Lodówka, chłodziarko-zamrażarka (z osobną chłodziarką i zamrażalnikiem) lub model side by side (dwudrzwiowy sprzęt). W kolorze, inox, białym, czarnym albo fantazyjna – we wzory lub intensywne kolory. Wolnostojąca lub do zabudowy. Taka, która zmieści się pod blatem, czy wysoka na 2 metry. W dodatku może mieć wyprofilowane półki na butelki, dozownik na lód czy inne gadżety.
Kupujący ten sprzęt AGD przed ostatecznym wyborem, muszą odpowiedzieć sobie na wiele pytań.
Najważniejszym elementem przy wyborze lodówki jest powierzchnia kuchni i jej zagospodarowanie oraz liczba osób w gospodarstwie domowym. Warto zwrócić uwagę na efektywność energetyczną, a także funkcjonalność urządzenia. Istotną rolę odgrywa również podział na części chłodziarki i zamrażarki oraz pojemność tych elementów.
Zobacz również: Wybieramy maszynkę do mielenia
Rodzaje lodówek
Najmniejsze modele to lodówki tzw. podblatowe możemy umieścić pod blatem kuchennym (są wysokie na ok. 80 cm, szerokie na 45–60, a głębokie na 50–65). Mają wewnątrz mały zamrażalnik, jedną parę drzwi. Ich zaletą oprócz niedużych wymiarów są także stosunkowo niskie ceny.Są idealne dla osób samotnych lub rzadko jadających w domu, w małych kuchniach.
Chłodziarko-zamrażarki oprócz komory chłodzącej posiadają również zamrażalnik (temperatura w nim wynosi nawet –23 stopnie).W modelach jednodrzwiowych zamrażalnik znajduje się wewnątrz komory chłodzące, dwudrzwiowe mają wydzielony zamrażalnik nad lub pod chłodziarką zamykany osobnymi drzwiami. Najczęściej występują w następujących wymiarach 110-200 cm wysokości, 55–60 cm – szerokości, 60–65 cm - głębokości.
Side by side to duże chłodzarko-zamrażarki z drzwiami otwieranymi jak szafa. Temperatura w takich zamrażarkach może utrzymywać się na poziomie –18 do –30 stopni C. Ich wysokość sięga od 175–200 cm, szerokość od 89–120 cm, głębokość od 62–90 cm. Tego typu sprzęt wymaga sporo miejsca. Drzwi otwierają się na obie strony, ą żeby móc wyjmować znajdujące się wewnątrz szuflady, pamiętajmy, by drzwi można było otwierać na oścież.
Warto mieć taki sprzęt: Multicooker. Zobacz, co to jest?
Jaki kolor lodówki wybrać? Po co dwa kompresory?
Wybór koloru to kwestia gustu i dopasowania do wyposażenia kuchni – zaznacza Mateusz Zgid, handlowiec działu AGD sklepu Avans w Kluczborku. – Jeśli jednak zaczynamy kompletowanie kuchni od tego urządzenia, warto wziąć pod uwagę, że biała lodówka bardziej się brudzi, a z biegiem lat zażółca się, szczególnie jeżeli jest wystawiona na działanie słoneczne (np. stoi blisko okna). Za to na lodówkach w wersji inox bardzo widoczne są ślady palców i inne tłuste zabrudzenia. Można je jednak zniwelować poprzez pielęgnowanie produktu odpowiednimi środkami nabłyszczającymi – podpowiada.
Jeśli decydujemy się na kuchnie zabudowaną możemy też wkomponować lodówkę pod zabudowę, wówczas jej front będzie w takim samym kolorze jak fronty pozostałych mebli. Trzeba jednak pamiętać, że modele pod zabudowę mają określone wymiary – zwykle nie wyższe niż 170 cm, co oznacza, że jeśli potrzebujemy większy model, wówczas musimy zdecydować się na lodówkę wolnostojącą, np. dwudrzwiową - otwieraną jak szafa.
Przeczytaj: Wybieramy toster
Niektórzy producenci oferują także obudowy w intensywnych kolorach lub we wzory.
Wybierając lodówkę musimy podjąć decyzję, czy wybrać tańsze modele z jednym kompresorem czy droższe - z dwoma. W tych drugich chłodziarka i zamrażarka są zasilane osobno, co pozwala nam np. na czas dłuższej nieobecności wyłączyć opróżnioną chłodziarkę z zasilania i pozostawić jedynie pracujący zamrażalni.
