Sposoby na przechowywanie żywności. Nie marnuj jedzenia

Katarzyna Piojda, Planet PR; Dane pochodzą ze stron: pah.org.pl, pck.pl, bankizywnosci.pl
Przechowywanie żywnościW lodówce istotne jest rozmieszczenie artykułów na półkach. To dlatego, że temperatura we wnętrzu lodówki różni się w zależności od miejsca. Najzimniejsza jest dolna półka, znajdująca się nad pojemnikami na warzywa.
Przechowywanie żywnościW lodówce istotne jest rozmieszczenie artykułów na półkach. To dlatego, że temperatura we wnętrzu lodówki różni się w zależności od miejsca. Najzimniejsza jest dolna półka, znajdująca się nad pojemnikami na warzywa. Candy
Udostępnij:
Polacy wyrzucają co roku 9 milionów ton jedzenia. Co zrobić, żeby tyle żywności się nie marnowało? Przechowywać jedzenie w odpowiednich warunkach. Odpowiednich, czyli jakich?

Statystyki są przerażające. Na świecie co 6 sekund umiera z głodu dziecko. W Polsce co czwarty małolat jest niedożywiony, a co ósmy żyje w ubóstwie. Tymczasem, często nieświadomie, marnujemy jedzenie. Można jednak zadbać o odpowiednie zarządzanie domową spiżarnią, żeby żywności nie wyrzucać.

Sporządzenie listy zakupów to podstawa

Na początku listy zakupów powinny być wzięte pod uwagę posiłki na najbliższe dni. Wtedy będziemy wiedzieli, jakich produktów naprawdę nam brakuje. Artykuły w promocyjnej cenie nie zawsze są nam przydatne. A kupować je tylko dlatego, że są tanie, nie ma sensu. Tym bardziej, że potem mogą się po prostu zepsuć. Z rozsądkiem dobierajmy także ilość jedzenia do potrzeb domowników.

Nigdy nie wyjdzie z mody: Lodówka w kolorze klasycznej czerni 

– Szczególną uwagę zwracajmy na klasę produktów oraz datę przydatności do spożycia – radzi Aleksader Szałajko z ZT Bielmar. – Coraz więcej artykułów spożywczych, dzięki nowoczesnym procesom produkcji i stałej kontroli jakości, zachowuje świeżość nawet przez kilka tygodni bez zastosowania konserwantów. Wówczas szansa na całkowite zużycie produktu jest bardzo duża. Także wtedy, gdy znajduje się on w dużym, ekonomicznym opakowaniu.

Żywność zachowa walory odżywcze i smakowe, jeśli będzie odpowiednio przechowywana. Niska temperatura spowalnia psucie się produktów. Bez lodówki się nie obejdzie. Tyle, że nie można jej przeładowywać zbyt dużą ilością jedzenia. Odstępy między produktami zapewniają właściwy obieg powietrza. Wtedy jedzenie dłużej będzie świeże.

Uważaj, na której półce kładziesz produkty

Liczy się również rozmieszczenie artykułów na półkach. – To dlatego, że temperatura we wnętrzu lodówki różni się w zależności od miejsca – wyjaśnia Daniel Czok z Candy Hoover Polska. – Szuflady na samym dole są przeznaczone do przechowywania warzyw i owoców. Półka znajdująca się bezpośrednio nad nimi jest najzimniejszym miejscem w lodówce. Tam należy umieścić świeże mięso czy ryby. Na środkowej i górnej kładziemy produkty mleczne oraz wędliny. W pojemnikach i półkach znajdujących się na wewnętrznej stronie drzwi przechowujemy produkty, które wymagają jedynie lekkiego schłodzenia.

Dopiero co przyniesione ze sklepu produkty kładźmy za tymi, które wcześniej kupiliśmy. Chodzi o to, żeby te, które nabyliśmy wcześniej, spożyć szybciej. Należy regularnie przeglądać asortyment lodówki. Nie wyrzucajmy resztek produktów. Można użyć je do przyrządzenia nowych posiłków. Wiele artykułów, m.in. mięso, owoce, ryby, a nawet chleb, można zamrażać.

Jeśli twoja lodówka nie pokazuje temperatury chłodzenia, możesz zakupić w tym celu specjalny termometr. Przechowywanie wówczas stanie się łatwiejsze. 

A może zdecydujesz się na: Lodówkę, która sama wymyśla menu na obiad 

Marnowanie żywności wywołuje negatywne efekty, w tym ekologiczne. Przeciętnemu konsumentowi najszybciej dadzą się we znaki jego skutki ekonomiczne. Te efekty łatwo przewidzieć, obliczając, o ile domowy budżet jest co miesiąc uszczuplony, gdy wydamy pieniądze na jedzenie, które i tak wyląduje w koszu.

Warto wiedzieć: Jak przechowywać owoce w domu, by cieszyć się ich smakiem 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

KE akceptuje Krajowy Plan Odbudowy - wizyta Ursuli von der Leyen

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej RegioDom
Dodaj ogłoszenie