Wybieramy lodówkę: na co zwrócić uwagę. Najnowsze modele chłodziarko-zamrażarek

Edyta Hanszke, Współpraca: Media Saturn Holding Polska
lodówkiDużą popularnością cieszą się pojemne i funkcjonalne lodówki dwudrzwiowe side by side. Ze względu na rozmiary powinniśmy wybierać je do dużych kuchni, żeby nie przetłaczały wnętrza.
lodówkiDużą popularnością cieszą się pojemne i funkcjonalne lodówki dwudrzwiowe side by side. Ze względu na rozmiary powinniśmy wybierać je do dużych kuchni, żeby nie przetłaczały wnętrza. Edyta Hanszke
Lodówka może być typu side by side, mieć kostkarkę oraz system no frost i funkcję wakacje. Mówimy, co oznaczają te określenia i radzimy, jak wybrać odpowiednią dla siebie chłodziarko-zamrażarkę.

Zainteresowanie chłodziarko-zamrażarkami latem rośnie, a sprzedawcy dodatkowo kuszą przeróżnymi promocjami, np. lodówkami wypełnionymi puszkami coca-coli czy talonami na zakupy spożywcze. 

Upały sprawiają, że najstarsze modele lodówek, które przez wiele lat służyły nam bez zarzutu, nie są w stanie właściwie zabezpieczyć przechowywanej żywności i w tym czasie następuje wymiana urządzenia na nowe.

– Najtańsze urządzenie można kupić za cenę poniżej 1000 złotych. Często cena jest głównym kryterium wyboru urządzenia, ale klienci coraz częściej zwracają uwagę na design chłodziarko-zamrażarki, zużycie prądu, wielkość i pojemność, czy dodatkowe funkcje – informuje Wioletta Batóg, rzecznik prasowa Media Saturn Holding Polska.

Czym się kierować przy wyborze lodówki

  • Wyglądem – do wyboru mamy lodówki pod zabudowę (ogranicza nas ich wysokość) albo wolnostojące (do wyboru do koloru – nawet stylizowane na retro, białe, stalowe, czarne, kolorowe, z obudową ze stali lub malowaną). Ważne jest też to, w którą stronę otwierają się drzwi – w wielu modelach istnieje możliwość zmiany kierunku otwierania lodówki (choć czasami opcja jest za dopłatą) . Istotna jest także pojemność lodówki – na jedną osobę powinno przypadać 130 litrów. Dla każdej kolejnej należy dodać 30 litrów pojemności.
  • Wnętrzem – półki powinny być wykonane z hartowanego, odpornego na pęknięcia i zarysowania,szkła lub z tworzywa sztucznego. Wadą półek drucianych jest to, że jeśli coś się na niej rozleje, to zabrudzi całą lodówkę. Półki powinny mieć regulowaną wysokość. Warto też sprawdzić, czy producent dołącza dodatkowe wyposażenie, np. pojemniki na kostki lodu, na jajka, masło, ser czy dzielone pojemniki na warzywa. Niektórzy producenci oferują także dodatkowy pojemnik próżniowy, w którym produkty znacznie dłużej utrzymają świeżość. Szuflady w zamrażalniku powinny być przezroczyste i wysuwane. Niektórzy producenci stosują jedynie podział zamrażalnika na komory z otwieranymi drzwiczkami i jedną szufladą. To mniej praktyczne. 
  • Rozwiązaniami technicznymi – liczbą agregatów i termostatów:
    – chłodziarka i zamrażalnik pracują w tym samym czasie, a termostat służy do regulacji temperatury w całym urządzeniu, 
    – istnieje możliwość niezależnego regulowania temperatury i w zamrażalniku i w chłodziarce,
    – praca chłodziarki i zamrażalnika odbywa się całkowicie niezależnie, a ponadto istnieje możliwość oddzielnego regulowania temperatury w obydwu miejscach. **
  • Pojemnością

