Placki ziemniaczane i gulasz: przepis na jesienne menu

Katarzyna Piojda
GulaszGulasz to danie w sam raz na coraz chłodniejsze wieczory.
GulaszGulasz to danie w sam raz na coraz chłodniejsze wieczory. Tarsmak, Dwór Korona Karkonosze
Wracasz w jesienne późne popołudnie do domu i nie wiesz, co zrobić na obiad. Podpowiadamy: pikantny gulasz wołowy albo placki ziemniaczane w sosie koperkowym. A w sumie, to można ten gulasz zjeść i z plackami ziemniaczanymi.

Zamiast siedzieć w coraz dłuższe wieczory przed telewizorem, lepiej coś ugotować. Propozycje na dziś to gulasz wołowy na ostro i placki ziemniaczane dla osób, które wolą jedzenie w łagodnej wersji.

Pikantny gulasz wołowy

Jeśli chcesz zrobić, gulasz, musisz przygotować następujące składniki: pół kilograma wołowiny gulaszowej, 2 cebule, 2 łyżki mąki, 4 łyżki oleju, 2 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, gałązkę rozmarynu, łyżeczkę sosu piri-piri i sól do smaku.

Po umyciu i osuszeniu wołowiny kroimy ją w kostkę . Następnie kawałki mięsa trzeba wymieszać z mąką i podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć razem z mięsem. Potem trzeba doprawić mięso liśćmi laurowymi, zielem angielskim, rozmarynem. Podlać całość gotującą się wodą, żeby mięso było nią przykryte. Dusić pod przykryciem, aż wołowina będzie miękka, co chwilę mieszając. Na koniec duszenia dodać sos piri-piri i posolić. Gdyby gulasz zrobi się zbyt gęsty podczas duszenia, trzeba podlewać go wodą. 

Warto wypróbować: Przepis na zupę z dyni 

Placki ziemniaczane z sosem koperkowym

Musisz przygotować: kilogram ziemniaków, jedną cebulę, jajko, 2 łyżki mąki, sos koperkowy, sól i pieprz do smaku oraz olej do smażenia.

Ziemniaki trzeba obrać i dokładnie umyć. Połowę zetrzeć na tarce na najdrobniejszym oczku, a pozostałe na grubym oczku. Po tym dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Placki ziemniaczane należy smażyć na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni kładziemy placki na papierowy ręcznik, żeby odsączyć olej. Podajemy je z sosem koperkowym lub ze wspomnianym wcześniej pikantnym gulaszem..

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom