Prawidłowe przechowywanie jedzenia w lodówce jest niezmiernie ważne dla zdrowia. Codzienne posiłki powinny być przygotowywane ze świeżych składników, które zawierają witaminy i minerały, a pozbawione są szkodliwych substancji. Odpowiednio poukładane jedzenie w lodówce dłużej zachowuje świeżość i wartości odżywcze, a także zdatność do zjedzenia. Zróbmy więc porządek w lodówce!
Spis treści
Zacznij od przeglądu lodówki
Najpierw opróżnijmy urządzenie ze wszystkiego i przejrzyjmy zawartość lodówki. Pozbądźmy się jedzenia przeterminowanego i niewyglądającego świeżo. W kolejnym kroku posortujmy jedzenie wg rodzajów. Wyjmijmy wszystkie półki i dokładnie je umyjmy. Wyczyśćmy również wnętrze lodówki. Otwarte wędliny i sery umieśćmy w pojemnikach, żeby nie wysychały. Następnie postarajmy się rozmieścić jedzenie w lodówce wg poniższych zasad.
Zobacz, jak prawidłowo rozmieszczać jedzenie w lodówce
Produkty spożywcze powinny być przechowywane w odpowiedni sposób, żeby zachowały wszystkie właściwości odżywcze i długo pozostały świeże.
Optymalna temperatura przechowywania jedzenia:
- suche jedzenie: 10-15℃,
- owoce i warzywa: 3-7℃,
- nabiał: 2-4℃,
- mięso: 0-2℃,
- ryby, owoce morza: -1/1℃.
Dlatego jedzenie powinno się układać w lodówce wg asortymentu, pamiętając, że na poszczególnych półkach panuje trochę inna temperatura.
Zasady układanie produktów spożywczych na półkach w lodówce:
- górna półka (temp. ok. 8℃) – nabiał (jogurty, kefiry, śmietany, mleko, sery, jajka), dżemy, konfitury, ciasta;
- środkowa półka (temp. ok. 4-5℃) – wędliny, dania gotowe, sałatki, garnki z obiadem;
- dolna półka (temp. ok. 2℃) – surowe mięso, świeże ryby i owoce morza;
- szuflady (temp. ok. 7-10℃) – owoce i warzywa (przechowuj w osobnych szufladach);
- półki drzwiowe (temp. ok. 10℃) – soki, napoje, oleje roślinne, przetwory domowe, masło, sosy, musztardę, ketchup, chrzan.
Żeby wolnostojąca lodówka działała prawidłowo, powinien być zachowany odstęp ok. 5 cm od ściany i zabudowy kuchennej. Pozwoli to na odpowiednią cyrkulację powietrza. Unikajmy też ustawiania sprzętu bezpośrednio przy grzejniku i innych źródłach ciepła, które mogą zakłócić jego pracę i generować większe zużycie prądu. Nie powinno się też umieszczać lodówki bezpośrednio przy piekarniku.
Pamiętaj o kilku zasadach przechowywania jedzenie w lodówce
- Nie przeładowuj półek i pozostaw odstęp pomiędzy poszczególnymi produktami.
- Nie umieszczaj w lodówce ciepłego jedzenia.
- Do przechowywania żywności wykorzystuj akcesoria przeznaczone do kontaktu z żywnością: specjalne pojemniki z pokrywą z tworzywa, porcelany, szkła; woreczki strunowe, pojemniki próżniowe i silikonowe; folie aluminiową, spożywczą oraz papier śniadaniowy.
- Nie trzymaj w lodówce: bananów, cebuli, czosnku i ziemniaków.
- Surowe mięso i ryby umieść w szczelnie zamykanych pojemnikach, żeby nie kapały i nie stykały się z pozostałym jedzeniem.
- Jedzenie z krótkim terminem ważności przechowuj z przodu lodówki w widocznym miejscu, żeby się nie przeterminowało.
- Jedzenie w otwartych puszkach, przed włożeniem do lodówki umieść w plastikowym pojemniku.
- Nie przechowuj luzem na półach produktów o intensywnym zapachu.
Raz w tygodniu przejrzyjmy zawartość lodówki i usuńmy produkty niezdatne do jedzenia. Co 2-3 tygodnie powinniśmy odłączyć lodówkę od prądu, opróżnić ją i dokładnie umyć. Jeśli nasza lodówka jest wolnostojąca, to co 2-3 miesiące odsuńmy ją od ścian i usuńmy zalegający kurz.
Stoły na miarę Twojej rodziny
