Małe kuchnie są przytulne i ciepłe. Z powodu niewielkiej powierzchni ich funkcjonalność bywa jednak ograniczona. Przy zagospodarowaniu małej kuchni warto pamiętać o kilku zasadach. Należą do nich przede wszystkim minimalizm, jasne kolory oraz wybór sprzętu, który w jak najmniejszym stopniu
będzie ograniczał przestrzeń.
Kolory w kuchni
Najczęściej nie jesteśmy w stanie zrobić wiele, aby powiększyć metraż. Pozostaje nam za to zastosowanie optycznych trików. Warto pomalować ściany na jasny, pastelowy kolor. To stworzy iluzję większej przestrzeni. Efekt będzie jeszcze lepszy, jeśli listwy przypodłogowe będą jaśniejsze niż ściany. Dobrze wybrać podłogę w jasnym kolorze, a przede wszystkim unikać zbyt mocnej dekoracji.
Warto zobaczyć: Okap wysuwany z blatu
W kuchni łatwo o zabrudzenia. – Podczas gotowania unoszą się opary, przez co na ścianach i meblach gromadzi się tłuszcz i brud – mówi Kamil Machura, ekspert firmy Ciarko. – Wygląda to nieestetycznie i przyciemnia jasne powierzchnie. W małej kuchni, z powodu ograniczonej przestrzeni, dzieje się to szczególnie szybko, dlatego warto rozważyć montaż okapu, który pochłonie nieprzyjemne zapachy, tłuszcz i szkodliwe związki chemiczne powstające w czasie gotowania.
Meble w małej kuchni
Nawet w małej kuchni powinno się wydzielić strefy – przechowywania, gotowania i zmywania. Ich zintegrowanie pomoże nam wykorzystać w pełni małą przestrzeń. Kluczowy jest dobór mebli. Do małej kuchni pasują niskie szafki. Dobrze też zrezygnować z szafek górnych. Sprawdzą się też przeszklenia w drzwiczkach szafek, ponieważ optycznie powiększą wnętrze.
Przeczytaj również: Meble do bardzo małej kuchni
Korzystnie jest zainstalować duży, blat kuchenny o głębokości przynajmniej 80 centymetrów. Za to lepiej zrezygnować z otwieranych rozwiernie drzwiczek na rzecz osłon przesuwnych, rolet czy żaluzji. W pasie pod ścianą można wtedy umieścić schowki na łyżki, noże i pozostałe przybory kuchenne. Sprawdzą się także szafki i stoliki na kółkach oraz półki nad blatem. To w nich przechowywać będziemy drobne sprzęty.
AGD w małej kuchni
W kuchni należy wygospodarować miejsce na zlewozmywak, piekarnik i lodówkę. Dobrze będzie zdecydować się na trochę mniejsze sprzęty. Warto poszukać kompromisów. Na przykład jeśli mamy zmywarkę, to nie potrzebujemy zlewu dwukomorowego. Gdy natomiast rzadko kupujemy mrożonki, wystarczy nam lodówka z niewielkim zamrażalnikiem. Można też wykorzystać urządzenia wielofunkcyjne, np. piekarnik pełniący rolę mikrofalówki.

– Sprzęt AGD nie musi zajmować wiele miejsca. W przypadku okapu w kuchni, można zdecydować się na małą, równie wydajną co większe, wersję. Dobrym rozwiązaniem będzie okap teleskopowy lub okap do zabudowy. W przypadku tego pierwszego wysuwamy go tylko na czas gotowania, a przez resztę dnia jest schowany pod szafką. Drugi z kolei jest całkowicie zabudowany szafką, pozostaje praktycznie niewidoczny – dodaje Machura.
Światło w małej kuchni
Ważnym elementem w małej kuchni jest oświetlenie. Jeśli okno jest duże, starajmy się go nie zasłaniać. Powinniśmy dobrać jasne, przepuszczające światło zasłony lub rolety. Jeżeli okno jest małe lub nie ma go wcale, szczególną uwagę należy zwrócić na sztuczne światło. Oprócz głównego, dającego silne, jasne światło, dobrze zainstalować także lampy halogenowe nad blatem.
Zobacz również: Nowoczesne aranżacje kuchni
Aby nie utrudniać światłu rozjaśniania wnętrza i nie stwarzać wrażenia bałaganu, ozdobne bibeloty powinny zostać ograniczone do minimum. Dzięki temu będziemy mieli także ułatwione zadanie podczas sprzątania. To znaczy, nie będziemy musieli czyścić ich z kurzu i tłuszczu.
