Poznaj najlepszy przepis na domowe pierogi z jagodami
Kiedy w lecie nie mamy pomysłu na deser czy bezmięsny obiad, zróbmy pierogi z jagodami. To banalnie proste, szybkie i smakowite danie. Pierogi są bardzo pożywnym i sycącym posiłkiem. Najlepiej smakują podane na śniadanie ze śmietaną i cukrem. Sprawdźmy więc, jak zrobić pyszne pierogi z jagodami w kilka chwil.
Składniki na pierogowe ciasto :
- 400 gram mąki,
- 250 ml wrzątku,
- 1 żółtko,
- 4 łyżki masła,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta soli.
Składniki na farsz do pierogów z jagodami:
- ok. 300 gram świeżo zebranych jagód,
- 1 łyżka mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżka cukru pudru.
Składniki na sos do pierogów z jagodami:
- 100 ml śmietanki kremówki, łyżeczka cukru waniliowego lub ziarenka z jednej laski wanilii oraz 1 łyżka cukru pudru.
- 200 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12% i łyżka cukru pudru.
- opakowanie serka homogenizowanego o smaku waniliowym.
Sprawdź, jak łatwo możesz zrobić pierogi z jagodami w kilka chwil
Do wykonania pierogów przygotujmy: dużą miskę, wałek do ciasta, drewnianą łyżki (do mieszania i cedzakową), bawełnianą ścierkę kuchenną, szklankę i duży garnek.
Pierogi z jagodami krok po kroku:
- Do dużej miski wsypujemy mąkę, przesiewając ją przez sitko.
- Dodajemy sól i dokładnie mieszamy.
- W kolejnym kroku dodajemy stopniowo do miski roztopione masło, żółtko oraz wodę i powoli mieszamy, aż wszystkie składnik dobrze się połączą.
- Następnie ciasto wyjmujemy z miski na posypaną mąką stolnicę i je wyrabiamy.
- Co jakiś czas do ciasta dodajemy odrobinę mąki, żeby nie kleiło się do stolnicy i rąk.
- Po ok. 6 minutach dodajemy do ciasta olej i dalej je wyrabiamy.
- Gdy ciasto zrobi się elastyczne, przykrywamy je wilgotną ściereczką i zostawiamy na ok. 20-25 minut.
- Teraz czas na farsz: przebrane, dokładnie umyte oraz osuszone jagody delikatnie oprószamy mąką i cukrem.
- Ciasto dzielimy na cztery części.
- Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy po kolei kawałki ciasta na cienkie placki.
- Za pomocą szklanki wytnijmy z ciasta kółka.
- Na środek każdego koła nakładamy łyżeczką jagodowe nadzienie i zlepiamy pierogi, żeby na brzegu powstała falbanka.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę i dodajemy do niej szczyptę soli oraz łyżeczkę oleju.
- Kiedy woda zacznie wrzeć ostrożnie wkładamy do niej pierogi po ok. 10-12 sztuk.
- Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze przez kilka minut, a następnie ostrożnie wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.
- Podajemy je na kolorowych talerzach z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Pierogi z jagodami to jedno z ulubionych dań na lato. Kiedy tylko nabierzemy trochę wprawy w wałkowaniu i lepieniu ciasta, przygotowanie pierogów zajmie nam zaledwie kilka chwil. Warto je napełniać innymi sezonowymi owocami, np. wiśniami, truskawkami i borówkami.
Miej zawsze przy sobie butelkę wody
