Spis treści
Warzywa z własnej działki to marzenie każdego ogrodnika. Są zdrowe, pyszne i oczywiście wyhodowane samodzielnie, co jeszcze bardziej podnosi ich wartość. Niestety, czasami zdarza się, że na plony warzyw czekamy daremnie, bo te, których owoce rozwijają się z kwiatów, nie tworzą zawiązków lub je zrzucają. Kiedy więc plony ogórków, papryki czy pomidorów są zagrożone, bo rośliny nie zawiązują owoców lub zrzucają ich zawiązki, warto przyjrzeć się warunkom ich uprawy i ustalić, z jakiego powodu się tak dzieje.
Owoce nie zawiązują się? Uwaga na zapylenie kwiatów!
Jedną z przyczyn niezawiązywania się na roślinach owoców jest między innymi niedostateczne zapylenie kwiatów u warzyw uprawianych pod osłonami. W tunelu czy szklarni brakuje owadów zapylających oraz wiatru, który mógłby pełnić rolę zapylacza, więc pyłek kwiatowy ma utrudnione zadanie i nie zawsze może łatwo dostać się z jednego kwiatu na drugi, a nawet z pręcika na znamię słupka w tym samym kwiecie (u gatunków samopylnych z kwiatami obupłciowymi jak np. pomidory).
Jeśli nie widzimy innych problemów mogących odpowiadać za słabe owocowanie warzyw, powinniśmy wspomóc zapylanie kwiatów np. przez ręczne potrącanie krzaczków (np. pomidorów) lub przenoszenie pyłku z kwiatu na kwiat bądź z pręcika na znamię słupka za pomocą pędzelka.
Sprawdź też: Dlaczego pomidory nie dojrzewają, tylko zostają zielone? Na to zwróć uwagę
Zawiązki pomidorów, ogórków itp. żółkną? Zwróć uwagę na temperaturę
Inną przyczyną niepojawiania się lub opadania zawiązków u warzyw pod osłonami mogą być nieodpowiednie warunki uprawy, w tym przede wszystkim zbyt silne nasłonecznienie oraz zbyt wysoka lub zbyt niska temperatura. Brak przewiewu i spotęgowane szybą lub folią promienie słoneczne sprawiają, że latem pod osłonami robi się nieznośnie gorąco, a to bardzo źle wpływa na rozwój roślin. Zahamowane jest wtedy kwitnienie, a już rozwijające się zawiązki ogórków, papryki lub pomidorów mogą żółknąć, zasychać i opadać.
Rozwiązaniem jest częściowe ocieniowanie pomieszczenia przez rozpięcie na dachu specjalnej cieniówki lub opryskanie tunelu wapnem lub preparatami do cieniowania np. Ceres Parasolex. Należy też pamiętać o regularnym wietrzeniu osłon.
Za opadanie zawiązków może być też odpowiedzialna odwrotna sytuacja, czyli zbyt niska temperatura. Kiedy więc prognozy pogody zapowiadają ochłodzenie, zamykajmy szklarnię lub tunel i ograniczmy ich wietrzenie, natomiast ciepłolubne warzywa uprawiane w gruncie, starajmy się okrywać włókniną.
Chcesz, żeby pomidory i ogórki dobrze dojrzewały? Pamiętaj o podlewaniu
Kolejna przyczyna żółknięcia i zrzucania zawiązków owocowych to susza, która może dotyczyć zarówno warzyw uprawianych pod osłonami jak i w gruncie. Ogórki, papryka czy pomidory korzenią się szeroko, ale dość płytko, dlatego są bardzo wrażliwe na niedobór oraz nadmiar wody, dlatego podłoże, w którym rosną, powinno zawsze być lekko wilgotne, ale nigdy mokre. Rośliny należy podlewać często, lecz umiarkowanie, sprawdzając wcześniej wilgotność gleby). W utrzymaniu odpowiedniej wilgotności pomoże ściółkowanie podłoża (np. słomą lub agrowłókniną).
Zadbaj o dobre nawożenie warzyw
Kolejnym czynnikiem odpowiadającym za brak owoców na pomidorach, ogórkach czy papryce jest złe nawożenie. Rośliny zasilane dużymi dawkami azotu, lecz niewielką ilością potasu i fosforu oraz ważnych mikroelementów (np. boru), tworzą mnóstwo liści, ale mało owoców. Dlatego też do ich nawożenia starajmy się wykorzystywać nawozy naturalne takie jak np. biohumus lub/oraz nawozy wieloskładnikowe, przeznaczone specjalnie dla pomidorów i papryk oraz ogórków (np. nawóz do pomidorów i papryki – Agrlecol lub Florovit, Nawóz do ogórków i roślin dyniowatych – Biopon).
Uwaga na choroby i zagęszczenie roślin
U niektórych warzyw (np. papryki) opadanie zawiązków może być też spowodowane zaniechaniem przycinania oraz zbyt dużym zagęszczeniem liści, a także samych roślin, powodujących niedoświetlenie wnętrza krzaczków, a także sprzyjających rozwojowi chorób, głównie grzybowych. Jeśli więc nasze rośliny nadmiernie się rozrosły i wytworzyły dużą masę liści, przytnijmy je i usuńmy nadmiar liści, doświetlając wnętrze krzewu.
Starajmy się też nie sadzić warzyw zbyt gęsto, aby umożliwić swobodny przepływ powietrza pomiędzy nimi. Unikajmy też zbyt wysokiej wilgotności powietrza pod osłonami oraz moczenia liści roślin podczas podlewania, gdyż nadmierna wilgotność także sprzyja rozwojowi chorób (grzybowych, ale też bakteryjnych).
To przyda Ci się w ogrodzie
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?