Minitarta z owocami - ciasto wakacjami pachnące (PRZEPISY)

Katarzyna Piojda
Minitarta truskawkowaZamiast tradycyjnej tarty owocowej, minibabeczki też znajdą zwolenników, zwłaszcza wśród dzieci.
Minitarta truskawkowaZamiast tradycyjnej tarty owocowej, minibabeczki też znajdą zwolenników, zwłaszcza wśród dzieci. Fotolia (nadesłane przez Dan Cake)
Tarta to jeden z najczęstszych wypieków, który przygotowujemy na początku lata. Sezon na tarty właśnie został rozpoczęty. Podajemy przepisy na tartę w wersji mini.

Tarta to kruchy, drożdżowy albo francuski spód i nadzienie słodkie lub na słono. Teraz w zasięgu ręki są świeże owoce, więc śmiało można przygotować tartę z truskawkami, borówkami czy jagodami. Prezentujemy kilka przepisów. To przepisy na tarty tzw. wakacyjne, bo z dodatkiem owoców, które są dostępne w miesiącach letnich. Są to tarty w wersji mini, przypominające babeczki. Przepisy pochodzą od Dan Cake.

Minitarty z kremem mascarpone i truskawkami

Potrzebujemy truskawki, 500 g serka mascarpone, 3 żółtka, 2 łyżki cukru, laskę wanilii, łyżkę śmietany 18-procentowej, truskawki, posypkę czekoladową, opakowanie tartaletek i ewentualnie listki mięty.

Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy do nich serek mascarpone i miksujemy. Po tym dodajemy zawartość laski wanilii oraz śmietanę, nie przestając miksować. Gdy masa jest już jednolita, wypełniamy tartaletki kremem, a na wierzchu układamy pokrojone truskawki. Tartaletki wstawiamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej - na całą noc. Rano posypujemy czekoladą i ewentualnie dodajemy po listku mięty.

Minitarty z kremem cytrynowym i borówkami

Musisz mieć 4 cytryny, 1,5 szklanki cukru, 100 g masła, 4 jajka, opakowanie borówek (250 g), szczyptę soli i opakowanie tartaletek.

Na tarce z drobnymi oczkami ścieramy skórkę z cytryn tak, aby nie zetrzeć białej skórki pod nią, bo jest gorzka. Wyciskamy pół szklanki soku z cytryny. Startą skórkę miksujemy z cukrem, aż powstanie gładka masa. Osobno ubijamy masło i dodajemy skórkę cytrynową, też zcukrem. Ciągle ubijając, dodajemy po jednym jajku i szczyptę soli. Miksujemy przez 5-6 minut. Otrzymaną masę przelewamy do rondelka z grubym dnem. Podgrzewamy na małym ogniu przez 10minut, aż krem stanie się gęsty. Odstawiamy go do ostygnięcia, a potem wkładamy do lodówki na 2 godziny, żeby stężał. Potem wykładamy go na kruche spody i posypujemy borówkami.

A to ciekawe: Uprawa borówki i jej pielęgnacja 

Minitarty z kremem śmietankowym i jagodami

Trzeba przygotować świeże jagody, pół litra mleka, 4 żółtka, łyżkę mąki pszennej, 100 g cukru, laskę wanilii, opakowanie tartaletek.

Gotujemy mleko z dodatkiem laski wanilii. W tym samym czasie miksujemy żółtka z cukrem, dodając łyżkę mąki i mieszamy, aż uzyskamy gładką masę. Podgrzane mleko zdejmujemy z palnika i wyjmujemy z niego laskę wanilii. Przelewamy mleko do masy przygotowanej z żółtek i cukru. Całość szybko mieszamy i podgrzewamy (ale nie gotujemy), aż krem zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Wykładamy masę na gotowe tartaletki i wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Gdy je wyjmiemy, posypujemy jagodami. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Koniec hotelu Marriott w Warszawie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom