Tostery tradycyjne są najczęściej spotykanym rodzajem tosterów. Charakteryzują się ona małymi wymiarami, a pieczywo wkłada się do nich od góry w specjalne otwory. Wewnątrz tostera są elektryczne grzałki, które podgrzewają pieczywo.
Dla miłośników domowego chleba: Jaki automat do pieczenia chleba warto kupić
Tostery mogą też łączyć tradycyjną konstrukcję z funkcjami dodatkowymi, takimi jak: wbudowany ruszt do podgrzewania bułek, wysuwana tacka na okruszki oraz oddzielne funkcje rozmrażania i podgrzewania (toster z takimi opcjami można kupić już za kilkadziesiąt złotych).
Tostery poziome mają więcej możliwości od pionowych
Bardzo popularne są również tostery w układzie poziomym. W tych tosterach pieczywo wkłada się na poprzeczny ruszt umieszczony pomiędzy grzałkami, co pozwala na przygotowanie wieloskładnikowych, ciepłych kanapek. W tosterach poziomych możemy opiekać również inne potrawy. Z tego względu czasem zastępują one piekarniki.
Przeczytaj również: Opiekacz do kanapek a toster
Przy wyborze tostera powinniśmy również zwrócić uwagę na moc urządzenia – jej wartość waha się od 600 W do 1500 W. Im większa moc tostera, tym szybciej zrobią się tosty. Dla osób, które nie mają czasu na przyrządzanie śniadania, najlepsze będą tostery tradycyjne o mocy od 1000 W wzwyż. Istnieją też modele, w których samodzielnie możemy wyregulować moc grzania i w ten sposób dostosować czas opiekania tostów do naszych potrzeb.
