Spis treści
Dobrze zaplanuj przestrzeń, czyli strefy robocze w kuchni
Zanim zaczniesz wkładać do kuchennych szafek i szuflad naczynia, przyprawy czy garnki, zastanów się nad tym, co i gdzie będziesz przechowywać. Podziel kuchnię na strefy, np. na przechowywanie naczyń, zapasów spożywczych, przypraw, przyborów kuchennych i akcesoriów. Dobrze przemyślany plan pozwoli optymalnie zagospodarować każdy centymetr dostępnej przestrzeni.
Dobre rozplanowanie stref roboczych w kuchni
– gotowanie, przygotowywanie posiłków czy przechowywanie zapasów, szklanek, patelni, czy małego sprzętu AGD, znacznie ułatwi przygotowywanie codziennych posiłków. Zastawę stołową, kubki i sztućce warto trzymać blisko zmywarki lub zlewu, a przyprawy, olej oraz akcesoria do gotowania – w pobliżu płyty kuchennej. Dzięki temu wszystko, czego potrzebujesz, będzie miał zawsze pod ręką.
Aranżując kuchnię od nowa nie zapomnij o wieszakach, separatorach lub uchwytach, które pomogą w zorganizowaniu np. desek do krojenia, ręczników kuchennych czy pojemników na przyprawy.
Nie rezygnuj z wygodnych szuflad, które zawsze sprawdzą się w kuchni
Szuflady to najlepsze miejsce na przechowywanie sztućców, talerzy, garnków oraz drobnych akcesoriów do gotowania, folii spożywczej, papieru do pieczenia, zapasowych gąbek do zmywania naczyń i worków na śmieci. Jeśli chcesz, żeby nie panował w nich chaos, zainwestuj w organizery, przegródki lub wkłady, które pomogą utrzymać porządek i uniknąć bałaganu. Maty antypoślizgowe zapobiegną przesuwaniu się przedmiotów, a dodatkowe pojemniki pozwolą łatwo posegregować drobiazgi.
Koniecznie zagospodaruj narożnik kuchni
Nie masz pomysłu, jak wygodnie korzystać z narożnej szafki w kuchni i ułatwi sobie sięganie po naczynia do jej wnętrza? Pomyśl o montażu wysuwanych półek, obrotowych koszy czy specjalnych systemów narożnych, które umożliwiają pełen dostęp do ukrytych zakamarków i maksymalnie wykorzystają miejsce na przechowywanie w kuchni. Dzięki nim zyskasz łatwy dostęp do naczyń, garnków czy produktów spożywczych, które mogą być trudne do przechowywania w tradycyjnych szafkach. Efektywne zagospodarowanie narożnika to sprawdzony sposób, żeby zapanować nad bałaganem w kuchni i cieszyć się w pełni funkcjonalnym wnętrzem.
Pomyśl, jak wygodnie możesz trzymać zapasy w kuchni
Produkty spożywcze i zapasy wygodnie możesz przechowywać w wąskich, wysokich szafkach, które wykorzystują całą dostępną przestrzeń od podłogi aż do sufitu. Wysuwane półki lub kosze pozwalają na łatwy dostęp do każdej rzeczy - nawet w głębi, a różne szerokości szafek umożliwiają dopasowanie do parametrów wnętrza. Tego typu doskonale się sprawdzą zwłaszcza w mniejszych kuchniach. Możesz zorganizować zapasy według kategorii – np. przyprawy, makaron, konserwy – co ułatwi ich odnalezienie. Dodatkowo, przezroczyste pojemniki na produkty sypkie pozwolą szybko ocenić, czego brakuje, a co jest w nadmiarze.
Zadbaj o komfortowe przechowywanie naczyń w kuchni
Funkcjonalne rozwiązania do naczyń, czyli systemy wysuwane z szafek znacznie ułatwią ci utrzymanie porządku oraz szybki dostęp do talerzy, misek czy garnków. Wykorzystanie takiego nowoczesne rozwiązanie sprawi, że komplet garnków czy ulubiona zastawa stołowa będzie zawsze na swoim miejscu i łatwo dostępna, a kuchnia pozostanie schludna i uporządkowana.
Zorganizowanie przestrzeni w kuchni nie musi być wyzwaniem. Odpowiednio dobrane rozwiązania do przechowywania sprawią, że każda szafka i szuflada będzie funkcjonalna, a cała kuchnia stanie się miejscem uporządkowanym i komfortowym w użytkowaniu.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Regiodom codziennie. Obserwuj Regiodom!
