Spis treści
Sprytne otwieranie słoika bez wysiłku – wykorzystaj niezawodny wrzątek
Jeśli chcemy dostać się do wnętrza słoika z marynatami bez mocowania się z mocno zakręconą pokrywką, warto wykorzystać sprytny trik stosowany przez nasze babcie.
Otwieranie słoika babcinym sposobem – krok po kroku:
- Najpierw przygotujmy nieduży garnek o szerokim dnie.
- Następnie wlejmy do niego wodę do poziomu ok. 6-8 cm wysokości.
- Naczynie umieśćmy na płycie grzewczej i włączmy palnik.
- Gdy woda zacznie wrzeć, wyłączmy pole grzewcze.
- W kolejnym kroku umieśćmy w garnku z wrzątkiem słoik z przetworami, który chcemy otworzyć, kładąc go do góry dnem.
- Po ok. 5 minutach wyjmijmy słoik z garnka i go wysuszmy.
- Teraz spróbujmy otworzyć naczynie i gotowe. Powinno się nam to udać to zrobić bez najmniejszego wysiłku.
Otwieracz do słoików: tani i wygodny sposób na mocno zamknięte pokrywki
Jeśli jesteśmy fanami marynat, kompotów czy kiszonek w słoikach, to warto zaopatrzyć się w akcesorium, które jest przeznaczone do otwieranie słoików. Tego rodzaju urządzenie jest tanie i posłuży nam przez lata. Najczęściej tego typu przyrząd kuchenny jest wyposażony w opcję regulacji, dzięki czemu łatwo dostosujemy jego wielkość do średnicy pokrywki, którą chcemy otworzyć.
A jak działa otwieracz do słoików? To proste. Wystarczy nałożyć akcesorium bezpośrednio na wieczko, zacisnąć dwuramienną rękojeść ścisnąć dwie i energicznie przekręcić. Słoik powinien się bez problemu otworzyć, a dużym plusem tego sposobu jest to, że otwieracz nie uszkodził nakrętki.
W sklepach znajdziemy też automatyczne otwieracze do słoików zasilane bateriami. Wystarczy nałożyć akcesorium na zakręconym słoiku i uruchomić przycisk start. Urządzenie automatycznie zaciśnie szczęki na zakrętce i bez problemu otworzy naczynie.
Klasyczne sposób otwieranie słoika za pomocą sztućca lub śrubokręta
W tej dobrze znanej wszystkim metodzie wykorzystajmy nóż o niewielkim ostrzu, lub wąską końcówkę rączki widelca czy łyżki. Świetnie się też sprawdzi w roli otwieracza płaski śrubokręt. Potrzebujemy też odrobinę cierpliwości, bo może nam to zająć chwilę. Końcówką ostrza noża, narzędzia lub rękojeści sztućca delikatnie wsuwamy pod rant nakrętki słoika z przetworami i próbujemy go podważyć. Kiedy usłyszymy charakterystyczny dźwięk dostającego się do środka powietrza, to będzie znak, że możemy bez problemu odkręcić słoik.
Niestety ta powszechnie stosowana metoda ma jedną wadę, bo podczas otwierania często deformuje się pokrywka słoika i naczynie nie nadaje się do ponownego użycia.
Miej zawsze przy sobie butelkę wody
