Mazurek to takie ciasto, które smakuje niemal wszystkim. Najlepszy mazurek to taki ten, który ma przynajmniej dwa dni. Do Wielkanocy pozostały właśnie dni, więc na pewno zdążysz go upiec. Podajemy sprawdzone przepisy na wielkanocnego mazurka.
Polecamy: Przepisy na wielkanocną babkę
Zobacz też wideo z czterema odsłonami wielkanocnego mazurka. Anna Starmach prezentuje ciekawe przepisy na mazurki: orzechowy, pomarańczowo-migdałowy, śliwkowy z czekoladą oraz różany.
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Niby to samo ciasto, ale zaserwowane na pięć różnych sposobów.
Tradycyjny mazurek
Składniki:
- 250 g mąki
- pół kostki margaryny do pieczenia
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 jajka
- 2 szklanki bakalii
- 1 łyżka płatków kukurydzianych
- 1 łyżka miodu.
Margarynę mieszamy z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jednym jajkiem. Powstałe w ten sposób ciasto owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Bakalie zaparzamy, osuszamy i kroimy na mniejsze. Pozostałe trzy jajka ubijamy mikserem, dodając miód, płatki kukurydziane oraz bakalie. Wszystko mieszamy. Ciasto wałkujemy na cienki placek. Na wierzch kładziemy masę bakaliową i ją lekko dociskamy. Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na około pół godziny.
Polecamy również: Żurek wielkanocny na kilka sposobów
Mazurek kajmakowy
Składniki na spód:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 2 łyżki wody
Masa:
- 400 g masy kajmakowej
- tabliczka gorzkiej czekolady
- garść słonych orzeszków
- 2 łyżki śmietany 12%
Wyrabiamy kruche ciasto, czyli łączymy mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i masło. Dodajemy jajko i wodę. Wszystko zagniatamy. Wałkujemy ciasto. Wstawiamy na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. W tym czasie masę mieszamy ze śmietaną. Roztopioną czekoladę dodajemy do masy i znowu mieszamy. Smarujemy masą kruchy spód, na wierzch kładziemy orzeszki i polewam pozostałą częścią roztopionej czekolady.

Bezowy mazurek
Składniki:
- 3 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 120 g masła
- 120 g mąki pszennej
- 2 garści orzechów włoskich
- andrut do wyłożenia spodu blachy.
W mikserze miksujemy żółtka i szklankę cukru, aż powstanie puszysta masa. Powoli dodajemy masło, ciągle ubijając masę. Dosypujemy mąkę oraz orzechy i nadal miksujemy. Na spód tortownicy kładziemy andruta, wcześniej przyciętego do rozmiaru blachy. Na wafel wykładamy ciasto. Pieczemy około 25 minut w piekarniku pokazującym 170 stopni Celsjusza. W tym czasie ubijamy pianę z białek. Stopniowo dodajemy pozostały cukier, cały czas mieszając. Powstanie masa bezowa. Gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika, rozkładamy na nim bezę i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Temperaturę w piekarniku skręcamy do 140 stopni i pieczemy pół godziny. Potem jeszcze obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy znowu pół godziny. Beza powinna być chrupiąca i kremowo-brązowa z wierzchu.
Mazurek pomarańczowy
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 170 g masła
- 2 żółtka
- sól do smaku
Polewa na mazurek:
- 4 pomarańcze
- 1 cytryna
- szklanka cukru
Do mąki dodajemy sól, cukier, pokrojone zimne masło, żółtka. Wyrabiamy ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 40 minut. Gdy wyciągniemy ciasto, wałkujemy na cienki pasek i przekładamy do blachy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez niecałe 20 minut. W międzyczasie parzymy cytrusy i kroimy razem ze skórką. Miksujemy je w misce, dodajemy cukier i podgrzewamy przez pół godziny mieszając, aż masa zrobi się gęsta. Ciepłą polewę wyłożyć na upieczony spód.
Znasz odpowiedź?: Dlaczego biała kiełbasa jest biała
Mazurek jaglany
Ciasto:
- 200 g mąki jaglanej
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 jajko
masa kokosowa:
- 1 budyń (waniliowy, śmietankowy lub kokosowy) bez cukru
- 3 łyżki cukru pudru
- puszka 400 ml mleka kokosowego
- pół szklanki wody
Mąkę, cukier puder, pokrojone w kostki masło i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Wyrabiamy masło z mąką palcami albo powoli mikserem, aż powstanie kruszonka, jak na drożdżówkę. Dodajemy jogurt i jajko. Wyrabiamy, aż powstanie gładkie ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po 20 minutach wyjmujemy. Teraz jeszcze budyniowa masa kokosowa. Gotujemy budyń, dodajemy zagotowane z cukrem pudrem mleko kokosowe. Wszystko mieszamy i gotujemy. Gdy będzie letnie, wykładamy na przygotowany wcześniej spód.
Zobacz również: Jak zrobić wielkanocny wianek z bukszpanu i wierzby
