By uniknąć żołądkowych problemów strączki przed wykorzystaniem w kuchni należy namoczyć przez 12-24 godziny. Tu szkoły są dwie – jedna wodę z namaczania wykorzystuje jaki składnik np. zupy, inna zaleca jej odlanie i zastąpienie nową. Jak się wydaje, dla osób które mają problemy z trawieniem strączków druga opcja wydaje się właściwsza. Istotne jest również odpowiednio długie ich gotowanie. Ci, którzy mają problem ze wzdęciami po spożyciu warzyw strączkowych powinni stosować w kuchni imbir, tymianek, cząber, koper włoski czy kminek. Wszystkie te przyprawy, oprócz tego że nadają ciekawy smak potrawom, przeciwdziałają problem żołądkowym.
Przeczytaj, jakie warzywa strączkowe warto włączyć do diety?
Groch i fasola – zdrowa tradycja
Groch i fasola to dwie najpopularniejsze w naszym kraju rośliny strączkowe, które znajdują szerokie zastosowanie w kuchni – jako dodatek i składnik potraw jak oraz jako danie główne. Nadają się do sosów, sałatek czy past warzywnych. Fasola występuje w kilkunastu odmianach różniących się wielkością i kolorem. Łączy je jednak jedno – wysokie wartości odżywcze. Nie tylko jest bogatym źródłem wartościowego białka, ale również witamin z grupy B, witaminy A, C, D E i K oraz mikro- i makroelementów. Ziarno fasoli jest ciężkostrawne i może powodować wzdęcia. Bez żadnych obaw o takie skutki można jednak jeść gotowaną fasolkę szparagową.