Mazurek wielkanocny – przepisy nie tylko od święta

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Mazurek wielkanocnyMazurek często ma wykonaną dekorację, która zawiera motywy charakterystyczne dla Wielkanocy , takie jak: hasło „Alleluja” lub wzór przedstawiający gałązki wierzby oraz pisanki.
Mazurek wielkanocnyMazurek często ma wykonaną dekorację, która zawiera motywy charakterystyczne dla Wielkanocy , takie jak: hasło „Alleluja” lub wzór przedstawiający gałązki wierzby oraz pisanki. Wojciech Gadomski
Mazurek to cienkie, kruche ciasto, które ma wielu zwolenników. Podajemy sprawdzone przepisy na mazurka wielkanocnego. Nasz mazurek nawet amatorowi się upiecze.

Mazurek to takie ciasto, które smakuje niemal wszystkim. Najlepszy mazurek to taki ten, który ma przynajmniej dwa dni. Do Wielkanocy pozostały właśnie dni, więc na pewno zdążysz go upiec. Podajemy sprawdzone przepisy na wielkanocnego mazurka.

Polecamy: Przepisy na wielkanocną babkę

Zobacz też wideo z czterema odsłonami wielkanocnego mazurka. Anna Starmach prezentuje ciekawe przepisy na mazurki: orzechowy, pomarańczowo-migdałowy, śliwkowy z czekoladą oraz różany

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news  

Niby to samo ciasto, ale zaserwowane na pięć różnych sposobów.

Tradycyjny mazurek

Składniki:

  • 250 g mąki
  • pół kostki margaryny do pieczenia
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2 szklanki bakalii
  • 1 łyżka płatków kukurydzianych
  • 1 łyżka miodu.

Margarynę mieszamy z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jednym jajkiem. Powstałe w ten sposób ciasto owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Bakalie zaparzamy, osuszamy i kroimy na mniejsze. Pozostałe trzy jajka ubijamy mikserem, dodając miód, płatki kukurydziane oraz bakalie. Wszystko mieszamy. Ciasto wałkujemy na cienki placek. Na wierzch kładziemy masę bakaliową i ją lekko dociskamy. Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na około pół godziny.

Mazurek kajmakowy

Składniki na spód:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody

Masa:

  • 400 g masy kajmakowej
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • garść słonych orzeszków
  • 2 łyżki śmietany 12%

Wyrabiamy kruche ciasto, czyli łączymy mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i masło. Dodajemy jajko i wodę. Wszystko zagniatamy. Wałkujemy ciasto. Wstawiamy na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. W tym czasie masę mieszamy ze śmietaną. Roztopioną czekoladę dodajemy do masy i znowu mieszamy. Smarujemy masą kruchy spód, na wierzch kładziemy orzeszki i polewam pozostałą częścią roztopionej czekolady.

 

Do dekoracji mazurka można zaangażować dzieci. To nic, że nie będzie ona idealna.
Do dekoracji mazurka można zaangażować dzieci. To nic, że nie będzie ona idealna. JerzyGorecki (Pixabay.com)

Bezowy mazurek

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 120 g masła
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 garści orzechów włoskich
  • andrut do wyłożenia spodu blachy.

W mikserze miksujemy żółtka i szklankę cukru, aż powstanie puszysta masa. Powoli dodajemy masło, ciągle ubijając masę. Dosypujemy mąkę oraz orzechy i nadal miksujemy. Na spód tortownicy kładziemy andruta, wcześniej przyciętego do rozmiaru blachy. Na wafel wykładamy ciasto. Pieczemy około 25 minut w piekarniku pokazującym 170 stopni Celsjusza. W tym czasie ubijamy pianę z białek. Stopniowo dodajemy pozostały cukier, cały czas mieszając. Powstanie masa bezowa. Gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika, rozkładamy na nim bezę i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Temperaturę w piekarniku skręcamy do 140 stopni i pieczemy pół godziny. Potem jeszcze obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy znowu pół godziny. Beza powinna być chrupiąca i kremowo-brązowa z wierzchu.

Mazurek pomarańczowy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 170 g masła
  • 2 żółtka
  • sól do smaku

Polewa na mazurek:

  • 4 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • szklanka cukru

Do mąki dodajemy sól, cukier, pokrojone zimne masło, żółtka. Wyrabiamy ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 40 minut. Gdy wyciągniemy ciasto, wałkujemy na cienki pasek i przekładamy do blachy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez niecałe 20 minut. W międzyczasie parzymy cytrusy i kroimy razem ze skórką. Miksujemy je w misce, dodajemy cukier i podgrzewamy przez pół godziny mieszając, aż masa zrobi się gęsta. Ciepłą polewę wyłożyć na upieczony spód.

Znasz odpowiedź?: Dlaczego biała kiełbasa jest biała 

Mazurek jaglany

Ciasto:

  • 200 g mąki jaglanej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 jajko

masa kokosowa:

  • 1 budyń (waniliowy, śmietankowy lub kokosowy) bez cukru
  • 3 łyżki cukru pudru
  • puszka 400 ml mleka kokosowego
  • pół szklanki wody

Mąkę, cukier puder, pokrojone w kostki masło i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Wyrabiamy masło z mąką palcami albo powoli mikserem, aż powstanie kruszonka, jak na drożdżówkę. Dodajemy jogurt i jajko. Wyrabiamy, aż powstanie gładkie ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po 20 minutach wyjmujemy. Teraz jeszcze budyniowa masa kokosowa. Gotujemy budyń, dodajemy zagotowane z cukrem pudrem mleko kokosowe. Wszystko mieszamy i gotujemy. Gdy będzie letnie, wykładamy na przygotowany wcześniej spód. 

Zobacz również: Jak zrobić wielkanocny wianek z bukszpanu i wierzby 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomorskie Targi Mieszkaniowe "Dom Mieszkanie Wnętrze" w Gdyni

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom