Zapomnij o cebuli. Wyhoduj prawdziwy szczypiorek! Urośnie w ogrodzie i na balkonie. Możesz jeść jego liście i kwiaty! Uprawa szczypiorku

Katarzyna Laszczak
Szczypiorkiem często nazywamy liście cebuli. Ale ten „prawdziwy” to inna roślina, czyli czosnek szczypiorek
Szczypiorkiem często nazywamy liście cebuli. Ale ten „prawdziwy” to inna roślina, czyli czosnek szczypiorek pixelcreaticestory/pixabay.com
Szczypiorek to jedna z łatwiejszych w uprawie roślin, którą można mieć i w ogrodzie, i na balkonie w doniczce. Trzeba jednak wiedzieć, że szczypiorek to zupełnie co innego niż liście cebuli. Sprawdź, jak uprawiać prawdziwy szczypiorek i jak go wykorzystać. Bo można jeść nie tylko jego liście, ale również kwiaty!

Spis treści

„Cienki” szczypiorek, czyli czosnek szczypiorek

Szczypiorkiem często nazywamy liście cebuli (różnych gatunków), które można uprawiać w ogrodzie, ale także wyjątkowo łatwo wyhodować je ze cebul, które po prostu kupujemy do jedzenia. Ten szczypior bywa nazywany „grubym”, w odróżnieniu od „cienkiego”. I właśnie tym „cienkim” zajmiemy się tutaj, bo to zupełnie inna roślina. „Cienki” szczypiorek, którego pęczki chętnie kupujemy, to liście rośliny o nazwie czosnek szczypiorek (Allium schoenoprasum). Jego podstawową jadalną częścią są średniej długości liście, które mają rurkowaty kształt o średnicy 2-4 mm. Wyrastają one z podziemnych kłączy, które przypominają drobne cebulki, zakończone korzonkami. Właśnie przez te kłącza, szczypiorek chętnie rozrasta się i tworzy ładne, zwarte kępy.

Szczypiorek do past, twarożków i nie tylko. Właściwości szczypiorku

Liście (i kwiaty) szczypiorku są znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju past, np. jajecznych czy serowych, zarówno na bazie żółtego sera, jak i twarożku. Nawet sam świeży chleb z masłem, posypany pachnącym szczypiorkiem, może być smaczną letnią przekąską, podobnie jak jajecznica ze szczypiorkiem. Ale można go dodawać do niemal wszystkich potraw i sałatek. Warto wiedzieć, że smak jego liści jest nieco bardziej czosnkowy niż czysto cebulowy, jak to jest w przypadku „grubego” szczypiorku.
Ponadto szczypiorek jest ziołem. Ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia i warto go włączyć do codziennej diety.

Nie tylko liście. Kwiaty szczypiorku też są jadalne!

Warto wiedzieć, że jadalne są nie tylko liście szczypiorku, ale także jego kwiaty. Najczęściej są one w odcieniach fioletu i tworzą kuliste kwiatostany. Ich smak jest delikatniejszy niż liści, a w sałatkach czy na kanapkach wyglądają po prostu pięknie. Jeśli nasz szczypiorek zakwitnie, warto je zrywać i wykorzystać. Wyglądają ładnie nawet w bukietach, podobnie jak kwiaty czosnków ozdobnych!

Z czym sadzić szczypiorek, a z czym nie?

Kwiaty szczypiorku są też bardzo miododajne i przyciągają pszczoły oraz trzmiele. Między innymi dlatego szczypiorek warto sadzić wśród innych roślin, szczególnie takich jak pomidory, ale też truskawki, które przy okazji odwiedzą zapylacze i sprawią, że plony jednych i drugich będą większe. Jednocześnie szczypiorek pomoże chronić truskawki przed szarą pleśnią. Podobną ochronną rolę może spełnić w przypadku… róż, które również są podatne na tę chorobę, a także czarną plamistość liści. A szczypiorek kwitnący „u stóp” różanych krzewów będzie wyglądał może nieco nietypowo, ale naprawdę ładnie.

Szczypiorek warto też uprawiać w pobliżu marchwi i kopru, natomiast unikajmy łączenia go z roślinami strączkowymi oraz kapustnymi. Jeśli chcemy go potraktować jako roślinę ozdobną, nie sadźmy go w pobliżu lilii.

Jak uprawiać szczypiorek w ogrodzie?

