Dziś trudno wyobrazić sobie nasze menu bez pomidorów. Choć z początku sądzono, że są niejadalne. Pomidory dotarły do Europy z Ameryki Południowej w XV wieku za sprawą Krzysztofa Kolumba. Bardzo szybko zagościły w ogrodach i w domach jako... roślina ozdobna. Dużo czasu musiało minąć, by pomidory trafiły także do europejskich kuchni. Jako pierwsi przekonali się do pomidora Włosi. Nazwali go pomodoro – złote jabłko. Rozsmakowali się w nich na tyle, że stały się podstawą większości włoskich dań.
Przeczytaj poradnik: Pomidory i ogórki z własnej szklarni
Siła w kolorze pomidora
Pomidory mają liczne witaminy i składniki mineralne. Dlatego dbając o ich częste spożywanie, realnie wpływamy na stan naszego zdrowia. Za kolor pomidorów odpowiedzialny jest likopen – barwnik, który ma cenne właściwości zdrowotne. Przede wszystkim działa przeciwnowotworowo, chroni m.in. przed rakiem prostaty. Zapobiega również zawałom serca oraz miażdżycy.
5 powodów, dla których warto jeść pomidory
Źródło: Agencja TVN/x-news
Dzięki witaminom C i E pomidory wpływają korzystnie na cerę, wzmacniając naczynia krwionośne i opóźniając procesy starzenia się skóry. Ponieważ zawierają witaminę A, działającą korzystnie na nerwy wzrokowe, są dobrym wsparciem dla osób, które na co dzień pracują przed monitorem komputera. Istotny jest również potas, który neutralizuje szkodliwy nadmiar soli w naszej diecie i obniża ciśnienie krwi. Pomidory dostarczają również kwas foliowy – bardzo ważny dla kobiet planujących ciążę i w ciąży. Mają też witaminy z grupy B, witaminy PP i K, wapń, żelazo, magnez.
Pomidory pomogą schudnąć
Sposobów na ich przygotowanie jest naprawdę wiele. Pomidory możemy jeść surowe – jako dodatek lub podstawa sałatek. Świetnie smakują również w formie zup i kremów. Można je również smażyć, dusić, grillować, faszerować, a niektóre z odmian nawet suszyć. Warto także szukać i wypróbowywać oryginalne przepisy, np. na pikantny chutney lub węgierskie leczo.
Warto wiedzieć: Ekologiczna uprawa pomidorów - warzywa jak u babci
Pomidor, jako jedno z nielicznych warzyw, zyskuje po przetworzeniu. – Nasz organizm przyswaja likopen lepiej, gdy pomidory są lekko przetworzone. W postaci ketchupu, przecieru czy koncentratu będą więc pod tym względem bardziej wartościowe niż pomidory prosto z krzewu – wyjaśnia Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak.
Po pomidory powinny sięgać osoby, które zrzucają wagę – są bowiem niskokaloryczne, pobudzają przemianę materii, oczyszczają organizm i dają uczucie sytości.
Jak wybierać i przechowywać pomidory?
Przy kupowaniu pomidorów warto zwrócić uwagę na kilka kwestii. Pomidory powinny być jędrne, bez uszkodzeń, zgnilizn i o jednolitym kolorze. Ważną rolę odgrywa także zapach, który powinien być najintensywniejszy w okolicy szypułki. Pomidory muszą być dojrzałe, chyba że nie chcemy wykorzystać ich od razu. Wtedy możemy zdecydować się na lekko niedojrzałe, które dłużej będą świeże i dojrzeją z czasem, gdy zostawimy je w ciepłym miejscu.
– Pomidory powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej, w suchym i nienasłonecznionym miejscu, szypułkami do góry – radzi Urszula Giża. – Pomidorów nie powinno się przechowywać w lodówce – tracą wtedy właściwy smak, kolor i strukturę.
Choć dostępne są przez cały rok, dobrze wiadomo, że smak pomidora kupionego w środku zimy w supermarkecie pozostawia wiele do życzenia. Korzystajmy więc z sezonu i sięgajmy po te gruntowe, dojrzewające na słońcu, kupione na targu od sprawdzonego sprzedawcy. Poza sezonem postawmy na te przetworzone.
Jaki pomidor do czego?
Na sklepowych półkach odnajdziemy wiele rodzajów pomidorów. Warto znać ich właściwości i zastosowanie, by nie mieć problemu z wyborem.
Radzimy: Jak zbudować i wykorzystać inspekt ogrodowy
Jeśli chcemy zaakcentować smak pomidorów w daniu, idealne będą pomidory malinowe. Charakteryzują się dużymi i mięsistymi owocami. Do sałatek i grillowania doskonałe będą pomidorki koktajlowe, zarówno czerwone, jak i żółte. Do sałatek świetnie sprawdzą się również bycze serca – mają mało soku i pestek, a dzięki temu, że są twarde i podłużne, można je łatwo pokroić w cząstki. Do kupienia są także pomidory zielone, czyli jeszcze niedojrzałe. Decydując się na ich zakup pamiętajmy, że ze względu na szkodliwą tomatynę nie powinno spożywać się ich surowych, lecz przetworzone, np. smażone.
Film na temat, gdzie warto posadzić pomidory
Źródło: TVN Meteo/x-news
A to ciekawe!
Pomidor to owoc, czy warzywo? Dla naukowców zajmujących się botaniką pomidor to oczywiście owoc. Jednak większość ludzi, zapytana o to znienacka, zapewne powiedziałaby: warzywo.
