Przepisy na dania z burakiem w roli głównej (WIDEO)

redakcja.regiodom
Buraki24 listopada przypada święto buraka. Jedzenie tych niepozornych warzyw ma pozytywny wpływ na nasz organizm. A do tego powinniśmy docenić jeszcze jedną zaletę buraków - małą kaloryczność. 100 gramach surowego buraka  ma tylko ok. 46 kalorii.
Buraki24 listopada przypada święto buraka. Jedzenie tych niepozornych warzyw ma pozytywny wpływ na nasz organizm. A do tego powinniśmy docenić jeszcze jedną zaletę buraków - małą kaloryczność. 100 gramach surowego buraka ma tylko ok. 46 kalorii. Desertrose7 (Pixabay.com)
Burak to bardzo zdrowe i wartościowe warzywo, a ponieważ są dostępne przez cały rok i to w dobrej cenie, warto wykorzystywać je w kuchni. Zobacz szeroką gamę zastosowań buraka w kuchni. Dzięki niej nie grozi nam kulinarna nuda.

Buraki można jeść gotowane, smażone, marynowane lub w postaci soków. Są częstym dodatkiem do surówek, mięs oraz zup. Należy jednak unikać gotowania buraków, ponieważ mają one bardzo dużo wartości mineralnych, które są tracone w procesie gotowania ich w wodzie. W kuchni najbardziej cenione są buraki o ciemnym miąższu i cienkiej skórce. Najlepiej wybierać buraki, które w przekroju mają jednolitą barwę miąższu. Do pieczenia buraków w piekarniku warto wybierać warzywa o podłużnym kształcie i mniejszej średnicy – wtedy szybciej się upieką.

Co ciekawe burak wcale nie musi być czerwony. Dostępne są też odmiany o białym i żółtym miąższu.

 Polecamy: Kolorowe odmiany buraków – jakie mają właściwości i zastosowanie 

Przepisy na dania z burakiem w roli głównej

W menu kucharza Andrzeja Polana znajdują się takie potrawy z burakiem, jak: zupa z ciecierzycy z pieczonymi burakami, kopytka buraczane z sosem oraz smażony dorsz i buraki z żurawiną. 

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Buraki mają bogate wnętrze. Są skarbnicą wielu składników mineralnych (m.in.: magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, manganu, miedzi, potasu, cynku) oraz witamin (C, B2 i B6 i kwasu foliowego), błonnika pokarmowego, fitosteroli roślinnych i przeciwutleniaczy. Zachęcamy więc do jedzenia buraków!

 Warto przeczytać: Właściwości lecznicze geranium zwanego anginowcem

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najem krótkoterminowy - czy zmienią się zasady?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom