Buraki można jeść gotowane, smażone, marynowane lub w postaci soków. Są częstym dodatkiem do surówek, mięs oraz zup. Należy jednak unikać gotowania buraków, ponieważ mają one bardzo dużo wartości mineralnych, które są tracone w procesie gotowania ich w wodzie. W kuchni najbardziej cenione są buraki o ciemnym miąższu i cienkiej skórce. Najlepiej wybierać buraki, które w przekroju mają jednolitą barwę miąższu. Do pieczenia buraków w piekarniku warto wybierać warzywa o podłużnym kształcie i mniejszej średnicy – wtedy szybciej się upieką.
Co ciekawe burak wcale nie musi być czerwony. Dostępne są też odmiany o białym i żółtym miąższu.
Polecamy: Kolorowe odmiany buraków – jakie mają właściwości i zastosowanie
Przepisy na dania z burakiem w roli głównej
W menu kucharza Andrzeja Polana znajdują się takie potrawy z burakiem, jak: zupa z ciecierzycy z pieczonymi burakami, kopytka buraczane z sosem oraz smażony dorsz i buraki z żurawiną.
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Buraki mają bogate wnętrze. Są skarbnicą wielu składników mineralnych (m.in.: magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, manganu, miedzi, potasu, cynku) oraz witamin (C, B2 i B6 i kwasu foliowego), błonnika pokarmowego, fitosteroli roślinnych i przeciwutleniaczy. Zachęcamy więc do jedzenia buraków!
Warto przeczytać: Właściwości lecznicze geranium zwanego anginowcem
Najem krótkoterminowy - czy zmienią się zasady?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?