Spis treści
- Warzywa na pyszne i zdrowe liście
- Chcesz mieć smaczną sałatę? Na to zwróć uwagę
- Wymagania warzyw liściowych
- Te smaczne liście warto mieć w ogrodzie. Co i kiedy posiać?
- Buraki liściowe
- Jarmuż
- Sałata masłowa głowiasta
- Sałata lodowa
- Sałata liściowa
- Sałata rzymska
- Sałata łodygowa (głąbik krakowski)
- Szpinak
- Szpinak nowozelandzki
- Roszponka
- Rukola, czyli rokietta siewna
Warzywa na pyszne i zdrowe liście
Zielone liście różnych warzyw są niezastąpionym składnikiem sałatek. Ale coraz częściej wykorzystuje się je także na inne sposoby, np. jako składnik koktajli, a nawet w zastępstwie… czipsów! Są nie tylko bardzo smaczne, ale też zdrowe i dostarczają mnóstwa cennych składników odżywczych. Warto je jeść codziennie. Nawet znienawidzony przez wielu szpinak można przyrządzić w smaczny sposób!
Ale wybór warzyw, które dostarczą smacznych liści, jest znacznie większy. Samych sałat możemy mieć w ogrodzie kilka gatunków i odmian. Mogą też mieć nie tylko zielone liście, ale również zabarwione na czerwono (one również są cenne dla zdrowia). Warzywa liściaste warto posiać lub posadzić, bo mamy wtedy wpływ na to, czym nawozimy, to co jemy i jakie środki ochrony roślin stosujemy (na przykład szpinak i jarmuż bardzo chłoną pestycydy).
Chcesz mieć smaczną sałatę? Na to zwróć uwagę
Większość warzyw liściowych jest łatwa w uprawie, ale trzeba wziąć uwagę pewną rzecz. Chodzi o termin siewu. Dotyczy to przede wszystkim sałat, ale też szpinaku i innych. Są to tak zwane rośliny długiego dnia. Oznacza to, że kiedy dni są najdłuższe, czyli na początku lata, wytwarzają one kwiaty. I zamiast smacznych liści, mamy pęd kwiatowy, a liście stają gorzkie, łykowate albo wręcz niejadalne. Dlatego te warzywa trzeba siać albo wczesną wiosną, albo latem, na zbiór wczesną jesienią. Unikniemy problemów i rozczarowań. Bardziej polecanym terminem jest ten wiosenny.
Wymagania warzyw liściowych
Polecamy warzywa, które są łatwe w uprawie. Trzeba im zapewnić żyzną, próchniczą ziemię, najlepiej lekko wapienną oraz jasne, słoneczne miejsce i regularne podlewanie. Przed uprawą warto zasilić ziemię mączką bazaltową oraz kompostem. Pamiętajmy też o odchwaszczaniu.
Te smaczne liście warto mieć w ogrodzie. Co i kiedy posiać?
A oto wybrane warzywa, które dostarczą nam smacznych liści i nie sprawią problemów w uprawie.
Buraki liściowe
Są nie tylko smaczne, ale też pięknie wyglądają. Ich liście są duże, karbowane, a kolorowymi ogonkami i nerwami. Sieje się wprost do gruntu w przez cały kwiecień oraz w pierwszej połowie lipca.
Jarmuż
Jarmuż to ostatnio wręcz modna roślina, która w dodatku wygląda bardzo ładnie. Może mieć liście nie tylko zielone, ale też fioletowe. Żeby doczekać się własnego jarmużu, trzeba go posiać od połowy maja do połowy czerwca na rozsadę, a siedem tygodni później posadzić na miejsce stałe w ogrodzie.
Sałata masłowa głowiasta
To najbardziej znana i popularna sałata. W ogrodzie można ją posiać bezpośrednio do gruntu. Robi się to w marcu i kwietniu (jeśli mamy tunel foliowy lub szklarnię to nawet w lutym) oraz w lipcu i sierpniu. W marcu i na początku kwietnia można także przygotować sadzonki, które posadzimy do gruntu po około miesiącu od siewu.
Sałata lodowa
Ma kruche i soczyste liście. Jeśli chcemy mieć własną, posiejmy ją na grządkę między połową marca i połową kwietnia. Natomiast już na początku marca możemy zacząć produkcję sadzonek (rozsad), które posadzimy w kwietniu.
Sałata liściowa
Ta sałata nie zawiązuje główek, ale jej liście są smaczne. Urośnie posiana wprost na grządki. Robi się od połowy kwietnia do połowy maja. Również w jej przypadku można wcześniej zrobić rozsady. Termin siewu to połowa marca do połowy kwietnia, a sadzenia – miesiąc później.
Sałata rzymska
Sałata rzymska ma bardzo smaczne liście i wcale nie jest trudna w uprawie. Można ją siać do gruntu wiosną (od połowy kwietnia do czerwca) oraz latem (w lipcu i sierpniu). Jeśli postawimy na produkcję rozsad, to posiejmy nasiona w marcu i kwietniu oraz lipcu, a posadźmy 5 tygodni później).
Sałata łodygowa (głąbik krakowski)
To niezwykle oryginalna sałata łodygowa. Jada się zarówno młode liście, jaki pędy, które przypominają szparagi. Można ją uprawiać z rozsad, które robi się w drugiej połowie marca, a do gruntu sadzi w kwietniu. Alternatywą jest siew prosto na grządkę od połowy marca do połowy kwietnia.
Szpinak
Jeśli mamy tunel lub szklarnię, szpinak możemy posiać już w lutym i marcu. Z siewem bez osłon trzeba poczekać do połowy marca, szpinak siejemy też w kwietniu. Kolejny termin to sierpień i wrzesień.
Szpinak nowozelandzki
To oryginalne warzywo ma bardzo smaczne liście i niewiele wspólnego z „prawdziwym” szpinakiem. Poprawna nazwa tej rośliny to trętwian czterorożny. Uprawia się go z rozsady (w przeciwieństwie do szpinaku nie lubi zimna). Przygotowuje się ją w marcu, a rośliny sadzi po 15 maja. Jeśli wiosna jest ciepła albo mieszkamy w cieplejszych zakątkach Polski, szpinak nowozelandzki możemy też posiać do gruntu na początku maja.
Roszponka
Jest łatwa w uprawie i wytrzymała na zimno. Dostarcza smacznych, owalnych listków, które można zbierać nawet zimą. Natomiast posiać ją trzeba albo wczesną wiosną w lutym i marcu lub od sierpnia do października.
Rukola, czyli rokietta siewna
Jeśli chcemy mieć w ogrodzie to lekko pikantne listki, posiejmy ją między marcem a początkiem maja lub w sierpniu i na początku września. Ta roślina świetnie znosi chłód i można ją zbierać nawet zimą. W tunelu lub szklarni można ją posiać już w lutym.
To przyda Ci się w ogrodzie
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?