Spis treści
Suszone grzyby pokryły się pleśnią? Zmień sposób przechowywania
Najczęstszą przyczyną, że suszone grzyby pokrywają się szarym nalotem, jest niewłaściwe ich przechowywanie. Wiele osób popełnia kluczowy błąd i umieszcza je w pojemnikach czy workach, które się do tego nie nadają.
Grzyby łatwo chłoną wilgoć, dlatego musimy zadać o to, żeby umieścić je w hermetycznym pojemniku, a co za tym odizolować je od wilgotnego otoczenia i moli spożywczych. Unikajmy najtańszych naczyń kiepskiej jakości, które szybko mogą się rozszczelniać i nie być przeznaczone do kontaktu z żywnością.
Najlepiej sprawdzą się w tej roli m.in.:
- pojemniki ze szkła;
- ceramiczne naczynia;
- szklane słoje;
- plastikowe pudełka;
- metalowe puszki;
- naczynia z emaliowaną powierzchnią.
Pojemniki do przechowywania suszonych grzybów muszą być wyposażone w solidne zamknięcie, które łatwo się otwierają bez siłowania się. Zanim umieścimy w nich nasz susz, upewnijmy się, że nie są w środku wilgotne po myciu.
Unikajmy przechowywania suszonych grzybów na otwartych półkach, bo idealnym miejsce powinno być ciemne i suche, bez dostępu słonecznego światła. Nie trzymajmy zimowych zapasów borowików, podgrzybków czy koźlarzy w kuchni, zwłaszcza gdy dużo gotujemy i pieczemy. Idealnym schowkiem na pojemniki z suszonymi grzybami będzie zamykana półka w spiżarni, kredens lub komoda w salonie, zwłaszcza jeśli są one ulokowane w transparentnych naczyniach.
Szary nalot na suszonych grzybach? Znamy przyczynę
Wiele osób przed suszeniem grzybów wkłada każdy z nich pod kran, żeby pozbyć się z ich powierzchni zanieczyszczeń. To wielki błąd! Nie wolno myć grzybów przed suszeniem, bo bardzo chłoną wilgoć, której potem trudno się w 100 proc. pozbyć. Wystarczy je dokładnie oczyścić wilgotną szmatką i pędzelkiem.
Równie istotne jest dokładne sprawdzenie, czy grzyby przyniesione przez nas z lasu nie są robaczywe i uszkodzone. Jeśli nie chcemy, żeby przed Wigilią spotkała nas niemiła niespodzianka, w postaci pleśni na grzybach wyjętych ze szczelnego pojemnika to sprawdźmy, czy grzyby przeznaczone do suszenia są zdrowe. Zanim umieścimy nasz aromatyczny susz w naczyniach do przechowywania, upewnijmy się, czy grzyby są dostatecznie suche. Dobrze wysuszone grzyby powinny być elastyczne, nieco twarde i dopiero pod naciskiem możemy złamać je w palcach. Te niedosuszone nie pozwalają się złamać.
Kupuj artykuły do sprzątania taniej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?