Cebula w kuchni. Smaczne dania z cebulą w roli głównej

Sławomir Bobbe
Sławomir Bobbe
CebulaCebula pomaga sercu, chroni przed rakiem, łagodzi objawy przeziębienia, a do tego może smakować. Wystarczy odpowiednio ją przyrządzić.
CebulaCebula pomaga sercu, chroni przed rakiem, łagodzi objawy przeziębienia, a do tego może smakować. Wystarczy odpowiednio ją przyrządzić. Steve PB (Pixabay.com)
Cebula ma przykry zapach i doprowadza ludzi do łez, a jednak cebula potrafi być ważna w kuchni. Serwujemy przepisy na dania z cebulą.

Cebula, chociaż zapachem i smakiem odpycha wiele osób, jest często używana jako składnik sałatek, surówek czy pieczeni. Wtedy jednak stanowi tylko dodatek do potraw. Tymczasem cebula, odpowiednio przygotowana, może być jednym z głównych składników posiłku.

Zupa cebulowa

  • 6 cebul
  • 1 litr bulionu
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 6 kromek bagietki (lub 3 małe przekrojone na pół bułeczki)
  • kawałek żółtego sera
  • kieliszek wódki

Obraną cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na maśle i dodaj bulion. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do bulionu. Posól i popieprz. Gotuj, aż cebula zmięknie. Kromki (albo bułki) podgrzej w piekarniku lub tosterze. Dolej wódkę do zupy. Po wlaniu zupy na talerz, na środku każdego połóż kromkę. Dla dekoracji posyp startym żółtym serem.

Poznaj również: Kuchnia Pięciu Przemian dla zdrowia 

Cebularze

  • 4 cebule
  • 2,5 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • łyżeczka drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki maku
  • żółtko
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki startego sera

Podgrzej mleko i rozetrzyj z nim drożdże. Dodaj łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstaw ciasto, aż wyrośnie. Do rozczynu dodaj resztę mąki, 2 łyżki oleju. Całość posól. Ugnieć ciasto na jednolitą masę. Oprósz mąką, przykryj misę z ciastem czysta ścierką, odstaw w ciepłe miejsce i odczekaj do wyrośnięcia. W tym czasie obierz cebulę i pokrój ją w dużą kostkę. Podsmaż delikatnie na oleju (aby nie była zbyt brązowa), dodając łyżeczkę cukru. Nadal podsmażając, dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz starty ser. Wyrośnięte ciasto podziel na równe porcje i uformuj z nich bułki. Na każdej bułce połóż trochę cebuli z serem, posyp makiem. Wyłóż bułki na blachę. Odczekaj, aż wyrosną. Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj je żółtkiem, aby ładniej wyglądały po upieczeniu. Piecz przez około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Placki cebulowe

  • 2 cebule
  • 4 jajka
  • kawałek żółtego sera
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Zobacz wideoPrzepisy na dania z burakiem 

Obraną cebulę pokrój w plasterki. Podsmaż, aż cebula się przeszkli. Przełóż do miski i przestudź. Zetrzyj ser na tarce. Dodaj go do przestudzonej cebuli. Dodaj jajka, dopraw całość solą i pieprzem. Podziel na równe porcje i smaż placuszki na oleju, jak naleśniki lub placki ziemniaczane.

Warto poczytać: Gatunki czosnku 

Bomba mięsna z cebuli

  • 4 cebule
  • 20 dkg mięsa mielonego
  • pół czerwonej papryki
  • 6 pieczarek
  • pół woreczka ugotowanego ryżu
  • szklanka bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1 ogórek konserwowy
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Obrane cebule gotuj przez 20 minut. Odkrój górę i dół, wydrąż środki. Miąższ posiekaj i podsmaż na oleju. Do miąższu dodaj mięso mielone, paprykę, pieczarki, posiekaną marchew, ogórka i natkę pietruszki. Całość przesmaż. Dodaj pół bulionu i znowu podsmaż. Dodaj ryż, posól, popieprz i wymieszaj całość. Otrzymanym farszem wypełnij środki cebuli. Polej ich powierzchnię delikatnie resztą bulionu. Posmaruj masłem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez pół godziny.

Konfitura z cebuli

  • 4 cebule
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki miodu
  • pół szklanki wina
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz oraz słodka papryka w proszku do posypania

Obraną cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż cukier, dodaj cebulę i posól całość. Smaż, aż cebula puści trochę soku. Wlej wino, ocet, miód i dodaj pozostałe przyprawy. Smaż tylko tak długo, aż wszystko zmięknie, ale nie zdąży do końca odparować. Gorącą konfiturę przełóż do słoiczków i szczelnie zamknij. Odstaw do wystygnięcia. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze atrakcje Krakowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom