Chcąc uniknąć kłopotów zdrowotnych, warto wiedzieć jak odpowiednio rozmrozić mięso, umyć je czy usmażyć. Wiedza na ten temat może zaoszczędzić wielu kłopotów i wizyty w szpitalu.
Jak się okazuje, wiele ludzi popełnia poważne błędy podczas przygotowania, przyrządzania i gotowania mięsa! Dowiedz się, które z nich są najgorsze i jak się ich ustrzec!
Szybkie rozmrażanie mięsa
Chcąc szybko rozmrozić mięso na obiad, często popełniamy ten błąd, a mianowicie wrzucamy mięso do miski z ciepłą lub gorącą wodą. Mięso powinno rozmrażać się powoli, najlepiej w lodówce, gdzie temperatura jest około 4 stopni Celsjusza. Unikniemy w ten sposób utraty smaku produktu oraz zmiany jego struktury. Ciepła woda rzeczywiście szybciej rozmrozi mięso, ale może doprowadzić do tego, że straci ono swój kolor i się zepsuje. Najlepszą metodą rozmrażania jest pozostawienie zamrożonego mięsa na noc w lodówce, gdzie panuje niska temperatura, która hamuje proces rozwoju szkodliwych mikroorganizmów. Jeżeli zależy nam na czasie, użyjmy mikrofalówki, ale tylko z funkcją defrost.
Sprawdź: Jak pokroić cebulę i nie płakać? Sprytne i sprawdzone sposoby
Mycie mięsa pod bieżącą wodą
Być może wyda się to dosyć kontrowersyjne, ale mycie mięsa przed jego przygotowaniem jest zbędne, a wręcz... szkodliwe! Samemu mięsu oczywiście nie zaszkodzi opłukanie pod wodą (pod warunkiem, że od razu zaczniemy je przygotowywać), ale przedmiotom, które znajdują się wokół zlewu już tak. Myjąc mięso, woda rozpryskuje się po całej kuchni i osadza się na przedmiotach wokół, a wraz z nią zanieczyszczenia i bakterie. Tymczasem wysoka temperatura podczas gotowania, smażenia czy pieczenia w zupełności poradzi sobie z drobnoustrojami znajdującymi się na jego powierzchni.
WAŻNE: Nie myjemy mięsa, które chcemy zamrozić. Woda to pożywka dla bakterii, a wraz z jej ilością proces psucia jest przyspieszony!
Jedna deska do krojenia mięsa, warzyw, wędliny i pieczywa
Posiadanie jednej deski do wszystkiego to najszybsza droga do zatrucia pokarmowego. Bakterie, które znajdują się na mięsie, w łatwy sposób przeniosą się na inne produkty, które będziemy kroić na tej desce. A to już niewielki krok do zakażenia się salmonellą, listerią i innymi groźnymi drobnoustrojami! Bardzo trudno jest wyczyścić deskę i pozbyć się z niej bakterii. Szczeliny, które się w niej pojawiają podczas krojenia, to ciężko dostępne miejsce do wyczyszczenia, w których znajduje się realne zagrożenie dla naszego zdrowia. Najlepiej mieć oddzielną deskę do krojenia mięsa.
To Cię zainteresuje: Mięso mielone kupowane w sklepie – co faktycznie się w nim znajduje. Jakie mięso mielone wybierać?
Smażenie zimnego mięsa
Nie powinno się smażyć mięsa wyjętego prosto z lodówki. Warto odczekać 10-15 minut i dopiero zacząć jego przyrządzanie. Istnieje ryzyko, że mięso na wierzchu będzie wyglądało na gotowe do spożycia, jednak w środku surowe. A każdy wie, co się może wiązać ze zjedzeniem surowego mięsa.
Wrzucanie mięsa na zimną patelnię
Zanim wrzucimy mięso na patelnie, upewnijmy się, że jest dobrze nagrzana. W przeciwnym razie mięso przywrze do powierzchni naczynia, rozwali się i będzie nieestetycznie wyglądać. Warto dodać niewielką ilość oleju, który także wymaga odpowiedniego nagrzania.
Używanie tego samego oleju kilka razy
Z pewnością używanie kilka razy tego samego oleju to oszczędność, ale niestety bardzo niezdrowa i szkodliwa. Olej użyty kilka razy traci swoje wartości, przechodzi także innymi zapachami i szybciej się psuje. W takim wielokrotnie używanym oleju tworzą się szkodliwe związki.
Przyciskanie mięsa na patelni
Wiele osób podczas smażenia dociska mięso do patelni. Zazwyczaj robi to podczas przyrządzania burgerów. Wydaje się im, że mięso szybciej się przez to usmaży. Nic bardziej mylnego. Dociskanie mięsa nie ma wpływu na jego szybsze przyrządzenie, a jedynie spowoduje wypłyniecie soków, wysuszenie się oraz nierównomierne przypieczenie.
Zbyt częste mieszanie mięsa na patelni
To najczęstszy błąd, który nie ma dobrego wpływu na przygotowywane mięso, a mianowicie ciągle ruszanie i przekładanie go na patelni. Mięso powinno się smażyć z każdej strony około 2-4 minut w zależności od jego grubości. Jeżeli twój nawyk ruszania mięsem jest silniejszy od ciebie, zajmij się w tym czasie przygotowywaniem sałatki.
Zobacz także: Kotlety mielone. Przepisy na różne wersje mielonych i pulpetów w sosie pomidorowym i koperkowym
Panierowanie wilgotnego mięsa
Ten błąd przy przygotowywaniu mięsa nie ma żadnych konsekwencji zdrowotnych, ale z pewnością wpływa na wygląd podanego dania. Warto osuszyć mięso przed rozpoczęciem panierowania, ponieważ istnieje ryzyko, że chrupiąca część kotleta zostanie na patelni, zamiast ładnie przylegać do mięsa.