć. 
Idealną rybą na zupę jest płoć.  Fot. Tomasz Hołod/Polska Press

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

SIM Zagłębie inwestycje pow. zawierciański

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na regiodom.pl RegioDom