Najmniejsze są lodówki podblatowe (wysokość – od 80 cm, szerokość – od 45 cm, głębokość – od 45 cm) z jednymi drzwiami i małym zamrażalnikiem, najczęściej z jedną półką. Sprawdzają się w gospodarstwach jednoosobowych, u osób, które nie przepadają za gotowaniem, w małych kuchniach, gdzie liczy się każdy centymetr kwadratowy powierzchni. 
Chłodziarko-zamrażarki (najpopularniejsze) mają osobną komorę chłodzącą i osobny zamrażalnik, jedno- lub dwudrzwiowe. W modelach dwudrzwiowych zamrażalniki mogą być na górze albo na dole. Wybór jego lokalizacji zależy od tego, jak często korzystamy z zamrażalnika. Wygodniejsza wydaje się lokalizacja na dole. Dolne zamrażarki są też zwykle bardziej pojemne niż górne.  – Side by side – chłodziarko-zamrażalnik z parą drzwi otwieranych jak w szafie, mają ok. 2 metrów wysokości i metra szerokości, a pojemności od 400 do 600 litrów (dla porównania przy jednodrzwiowych lodówkach pojemność wynosi ok. 200 do ponad 300 litrów). W jednej części znajduje się zamrażalnik, a w drugiej chłodziarka.Zamrażalki utrzymują niższą temperaturę, dzięki czemu można w nich dłużej przechowywać żywność. Cieszą się obecnie dużą popularnością.

Dowiedz się: Jak chronić sprzęt elektryczny przed wyładowaniami atmosferycznymi

  • Zużyciem energii, głośnością

Na każdym egzemplarzu opisane jest, ile energii zużywa w ciągu roku taka lodówka. Najbardziej energooszczędne są te w klasie A+++, jednak nie jest ich zbyt wiele, a różnice między klasami A+, A++ i tą najwyższą nie są duże. Również zamrażarki mają swoje klasy, które prezentowane są przy pomocy gwiazdek. Maksymalnie może być ich cztery – im jest ich więcej, tym niższa temperatura i dłuższy czas przechowywania produktów.

Ważna jest również głośność lodówki, szczególnie jest nasza kuchnia jest połączona z salonem. Poziom głośności powinien oscylować w okolicy 38 dB.

  • Dodatkowymi funkcjami

Automatyczne rozmrażanie chłodziarki – sprawia, że szron nie osadza się w niej i nie trzeba jej rozmrażać zbyt często. Jeszcze bardziej efektywny jest system no Frost – lodówki nie trzeba rozmrażać dzięki ciągłemu obiegowi powietrza. Występuje on jednak w modelach o wysokości przekraczającej 1,80 cm. Zdaniem ekspertów w takich lodówkach żywność jednak szybciej wysycha, należy ją więc przechowywać w pojemnikach.

Funkcja szybkiego chłodzenia i zamrażania – przydatna wtedy, gdy wewnątrz lodówki znajduje się dużo świeżych produktów

Elektroniczne sterowanie jest wygodniejsze od tradycyjnego – dzięki wyświetlaczowi znajdującemu się najczęściej na zewnątrz lodówki możliwe jest dokładniejsze ustawienie temperatury, a także odczytanie parametrów sprzętu i innych informacji.

Alarm niedomkniętych drzwi – urządzenie wydaje dźwięk, gdy drzwi nie są zamknięte.

Powłoka antybakteryjna – uwalniając jony srebra pozytywnie wpływa na higienę wewnątrz lodówki i okres przydatności produktów do spożycia.

Zobacz:Czy zmywarka w domu to praktyczny sprzęt czy gadżet?

Funkcja wakacje umożliwia przełączenie lodówki na czas dłuższego wyjazdu na system niższego poboru energii elektrycznej pozwalający na utrzymanie stałej niskiej temperatury na poziomie ok. 12 stopni, aby nie dopuścić do powstawania nieprzyjemnego zapachu wewnątrz lodówki. 

Komora zero to oddzielna komora, w której temperatura jest niższa niż w pozostałych częściach chłodziarki i wynosi od 0°C do 2°C lub 3°C. Umożliwia to dłuższe przechowywanie produktów, które mają krótką datę przydatności do spożycia, na przykład wędliny, mięso lub ryby bez konieczności zamrażania.

