Lodówka, chłodziarko-zamrażarka (z osobną chłodziarką i zamrażalnikiem) lub model side by side (dwudrzwiowy sprzęt). W kolorze, inox, białym, czarnym albo fantazyjna – we wzory lub intensywne kolory. Wolnostojąca lub do zabudowy. Taka, która zmieści się pod blatem, czy wysoka na 2 metry. W dodatku może mieć wyprofilowane półki na butelki, dozownik na lód czy inne gadżety.
Kupujący ten sprzęt AGD przed ostatecznym wyborem, muszą odpowiedzieć sobie na wiele pytań.
Najważniejszym elementem przy wyborze lodówki jest powierzchnia kuchni i jej zagospodarowanie oraz liczba osób w gospodarstwie domowym. Warto zwrócić uwagę na efektywność energetyczną, a także funkcjonalność urządzenia. Istotną rolę odgrywa również podział na części chłodziarki i zamrażarki oraz pojemność tych elementów.
Zobacz również: Wybieramy maszynkę do mielenia
Rodzaje lodówek
Najmniejsze modele to lodówki tzw. podblatowe możemy umieścić pod blatem kuchennym (są wysokie na ok. 80 cm, szerokie na 45–60, a głębokie na 50–65). Mają wewnątrz mały zamrażalnik, jedną parę drzwi. Ich zaletą oprócz niedużych wymiarów są także stosunkowo niskie ceny.Są idealne dla osób samotnych lub rzadko jadających w domu, w małych kuchniach.