Czosnek szczypiorek należy do mało wymagających roślin. Dobrze rośnie zarówno w słońcu, jak i lekkim cieniu. Nie grymasi co do ziemi, jednak najlepiej udaje się na glebach żyznych i próchniczych, piaszczysto-gliniastych. Warto je wzbogacić w kompost. Lubi podłoże o odczynie zbliżonym do obojętnego, więc dobrym dodatkiem do podłoża jest też mączka bazaltowa lub popiół drzewny. Szczypiorek dobrze rośnie na lekko wilgotnym podłożu, jednak nie mokrym. W ogrodzie trzeba podlewać tylko młode rośliny, chyba że okres upalnej i suchej pogody trwa naprawdę długo.

Szczypiorek w doniczce. Jak o niego zadbać?

Szczypiorek świetnie rośnie też w doniczkach. Warto go sadzić raczej w podłożu do warzyw, ale można też wykorzystać dobrej jakości podłoże uniwersalne. Czosnek szczypiorek można sadzić samodzielnie w okrągłych doniczkach. W odróżnieniu od wielu balkonowych ziół nie musi mieć pełnego słońca. W uprawie doniczkowej trzeba pamiętać o podlewaniu, bo ziemia w pojemniku wysycha bardziej niż w ogrodzie. Jednak nie przesadzajmy z tym. Ziemia między jednym i drugim nawodnieniem powinna lekko przeschnąć. W doniczce koniecznie musi być odpływ.

Zimowanie szczypiorku

Szczypiorek jest w pełni odporny na mróz. Bywa, że można go zbierać nawet w grudniu, bo dopiero silniejsze mrozy warzą jego liście, po czym część naziemna zamiera. Za to jest pierwszą rośliną, która zaczyna zielenić się w warzywniku, bo często pojawia się już w lutym-marcu (powiedzenie „zielony jak szczypiorek na wiosnę” nie wzięło się znikąd). W ogrodzie szczypiorek nie wymaga żadnego okrycia na zimę, natomiast w przypadku uprawy balkonowej trzeba zadbać o to, by doniczka całkiem nie przemarzła (należy ją ocieplić przed zimą). Trzeba też się liczyć z tym, że zimą roślina nie będzie wytwarzała liści, więc jeśli zależy nam na świeżym szczypiorku, przenieśmy ją do domu.

Kiedy siać i jak rozmnażać szczypiorek?

Szczypiorek łatwo wyhodować z nasion, które sieje od razu na grządki. Można to zrobić zarówno wiosną (w marcu i kwietniu) lub latem (w lipcu i sierpniu). Bez trudu też kupimy gotowe sadzonki, które pojawiają się w sklepach ogrodniczych i na targowiskach w kwietniu-maju. Jeśli nie chcemy dużej „plantacji” szczypiorku, to wygodne rozwiązanie (choć droższe niż uprawa z nasion). Szczypiorek przesadzony do ogrodu lub większej doniczki ładnie rozrasta się i jest na lata.
Jeśli już mamy szczypiorek, to wiosną lub w sierpniu możemy go rozmnożyć. Wystarczy go wykopać, podzielić na mniejsze kępki i posadzić. Warto to robić co kilka lat (3-4), bo przy okazji odmłodzimy roślinę, co korzystnie wpłynie na jej wzrost i produkcję liści.

Zbiór szczypiorku

Liście szczypiorku można ścinać przez cały sezon. Pamiętajmy jednak, żeby nie ścinać ich tuż nad ziemią (robi się to na wysokości kilku centymetrów), ani całej kępy. To można zrobić jedynie przed zimą, a liście zamrozić lub wysuszyć.

Ten szkodnik niszczy szczypiorek

Choć szczypiorek jest odporny na choroby i wiele niekorzystnych czynników, jest pewien szkodnik, który mu zagraża. To poskrzypka – średniej wielkości chrząszcz o czerwonym lub ceglastym kolorze. Zarówno dorosłe osobniki, jak i larwy żywią się liśćmi szczypiorku (a także m.in. cebuli, pora oraz… lilii). Zwróćmy na nie uwagę, bo nie zawsze obecność czerwonych „robaczków” kojarzymy ze stratami w szczypiorku. Stąd dowiesz więcej o poskrzypkach i ich zwalczaniu.

Przechowywanie w ogrodzie

Materiały promocyjne partnera
od 12 lat
Wideo

Jak złodzieje oznaczają domy, które chcą okraść?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom