Sery od wieków są nieodłączną częścią smacznych i pożywnych dań, choć wielu osobom kojarzą się ze śniadaniem. Warto poznać bliżej rodzaje i typy serów, by wiedzieć, do czego najlepiej będą pasować.
Jak powstają sery
Ser składa się mleka. A składnikami mleka są: białko, tłuszcz, minerały, witaminy i woda, czyli naturalne składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. – Podstawą podziału dostępnych na rynku serów jest: pochodzenie mleka, z którego je wyprodukowano oraz zawartość tłuszczu, konsystencja, proces produkcji albo czas dojrzewania. Zanim mleko zostanie dopuszczone do dalszej obróbki, jest poddawane licznym badaniom. W pierwszej kolejności wykonywana jest analiza, która wyklucza obecność antybiotyków w mleku. Następnie zaś badania chemiczne na zawartość w jego składzie tłuszczu, białka, laktozy, suchej masy oraz stopnia kwasowości. Wykonywana jest również mikrobiologiczna analiza ogólnej liczby bakterii oraz komórek somatycznych – mówi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki.
Warto wiedzieć
Produkty wyprodukowane z mleka o wysokiej zawartości komórek somatycznych są gorszej jakości i łatwo się psują.
Zobacz wideo: Potrawy z koziego sera
Sery miękkie, twarde, topione. Czym się różnią się rodzaje serów?
Wśród serów miękkich wyróżniamy kilka typów. Łagodny w smaku typ bałkański, czyli parzone sery typu mozzarella, ricotta, feta, mascarpone – idealne do sałatek, zapiekanek i deserów. Zalicza się do nich także intensywniejsze sery pleśniowe camembert, brie i gorgonzolę. Cieszą się one dużą popularnością w Polsce. Natomiast ojczyzną tego typu serów są południowe tereny Europy.
Do serów twardych zalicza się: typ włoski (np. pikantny parmezan), typ angielski (ostre, lekko kwaśne, np. cheddar) i najpopularniejsze – holenderski i szwajcarski. Są one prawdziwą skarbnicą wapnia i białka, a także witamin, m.in. tych z grupy B i D. Dlatego szczególnie poleca się je najmłodszym, ponieważ są bogatym źródłem budulca kości i zdrowych zębów.
Warto przeczytać: Najprawdopodobniej cierpisz na niedobór witaminy B12
Ostatnią kategorią serów, o której należy wspomnieć, są sery topione. Ich produkcja polega na topieniu serów twardych z masłem, serwatką w proszku z dodatkiem soli emulgujących. Sery topione są dostępne w wielu smakach: z papryką, pieczarkami czy szczypiorkiem. Podobnie jak sery twarde, cechują się długą datą ważności.
Sery najpopularniejsze w Europie i Polsce
W Polsce i innych krajach europejskich najpopularniejsze są dwa typy serów: holenderski i szwajcarski. Za sekretem ich łagodnego słodkawego smaku stoi długoletnia, dopracowana do perfekcji przez szwajcarskich mnichów i holenderskich mleczarzy, tradycja wyrobu serów. Nic więc dziwnego, że świetnie sprawdzają się jako dodatek do wielu dań – zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Dowiedz się: Dlaczego warto jeść żółty ser
– Sery szwajcarskie i holenderskie w połączeniu z winem od dawna sprawdzają się jako smaczna przekąska – mówi ekspert. – Do lekkiego wina pasować będzie ser o łagodnym słodkawym aromacie. Sery tego typu idealne będą też zarówno jako fondue, składnik koreczków, jak i sałatek czy pizzy. Ich zastosowanie jest bardzo uniwersalne, dlatego tak chętnie wybierane są przez konsumentów przy różnych okazjach.
Cenna wiedza
Im intensywniejszy smak sera, tym bardziej wytrawne wino należy do niego podać. Warto też mieć na uwadze dwie rzeczy. Po pierwsze, sery należy wyjąć z lodówki nieco wcześniej niż bezpośrednio przed podaniem. Ma to bowiem duży wpływ na konsystencję i smak serów. Po drugie, nie należy kroić różnych gatunków sera tym samym nożem. Za każdym razem należy go dokładnie umyć.
Przeczytaj poradnik: Charakterystyka, rodzaje i ceny domowych fondue
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?