Nawożenie pomidorów bez błędów. Sprawdź, kiedy i czym nawozić pomidory, by dobrze owocowały. Polecamy też domowe sposoby

Katarzyna Józefowicz
Jeśli chcemy mieć dorodne pomidory, musimy dostarczyć im składników odżywczych, czyli odpowiednio nawozić.
Jeśli chcemy mieć dorodne pomidory, musimy dostarczyć im składników odżywczych, czyli odpowiednio nawozić. Ludo38/pixabay.com
Prawidłowe nawożenie pomidorów to jeden z kluczowych elementów powodzenia ich uprawy. Pomidory rosną szybko i obficie owocują, dlatego w sezonie wegetacyjnym zużywają mnóstwo składników odżywczych. Do ich zasilania można wykorzystywać nawozy mineralne i organiczne, pamiętając jednak, że warzywa są nie tylko żarłoczne, ale też wrażliwe na przenawożenie i brak niektórych składników pokarmowych. Podpowiadamy, jak i czym nawozić pomidory przez cały sezon.

Spis treści

Kiedy i czym nawozić pomidory? Ogólne zasady i terminy

Pierwsze nawożenie pomidorów przeprowadzamy po ok. 3-4 tygodniach od posadzenia krzaczków, a ostatnie na ok. miesiąc przed zakończeniem uprawy. Pomidory zasilamy zwykle 2-3 razy w ciągu uprawy, stosując najczęściej nawozy mineralne jednoskładnikowe (np. saletrzak, saletra wapniowa, saletra potasowa) lub wieloskładnikowe (Azofoska, mieszanki nawozowe, dedykowane pomidorom jak np. Biopon do pomidorów i papryki, Agrecol – pomidory czy Target – nawóz do pomidorów i ogórków). Pomidory warto zasilać także nawozami organicznymi, również własnej produkcji, takimi jak kompost oraz gnojówki (idealna jest np. gnojówka z pokrzywy) roślinne. Możemy także korzystać z gotowych i łatwo dostępnych nawozów, np. biohumusu czy granulowanego obornika.

Mineralne nawozy jednoskładnikowe do pomidorów

Bardziej ryzykowne i kłopotliwe jest stosowanie nawozów jednoskładnikowych, którymi łatwo możemy przenawozić rośliny, jeśli wcześniej nie wykonamy analizy składu chemicznego gleby. Nawozy jednoskładnikowe nie zawierają też w składzie mikroelementów, niezbędnych pomidorom do prawidłowego rozwoju (np. bor, żelazo, mangan, miedź i cynk – które m.in. wspomagają kwitnienie i zawiązywanie owoców, wpływają na ich dojrzewanie i wybarwienie, zwiększają przyswajalność azotu, potasu i fosforu, chronią rośliny przed rozwojem chorób fizjologicznych). Wyjątkiem wśród nich jest saletra wapniowa, którą warto stosować nawet zapobiegawczo, gdyż brak wapnia w podłożu może skutkować wystąpieniem u pomidorów groźnej choroby fizjologicznej – suchej zgnilizny wierzchołkowej.

Nawozy wieloskładnikowe do pomidorów

Lepszym wyborem od nawozów jednoskładnikowych są ich wieloskładnikowe odpowiedniki, najlepiej dedykowanie specjalnie pomidorom. Zawierają one zbilansowany skład i zestaw najważniejszych pierwiastków czyli azotu, potasu i fosforu oraz wapnia, magnezu i siarki, a także podstawowe mikroelementy jak bor, żelazo, mangan, miedź i cynk, a więc w najbardziej optymalny sposób zaspokajają potrzeby pokarmowe pomidorów. Nadal jednak są to nawozy sztuczne (chemiczne), które nie tylko mogą powodować odkładanie się w owocach niekorzystnych dla zdrowia substancji chemicznych (np. azotanów, fosforanów), ale też mogą doprowadzić do zasolenia gleby i przenawożenia roślin, dlatego lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie w uprawie pomidorów nawozów naturalnych i organicznych.

Nawożenie organiczne pomidorów: kompost, biohumus i gnojówki roślinne

Przez cały sezon wegetacyjny rośliny możemy ściółkować dojrzałym kompostem, który zawiera wiele cennych i łatwo przyswajalnych składników odżywczych, ale w małych ilościach, więc nie doprowadzi do przenawożenia roślin. Krzaczki można też podlewać bardziej skoncentrowaną wersją kompostu, czyli biohumusem (produkt hodowli dżdżownic kalifornijskich).
Jeszcze bardziej efektywną formą nawozu naturalnego są gnojówki roślinne. Wprawdzie ich przygotowanie jest czasochłonne i wiąże się z pewnymi niedogodnościami (przykry zapach), ale otrzymany z nich nawóz jest nie tylko ekologiczny, ale też bardzo wartościowy.

Gnojówka z pokrzywy oraz z żywokostu do pomidorów

Na uwagę zasługuje m.in.:

  • odżywcza gnojówka pokrzywy (umieszczone w plastikowej beczce ziele pokrzywy zalewamy zimną wodą w proporcji ok.1 kg ziela na 10 litrów wody)

oraz

  • gnojówka z żywokostu, zawierająca sporo cennego dla pomidorów potasu (gnojówkę przygotowujemy podobnie jak poprzednią, ale stosujemy dopiero po pojawieniu się pierwszych kwiatów).

Uwaga: wszystkie gnojówki roślinne przed zastosowaniem należy rozcieńczyć wodą, bo chociaż są produktem naturalnym, są też bardzo skoncentrowane (w zależności od rodzaju gnojówki i gatunku rośliny stosunek nawozu do wody to ok. 1:10 lub 1:20).

Obornik granulowany i mączka bazaltowa zasilą pomidory

Łatwiejszym do zastosowania nawozem organicznym jest natomiast granulowany obornik, który możemy kupić w każdym centrum ogrodniczym. Uzupełniającym nawozem mineralnym naturalnego pochodzenia może być też mączka bazaltowa o bardzo bogatym, ale bezpiecznym składzie. Do nawożenia pomidorów możemy też wykorzystać jeden z gotowych nawozów ekologicznych, naturalnych lub bio, których na rynku nie brakuje. Ciekawą propozycją są też wzmacniające nawozy na bazie alg morskich (np. BioBizz).

Zadbaj o swój ogród przy pomocy niezbędnych narzędzi!

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę
Logo firmy Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Warszawa, ul. Wspólna 30
Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na regiodom.pl RegioDom