Cebula, chociaż zapachem i smakiem odpycha wiele osób, jest często używana jako składnik sałatek, surówek czy pieczeni. Wtedy jednak stanowi tylko dodatek do potraw. Tymczasem cebula, odpowiednio przygotowana, może być jednym z głównych składników posiłku.
Zupa cebulowa
- 6 cebul
- 1 litr bulionu
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 6 kromek bagietki (lub 3 małe przekrojone na pół bułeczki)
- kawałek żółtego sera
- kieliszek wódki
Obraną cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na maśle i dodaj bulion. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do bulionu. Posól i popieprz. Gotuj, aż cebula zmięknie. Kromki (albo bułki) podgrzej w piekarniku lub tosterze. Dolej wódkę do zupy. Po wlaniu zupy na talerz, na środku każdego połóż kromkę. Dla dekoracji posyp startym żółtym serem.
Poznaj również: Kuchnia Pięciu Przemian dla zdrowia
Cebularze
- 4 cebule
- 2,5 szklanki mąki
- szklanka mleka
- łyżeczka drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki maku
- żółtko
- sól i pieprz
- 2 łyżki startego sera
Podgrzej mleko i rozetrzyj z nim drożdże. Dodaj łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstaw ciasto, aż wyrośnie. Do rozczynu dodaj resztę mąki, 2 łyżki oleju. Całość posól. Ugnieć ciasto na jednolitą masę. Oprósz mąką, przykryj misę z ciastem czysta ścierką, odstaw w ciepłe miejsce i odczekaj do wyrośnięcia. W tym czasie obierz cebulę i pokrój ją w dużą kostkę. Podsmaż delikatnie na oleju (aby nie była zbyt brązowa), dodając łyżeczkę cukru. Nadal podsmażając, dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz starty ser. Wyrośnięte ciasto podziel na równe porcje i uformuj z nich bułki. Na każdej bułce połóż trochę cebuli z serem, posyp makiem. Wyłóż bułki na blachę. Odczekaj, aż wyrosną. Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj je żółtkiem, aby ładniej wyglądały po upieczeniu. Piecz przez około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Placki cebulowe
- 2 cebule
- 4 jajka
- kawałek żółtego sera
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Zobacz wideo: Przepisy na dania z burakiem
Obraną cebulę pokrój w plasterki. Podsmaż, aż cebula się przeszkli. Przełóż do miski i przestudź. Zetrzyj ser na tarce. Dodaj go do przestudzonej cebuli. Dodaj jajka, dopraw całość solą i pieprzem. Podziel na równe porcje i smaż placuszki na oleju, jak naleśniki lub placki ziemniaczane.
Warto poczytać: Gatunki czosnku
Bomba mięsna z cebuli
- 4 cebule
- 20 dkg mięsa mielonego
- pół czerwonej papryki
- 6 pieczarek
- pół woreczka ugotowanego ryżu
- szklanka bulionu
- 2 łyżki oleju
- łyżka masła
- 2 ugotowane marchewki
- 1 ogórek konserwowy
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Obrane cebule gotuj przez 20 minut. Odkrój górę i dół, wydrąż środki. Miąższ posiekaj i podsmaż na oleju. Do miąższu dodaj mięso mielone, paprykę, pieczarki, posiekaną marchew, ogórka i natkę pietruszki. Całość przesmaż. Dodaj pół bulionu i znowu podsmaż. Dodaj ryż, posól, popieprz i wymieszaj całość. Otrzymanym farszem wypełnij środki cebuli. Polej ich powierzchnię delikatnie resztą bulionu. Posmaruj masłem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez pół godziny.
Konfitura z cebuli
- 4 cebule
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki miodu
- pół szklanki wina
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki majeranku
- sól i pieprz oraz słodka papryka w proszku do posypania
Obraną cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż cukier, dodaj cebulę i posól całość. Smaż, aż cebula puści trochę soku. Wlej wino, ocet, miód i dodaj pozostałe przyprawy. Smaż tylko tak długo, aż wszystko zmięknie, ale nie zdąży do końca odparować. Gorącą konfiturę przełóż do słoiczków i szczelnie zamknij. Odstaw do wystygnięcia. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu.