Lodówki z dwoma agregatami mają także dwa termostaty - możemy osobno ustawić temperaturę w chłodziarce i zamrażarce.
Zużycie energii, klasa zamrażalnika, głośność prac
Zużycie energii przez lodówki ma istotne znaczenie, ponieważ to urządzenia, które pozostają włączone bez przerwy, przez 24 godziny. Warto wiedzieć, że lodówka generuje największy pobór energii spośród urządzeń domowych, a w skali roku może on wynieść średnio 250 kWh. Warto więc sprawdzić, ile energii zużyje model, który zamierzamy kupić i porównać to zużycie z innymi modelami o takich samych gabarytach.
Klasę energetyczną oznaczamy literami: od A ++ do G. Lodówki oznakowane literą A, A+, A++ zużywają najmniej energii. Warto przed zakupem dowiedzieć się jakie jest roczne zużycie prądu. .
Każda lodówka ma także określoną klasę zamrażarki i zależnie od tego możemy krócej lub dłużej przechowywać w niej żywność. Im wyższa klasa, tym niższa temperatura w zamrażarce. Klasy oznaczone są gwiazdkami (jedna gwiazdka - temp. około –6°C, dwie gwiazdki - temp –12°C (mrożonki możemy trzymać do 7 dni), trzy gwiazdki - temperatura około –18° (produkty można trzymać do roku), cztery gwiazdki - temp poniżej –24°C (produkty można przechowywać ponad rok).
Mateusz Zgid ze sklepu Avans w Kluczborku przyznaje, że klienci często pytają także o głośność pracy lodówek. - Na pewno jest to informacja istotna, ponieważ urządzenie pracuje, nieprzerwanie przez całą dobę. Obecnie produkowane lodówki generują dźwięki na poziomie zaledwie od 38 do 42 dB. Dzięki temu praca tych urządzeń nie powinna być uciążliwa dla domowników, zarówno w dzień jak i w nocy. - odpowiada.
Pojemność lodówki powinniśmy dopasować do potrzeb gospodarstwa domowego.Trzeba zastanowić się, jaki model robienia zakupów preferujemy: rzadko a dużo, co wiąże się z koniecznością przechowywania w chłodziarce lub zamrażarce, czy mało a często. Pojemność zależy od liczby i rodzaju produktów, jaką zamierzamy przechowywać. **
Dla przykładu, optymalna wielkość chłodziarki dla rodziny czteroosobowej wynosi 210 litrów, natomiast dla rodziny dwuosobowej zadowalająca powinna być chłodziarka o pojemności 150 litrów.
Przy zakupie należy wziąć pod uwagę nie tylko pojemność chłodziarki, ale również zastanowić się jak duży powinna być część zamrażarki, określana w zależności od naszych potrzeb na przechowywanie produktów mrożonych.
Wyposażenie lodówek
Funkcjonalnie zaplanowane wnętrze i dodatkowe elementy wyposażenia - to ważny aspekt przy wyborze lodówki. Półki mogą być druciane, żeberkowe albo szklane. Druciane są tanie, ale trudniejsze do umycia. Istotna jest możliwość regulowania wysokości półek. Producenci dodatkowo oferują półki pochyłe (na butelki) lub składane, żeby zyskać więcej przestrzeni i móc ją dowolnie projektować, zależnie od potrzeb.
Zobacz: Automat do pieczenia chleba
Przydatne są także szuflady na warzywa oraz balkoniki na soi, kartony, butelki. Te drugie mogą być wyposażone w wkładki antypoślizgowe lub z tzw. grzebieniem, który ma za zadanie przytrzymać butelki.
Klo lubi nowości, może wybrać lodówki z:
- tzw. komorą świeżości (do przechowywania świeżego mięsa, ryb itp.) ,
- odświeżaczami zapachów,
- funkcjami szybkiego chłodzenia i zamrażania,
- funkcją bezszronową (zapobiega tworzeniu się szronu i lodu),
- automatycznym rozmrażaniem (woda spływa po ścianach komory do rynienki i jest odprowadzana do pojemnika na zewnątrz)
- półką wstępnego mrożenia w zamrażarce (zamrożone tam owoce i warzywa przekładamy potem do woreczków, dzięki czemu się nie sklejają)
- dozownik lodu i zimnej wody umieszczony w drzwiach
- funkcją anti-bacteria, która zapobiega rozwojowi bakterii i pleśni, będących główną przyczyną przykrego zapachu i psucia się żywności.