Kostkarka do robienia lodu – urządzenie do produkowania kostek lodu prosto z lodówki. Najwygodniejszym rozwiązaniem wydają się modele, które mają zamontowane podajniki kostek we wgłębieniu na zewnętrznej stronie drzwi lodówki. Zwykle konieczne jest przy takim udogodnieniu podłączenie lodówki do bieżącej wody, choć na rynku pojawiły się już modele wyposażone w zbiorniki na wodę, z której wytwarzany jest lód, a które trzeba systematycznie uzupełniać. W innych modelach kostkarki są umieszczone w zamrażalniku.Kostkarkę w lodówce możemy znaleźć w połączeniu z dyspenserem wody (chłodna, przefiltrowana woda prosto z lodówki). Lodówka z kostkarką jest bardziej zaawansowana technicznie, dlatego warto postawić na sprawdzony model polecany użytkowników, aby uniknąć np. cieknącej wody z kostkarki. 

Drzwi w drzwiach – mniejsze drzwiczki w drzwiach lodówek typu side by side umożliwiające wyjmowanie pojedynczych produktów bez konieczności otwierania całego skrzydła drzwi. Umożliwiają one szybki dostęp do ulubionych produktów. 

Rozwiązania stosowane przez producentów. Przegląd chłodziarko-zamrażarek

  • Marka Beko stosuje w swoich niektórych modelach system Active Dual Cooling (mają dwa niezależne parowniki i wentylatory, żeby zróżnicować temperaturę oraz poziom wilgotności w chłodziarce i zamrażarce). Lodówki tej marki wyposażone są także w system No Frost, aktywny jonizator i filtr zapachowy, które eliminują nieprzyjemne zapachy i związane z ich powstawaniem bakterie. Modele Beko bywają też wyposażone w  komorę zero czy pojemnik na kostki lodu Twist and Serve i funkcję szybkiego mrożenia.

  • Lodówki Bosch pobierają mniej prądu dzięki klasie energetycznej A++ (i wyższej) oraz tzw. Green Technology. Szuflada nazywana ChillerBox zapewnia dwa razy dłuższe przechowywanie nawet najbardziej wrażliwych produktów, ponieważ panuje w niej temperatura niższa o 2–3 stopnie Celsjusza w porównaniu z wnętrzem lodówki. Podobną funkcję spełnia szuflada CrisperBox, która dodatkowo umożliwia wygodne rozmieszczenie produktów dzięki systemowi podziału DividerBox. Z kolei system Multi AirFlow  troszczy się o równomierne rozprowadzanie powietrza w chłodziarce i zamrażarce przy jednoczesnym minimalizowaniu chwilowych zmian temperatury mogących powstać w związku z otwieraniem drzwi 

  • Electrolux w niektórych modelach lodówek stosuje drzwi wykonane ze stali nierdzewnej i pokryte specjalną powłoką, na której nie widać odcisków palców. Równomierne rozprowadzanie chłodnego powietrza wewnątrz zapewnia system FreeStore, dzięki czemu przechowywana żywność zachowa świeżość bez względu na to, w którym miejscu chłodziarki ją położymy. W zamrażalkach pomocne są przeźroczyste i większe szuflady SpacePlus. Lodówki tej firmy dzięki technologiom TwinTech FrostFree i FreeStore pozwalają na zapewnienie niezależnego obiegu powietrza w chłodziarce i zamrażarce.
  • Samsung w lodówkach typu side by side stosuje tzw. showcase, czyli drzwiczki w drzwiach. Optymalną temperaturę w środku lodówki zapewniają też metalowe osłony, która zatrzymują chłód z powietrza, a dzięki dobrej przewodności ciepła błyskawicznie przywraca właściwą temperaturę po zamknięciu drzwi. Niektóre modele są wyposażone w kostarki i dozowniki chłodnej przefiltrowanej wody. Zamontowanie systemów All-around Cooling, Multi-Flow i Twin Cooling Plus  ma służyć utrzymywaniu równomiernej temperatury w całej komorze chłodzącej.

Radzimy: Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki 
– Na cenę urządzenia w sklepach wpływ ma kurs dolara i euro, który powoduje wzrost cen o kilka procent – wyjaśnia Wioletta Batóg, rzecznik prasowy Media Saturn Holding Polska. – W niektórych sklepach jest to już odczuwalne dla klientów od kilku tygodni, w innych – które zaopatrzyły się wcześniej w większą liczbę urządzeń i mają ich zapas – z pewnością podrożeją w najbliższych dniach. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom