Rukola – uprawa w ogrodzie, właściwości i wartości odżywcze. Przepisy z rukolą

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Rukola  (Eruca vesicaria L.)Rukola, chociaż w około 90 procentach składa się z wody, zawiera sporo wartości odżywczych. Jej regularne spożywanie podnosi odporność organizmu i zmniejsza ryzyko zakażenia organizmu.
Rukola (Eruca vesicaria L.)Rukola, chociaż w około 90 procentach składa się z wody, zawiera sporo wartości odżywczych. Jej regularne spożywanie podnosi odporność organizmu i zmniejsza ryzyko zakażenia organizmu. 123RF
Rukola jest podobna w smaku do sałaty, połączonej z rzodkiewką, chrzanem i orzechami – tak twierdzą smakosze. Warzywo to jest często stosowane w kuchni śródziemnomorskiej, chociaż u nas też zdobywa popularność. Przedstawiamy właściwości i wartości rukoli.

Rukola inaczej nazywana jest rokiettą siewną. To śródziemnomorskie warzywo spokrewnione jest z dobrze znanymi w Polsce chrzanem i rzodkiewką. Przed laty rukolę można było kupić tylko w wybranych warzywniakach. Teraz jest odwrotnie: w mało którym jej nie ma. I dobrze, że rukola staje się u nas popularna. Docenia się ją nie tylko ze względu na charakterystyczny lekko orzechowy i pikantny smak (jakby połączenie sałaty, rzodkiewki i chrzanu oraz orzechów), ale też ze względu na właściwości.

Właściwości i wartości odżywcze rukoli

Chociaż to zielone warzywo w około 90 procentach składa się z wody, i tak ma szereg wartości odżywczych. Rukola zawiera m.in. witaminę C, znanego sprzymierzeńca walki z przeziębieniem, poprawiającego też odporność i krążenie krwi. Rukola ma też sporo błonnika, który z kolei wspomaga pracę jelit oraz odchudzanie (daje poczucie sytości, dzięki czemu rzadziej sięgamy po kolejne przekąski). W 100 gramach rukoli znajduje się tylko 25 kalorii. Rukoli zawiera kwas foliowy (witamina B9) – o jej dobrodziejstwie mówią przede wszystkim ciężarne, ponieważ jest on niezbędny w prawidłowym rozwoju organizmu dziecka jeszcze w łonie matki. Nie zapominajmy jednak, że witamina B9 potrzebna jest każdemu.Jej niedobór jest bardzo szkodliwy, gdyż może być m.in. przyczyną zaburzeń degeneracyjnych, osteoporozy, chorób układu krążenia i niedokrwistości. Koleją cenną witaminą kryjącą się w rukoli jest witamina A. Podnosi ona naszą odporność, przyspiesza gojenie się ran i korzystnie wpływa na nasz wzrok.

Przeczytaj równieżSzpinak warto jeść 

Rukola to także spore pokłady potasu, odpowiadającego za sprawną pracę mięśni, pilnującego prawidłowego ciśnienia krwi oraz regulującego gospodarkę wodną w organizmie. Fosfor tak samo występuje w rukoli, a odpowiada za mocne kości i zdrowe zęby. Magnez natomiast pomaga na kłopoty ze snem, koncentracją, poza tym działa uspokajająco i odprężająco. W rukoli znajduje się również cynk, który wzmacnia nasz układ immunologiczny. Warto również wspomnieć o aminokwasach siarkowych zawartych w tym warzywie. Wykazują działanie antywirusowe i oczyszczają organizm z toksyn. 

Uprawa rukoli w ogrodzie

Kto chce uprawiać rukolę, nie musi mieć z tym większych problemów. – Rukola lubi słońce, ale należy ją wysiewać albo na początku wiosny albo pod koniec lata, ponieważ zbyt wysokie temperatury jej nie służą – mówi Jarosław Mikietyński, ogrodnik Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy.

Niektórzy jednak wysiewają nasiona rukoli od początku wiosny do końca lata w odstępach 2- do 3-tygodniowych, żeby mieć przez cały sezon świeże, młode liście. – Jeśli rukola ma zapewnione odpowiednie warunki, to rośnie szybko – zaznacza dalej ogrodnik. – Preferuje przepuszczalną glebę i regularne podlewanie. Dobrze wzrasta na kompoście. Gdy warzywo osiąga około 12 centymetrów wysokości, jest gotowe do zbioru.

Warto przeczytać teżBluszczyk kurdybanek usprawnia nasze trawienie i wzmacnia odporność  

Rukola w kuchni

Listki rukoli sprawdzą się w naszej kuchni. Można je dodać do surówek i sałatek. Rukola odnajdzie się także w roli przypraw do pieczeni czy mięs duszonych . To tak samo, jako dodatek do kanapek, domowej pizzy czy zapiekanek. Rukola wzbogaci także smak zupy-krem oraz puree.

Po upieczeniu domową pizzę (nawet tę najprostszą z pomidorami i mozzarellą) warto posypać umytymi liśćmi rukoli.
Po upieczeniu domową pizzę (nawet tę najprostszą z pomidorami i mozzarellą) warto posypać umytymi liśćmi rukoli. Fot. marrakeshh (123RF)

Polecamy poradnikSałatowe ABC – jakie odmiany sałat warto uprawiać w ogrodzie 

Oto przepisy na szybkie smakołyki z rukolą w składzie

Sałatka z rukoli – potrzebujesz garść listków rukoli, 7-8 pomidorków koktajlowych, 2 łyżki słonecznika, 1 limonkę, 5 łyżek oliwy z oliwek, szczyptę soli i szczyptę pieprzu.
Umytą rukolę siekasz. Kroisz pomidorki na połówki, dodajesz słonecznik, sok z wyciśniętej limonki, oliwę, sól i pieprz. Całość mieszasz i gotowe.

Spaghetti z rukolą – potrzebujesz 1 opakowanie (500 gramów) makaronu spaghetti, 8 plastrów szynki, 1 śmietankę 12-procentową (250 mililitrów), sos pomidorowy (350 g, słoik), garść rukoli, 1 cebulę.
Do ugotowanego makaronu dodajesz pokrojoną w kosteczki szynkę, posiekaną rukolę. Dodajesz pokrojoną w kostki cebulę. Całość mieszasz ze śmietanką. Teraz jeszcze tylko zagrzewasz sos pomidorowy i polewasz nim danie, gdy makaron z pozostałymi składnikami będą już znajdowały się na talerzach.

Koktajl z rukoli – przygotuj 2 garście rukoli, 2 pomarańcze, 2 banany, 2 łyżki nasion konopi, 1,5 szklanki wody (jeśli koktajl ma być gęsty, może być mniej wody).
Obierasz pomarańcze (usuwasz pestki) i banany, dodajesz do nich posiekaną rukolę. Dolewasz wodę i nasiona. Miksujesz całość. Wstawiasz na pół godziny do lodówki. Napój podajesz schłodzony. 

Jak zbudować dom i się nie rozwieść? Zobacz 3 sposoby NA

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom