Tarta to kruchy, drożdżowy albo francuski spód i nadzienie słodkie lub na słono. Teraz w zasięgu ręki są świeże owoce, więc śmiało można przygotować tartę z truskawkami, borówkami czy jagodami. Prezentujemy kilka przepisów. To przepisy na tarty tzw. wakacyjne, bo z dodatkiem owoców, które są dostępne w miesiącach letnich. Są to tarty w wersji mini, przypominające babeczki. Przepisy pochodzą od Dan Cake.
Minitarty z kremem mascarpone i truskawkami
Potrzebujemy truskawki, 500 g serka mascarpone, 3 żółtka, 2 łyżki cukru, laskę wanilii, łyżkę śmietany 18-procentowej, truskawki, posypkę czekoladową, opakowanie tartaletek i ewentualnie listki mięty.
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy do nich serek mascarpone i miksujemy. Po tym dodajemy zawartość laski wanilii oraz śmietanę, nie przestając miksować. Gdy masa jest już jednolita, wypełniamy tartaletki kremem, a na wierzchu układamy pokrojone truskawki. Tartaletki wstawiamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej - na całą noc. Rano posypujemy czekoladą i ewentualnie dodajemy po listku mięty.
Minitarty z kremem cytrynowym i borówkami
Musisz mieć 4 cytryny, 1,5 szklanki cukru, 100 g masła, 4 jajka, opakowanie borówek (250 g), szczyptę soli i opakowanie tartaletek.
Na tarce z drobnymi oczkami ścieramy skórkę z cytryn tak, aby nie zetrzeć białej skórki pod nią, bo jest gorzka. Wyciskamy pół szklanki soku z cytryny. Startą skórkę miksujemy z cukrem, aż powstanie gładka masa. Osobno ubijamy masło i dodajemy skórkę cytrynową, też zcukrem. Ciągle ubijając, dodajemy po jednym jajku i szczyptę soli. Miksujemy przez 5-6 minut. Otrzymaną masę przelewamy do rondelka z grubym dnem. Podgrzewamy na małym ogniu przez 10minut, aż krem stanie się gęsty. Odstawiamy go do ostygnięcia, a potem wkładamy do lodówki na 2 godziny, żeby stężał. Potem wykładamy go na kruche spody i posypujemy borówkami.
A to ciekawe: Uprawa borówki i jej pielęgnacja
Minitarty z kremem śmietankowym i jagodami
Trzeba przygotować świeże jagody, pół litra mleka, 4 żółtka, łyżkę mąki pszennej, 100 g cukru, laskę wanilii, opakowanie tartaletek.
Gotujemy mleko z dodatkiem laski wanilii. W tym samym czasie miksujemy żółtka z cukrem, dodając łyżkę mąki i mieszamy, aż uzyskamy gładką masę. Podgrzane mleko zdejmujemy z palnika i wyjmujemy z niego laskę wanilii. Przelewamy mleko do masy przygotowanej z żółtek i cukru. Całość szybko mieszamy i podgrzewamy (ale nie gotujemy), aż krem zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Wykładamy masę na gotowe tartaletki i wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Gdy je wyjmiemy, posypujemy jagodami.
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?