Jak suszyć orzechy włoskie w piekarniku? Testuj najlepsze domowe triki. Zobacz, jak sprytnie usunąć wilgoć ze świeżych orzechów

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Wideo
od 16 lat
Sezon na pyszne orzechy włoskie trwa w najlepsze. Wielu szczęściarzy, którzy mają je w ogrodzie może zaświadczyć, że w tym roku smakują wyśmienicie. W wielu rejonach Polski gałęzie drzew aż uginają się pod ciężarem orzechów włoskich. Sprawdź, jak pozbyć się wilgoci z owoców orzecha. Poznaj, domowe triki na wysuszenie orzechów włoskich w piekarniku i nie tylko.

Spis treści

Kiedy zbierać orzechy włoskie? Na co warto zwrócić uwagę?

Sezon na orzechy włoskie trwa w najlepsze, a okres między wrześniem a październikiem to najlepszy moment na ich zbiory. Idealne do zebrania są mocno dojrzałe owoce, które same spadły z drzew, a ich mięsista otoczka zaczyna pękać.

Najlepsze triki na suszenie orzechów włoskich domowym sposobem
Pamiętajmy, żeby przed umieszczeniem orzechów włoskich w worku, pojemniku czy koszu sprawdzić, czy ich zewnętrzna skorupka jest sucha. Wouter Supardi Salari/Unsplash.com

Najlepsze do zbioru są orzechy włoskie, których nasiono wraz ze skorupką bez problemu można oddzielić od mocno zielonej łupiny, a wręcz sama od niej odchodzi.

Zanim zaplanujemy wyprawę do ogrodu czy na działkę, przygotujmy akcesoria, które będą nam niezbędne. Zastanówmy się, w co będzie nam najwygodniej zbierać orzechy włoskie. Dobrym wyborem jest m.in. pleciony kosz z rączką, przewiewny worek lub drewniana skrzynka. Wiele osób zbiera orzechy do toreb zakupowych z tworzywa sztucznego, ale to nie jest dobry pomysł.

Zobacz, jak przygotować orzechy włoskie do przechowywania. O tym musisz pamiętać!

Świeżo orzechy włoskie powinniśmy dokładnie wyczyścić już w czasie ich zbierania. Nie ma sensu wkładać do kosza owoców mocno zabrudzonych ziemią i oblepionych trawą oraz suchymi liśćmi. Już po przyniesieniu orzechów do domu w pierwszej kolejności powinniśmy obrać je z zielonej skórki i sprawdzić, czy ich skorupka nie jest wilgotna. Jeśli o tym zapomnimy, owoce może zaatakować pleśń.

Sprawdź, jak sprytnie wysuszyć orzechy włoskie w piekarniku. Kilka domowych trików, które warto znać

Jak się zabrać za suszenie orzechów włoskich? Najważniejsze, żeby robić to bardzo ostrożnie i unikać wysokich temperatur, bo bakalie stracą cenne właściwości zdrowotne i wyśmienity smak.

Domowe sposoby na suszenie orzechów włoskich:

  • piekarnik – orzechy włoskie możemy też podsuszyć w piekarniku. Wystarczy równomiernie je rozłożyć na blaszce i umieścić w urządzeniu nagrzanym do temperatury 50 stopni Celsjusza w trybie termoobiegu, z lekko uchylonymi drzwiczkami. Już po ok. 10 minutach wyjmijmy orzechy z piekarnika i gotowe;
  • grzejnik – wystarczy umieścić orzechy w przewiewnej torbie lub worku z naturalnej tkaniny. Następnie umieszczamy je na półce, blacie czy parapecie w dobrze wentylowanym, suchym i ciepłym pomieszczeniu tuż obok włączonego kaloryfera. Jeśli w pomieszczeniu nim nie dysponujemy, do podniesienia temperatury możemy wykorzystać mobilny grzejnik elektryczny;
  • słońce – najlepiej ułożyć orzechy w szerokim koszu, na dużej tacy lub gazecie w miejscu, w którym będą mogły się wysuszyć w promieniach słonecznych. Ta metoda sprawdzi się, gdy jesienna aura nam dopisuje;;
  • suszarka elektryczna – temperaturę w urządzeniu ustawmy na ok. 25-30 stopni Celsjusza i umieśćmy w niej warstwę orzechów włoskich. Pamiętajmy, żeby co jakiś czas obracać owoce w suszarce. Już po kilku godzinach powinniśmy bezpowrotnie pozbyć się wilgoci.

To też może Cię zainteresować: Najmodniejsze jesienne dekoracje z wrzosów

Polecjaka Google News - RegioDom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom