Zrób domowy chleb. Jaki automat do pieczenia chleba warto kupić

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Domowy chlebStatystyczny Polak zjada coraz mniej chleba. Dlaczego? Być może przyczynia się do tego pogląd, że pieczywo tuczy. Warto wiedzieć, że zdaniem dietetyków chleb nie tuczy, gdy jemy go z umiarem. Dlatego nie warto wykreślać chleb z jadłospisu. Odpowiednio dobrane pieczyow może poprawić nasze zdrowie, a nawet sylwetkę. Chleb wypiekany bez dużej ilości tłuszczu nie ma wielu kalorii. Na przykład średnia kromka chleba razowego ma tylko ok. 70 kcal. Maena (morgufile.com)
Coraz częściej powracamy do czasów i zapachów młodości. Jednym z nich jest aromat wypiekanego w domu chleba. Prawdziwe piece chlebowe znaleźć można już tylko na wsiach, od czego jednak jest technika? Dostępnych jest coraz więcej modeli automatów do pieczenia chleba.

W automatach do chleba szybko i bezproblemowo wypieczemy chleb o ulubionym smaku i nie nadszarpiemy przy tym domowego budżetu. Jeśli dodać do tego gotowe mieszanki do wyrobu chleba domowego, mamy niepowtarzalną możliwość zaopatrzenia się w świetnej jakości, zdrowy – bez dodatków i konserwantów – a przy tym trzymający długo świeżość – pyszny domowy chleb. Jak zacząć przygodę z pieczeniem chleba i zostać mistrzem w domowej piekarni? Czy kierować się przy wyborze breadmakerów, czyli urządzeń do wypieku chleba?

Ceny automatów do wypieku chleba

Dla wielu cena to główne kryterium wyboru sprzętu AGD. W promocyjnych ofertach w dyskontach automat do pieczeni chleba kupić można już za kilkadziesiąt złotych. Dla bardziej wymagających użytkowników, korzystających z urządzeń często i mających spore wymagania – przeznaczone są sprzęty profesjonalne, a ich cena potrafi sięgnąć i 800 złotych. Takie sprzęty mają też na przykład pojemniki do pieczenia bułek czy bagietek. 

Który wybrać: Opiekacz do kanapek a toster  

Moc urządzenia

Moc automatów do wypieku chleba kształtuje się od 500 do 1000 W. Mocniejsze urządzenia dobrze radzą sobie z pieczeniem dwóch bochenków chleba jednocześnie, ale ceną za to są wyższe rachunki za prąd. Optymalne urządzenia mają 600–700 W – to rozsądny kompromis między mocą i kosztami obsługi urządzenia.

Mieszadła do ciasta chlebowego

Automaty do wypieku chleba wyposażone są w jeden lub dwa haki (tzw. mieszadła). Obiegowe opinie mówią o tym, że dwa haki lepiej potrafią przygotować i wymieszać surowce potrzebne do wypieku. Warto jednak pamiętać, że po dwóch hakach zostają w chlebie dwie, a nie jedna dziura.

Liczba programów i regulacja stopnia przyrumienienia

Im więcej programów i stopni regulacji przypieczenia skórki, tym więcej wariantów chleba można sobie przygotować. Choć i tak w 80 procentach będziemy korzystać tylko z opcji podstawowej, to warto mieć w chwili kulinarnego rozpasania możliwość upieczenia sobie jakiegoś ekstra bochenka.

Masa wypiekanego chleba

Niektóre breadmakery pozwalają wypiekać nawet 1,5-kilogramowe bochenki. Za standard przyjmuje się jednak wypiekanie chleba o masie kilograma.

To ci dopiero: Kuchenka mikrofalowa z funkcją pieczenia chleba 

Pieczenie bezglutenowe

Dla diabetyków ta opcja jest kluczowa. Dzięki niej można samemu wypiekać smaczny chleb zgodnie z zasadami diety bezglutenowej.

W automacie upieczemy nie tylko zwykły chleb

W automatach bez żadnego problemu i specjalistycznego przygotowania można upiec chleby z mąki orkiszowej, chleb makowy, marchewkowy, kukurydziany, owsiany i inne, które przyjdą nam na myśl i na które najdzie nas ochota. Pole do eksperymentów jest nieograniczone, a ich wynikami internauci dzielą się ze sobą. Dla miłośników własnych chlebowych wypieków powstały dedykowane strony i kulinarne blogi, a liczba przepisów do zaadoptowania w warunkach domowych sięga wielu setek.

Oto przykładowy przepis na chleb makowy

Potrzebne składniki:

  • pół kilograma mąki pszennej, np. typ 650
  • szklanka wody (250 ml)
  • 1/3 szklanki maku
  • jajko
  • sól i drożdże 

Wszystkie składniki należy wymieszać w misie automatu do pieczenia, wybrać odpowiedni stopień wypieczenia skórki i włączyć program podstawowy. I gotowe.

Najwięcej kłopotów – choć zaawansowani użytkownicy automatów do wypieku chleba i z nimi sobie radzą – sprawia przygotowanie chleba na zakwasie. Ten potrzebuje wielu godzin przygotowań, maszyna tego komfortu nie zapewnia i taki chleb często odpowiednio nie wyrośnie. Można się przed tym ratować dodając nieco droższy dla przyspieszenia wzrostu, ale nie każdemu ten sposób pasuje.

Opłacalność wypiekania domowego chleba

Za około 5–7 złotych możemy kupić gotową mieszankę, z której da się zrobić dwa bochenki chleba po ok. 700 gramów każdy. Gdy doliczymy koszty zużytej energii, wychodzi około 3–4 złotych za bochenek. Zyskujemy jednak pewność, że chleb wytworzony jest z dobrego surowca, długo zachowuje świeżość, a poza tym daje nam ogrom satysfakcji z kolejnego kulinarnego sukcesu. Wystarczy tylko kupić odpowiednią mieszankę lub przygotować ją samemu, dodać wody, czasem drożdży i włączyć maszynę – ona zajmie się resztą. 

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie